Italiaanse perzikteler kent ochtendtemperatuur op basis van wetenschappelijke formule

Antivriessysteem beschermt fruitbloesem tegen vorst

Zware nachtvorst wordt in heel Italië voorspeld, maar dit probleem kan in de boomgaarden met anti-vorst irrigatie worden tegengegaan. Stefano Rivalta, een perzikteler uit de Italiaanse provincie Ravenna is hierover zeer te spreken: "Ik heb 23 ha perzikboomgaard, met ondergrondse drainage en antivries irrigatie. Ik heb dit vorig week nog toegepast, toen de temperatuur onder 3°C onder nul was gezakt. Ik heb het systeem om 21:30 uur geactiveerd en vervolgens om 8 uur 's morgens losgekoppeld. Het systeem zorgt voor een irrigatie van 32 m3 per uur."

IJs gevormd door anti-vorst irrigatie (archieffoto van Rivalta)

Rivalta heeft een lange ervaring in actieve anti-vorst irrigatie en maakte rond het begin van deze eeuw deel uit van het netwerk van de regio Emilia-Romagna voor experimenten in deze sector.

De weersvoorspelling geeft een idee van de komst van de vorst, maar elke teler weet dat er veel verschil is tussen gebied en omgeving, soms zelfs binnen dezelfde locatie. Rivalta gebruikt een wetenschappelijke methode die hem tot nu toe altijd in staat heeft gesteld om precies te bepalen of er vorst in zijn boomgaard zal zijn.

"Eerst en vooral is het nodig om een professionele thermometer te laten plaatsen in een weerschuur, die niet direct wordt beïnvloed door zonnestralen. Om de minimum temperatuur te kennen, die de volgende ochtend zal worden bereikt, is het noodzakelijk om de temperatuur van de droge bol (TA) en de natte bol (TB) te meten en de volgende formule toe te passen: TA+((TB - TA)- VF)= minimumtemperatuur. VF, vaste waarde, is gelijk aan 8 met een relatieve vochtigheid van meer dan 40% of gelijk aan 10 met een relatieve vochtigheid van minder dan 40%. De foutmarge is ongeveer een halve graad, terwijl de temperaturen bij zonsondergang moeten worden gemeten voor een maximale nauwkeurigheid. Dit is mijn ervaring, die ik al meer dan 20 jaar in de praktijk breng en die altijd een uitstekende uitkomst heeft gegeven."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven