Exportrapport week 12 2020

Toename export Chileense blauwe bessen mogelijk dankzij groei areaal

De ramingen wezen aanvankelijk op een toename van 4% ten opzichte van het vorige seizoen tot 115.000 ton. Cbbc.iqonsulting.com berichtte ook dat het grotere areaal nieuwe rassen de geraamde groei van de export ondersteunt.

Het seizoen ontwikkelde zich vrijwel hetzelfde als het voorgaande ondanks de sociale onrust die het land sinds oktober 2019 in haar greep heeft. Bij aanvang van het seizoen was de aanvoer vanuit de noordelijke teeltgebieden groter dankzij de aanplant van nieuwe rassen in deze regio. 

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in China lag de handel met deze markt gedurende de eerste drie weken na het Chinese Nieuwjaar stil, wat gevolgen had voor een aantal van de containers dat in deze periode verladen werd. 

De afgelopen weken was de export lager in vergelijking tot eerdere seizoenen. Dit was het gevolg van de hogere temperaturen die gevolgen hadden voor de dynamiek van de oogst waardoor deze meer geconcentreerd was. Tot nu toe werden er 109.291 ton geëxporteerd. Dit is iets minder dan vorig seizoen (-1,5%). 

Ondanks dat er bijna een einde komt aan het blauwebessenseizoen in Chili zullen er nog geringe aantallen geëxporteerd blijven worden. In week 11 werden er slechts 290 ton geëxporteerd. Van de totale Chileense export was 52% bestemd voor Noord-Amerika, 32% voor Europa en 15% voor het Verre Oosten. De grootste verschuiving van de export was Noord-Amerika. De export naar deze markt was namelijk 11% lager dan in 2018-2019. De export naar Europa groeide daarentegen met 8% en die naar het Verre Oosten met 20%. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven