Potato Weekly - 20 maart 2020

Het hamsteren heeft vraag naar aardappelen en diepgevroren producten in de retail een boost gegeven

De paniekaankopen in verband met het coronavirus hebben deze week de vraag naar consumptieaardappelen en diepgevroren producten in de retail een boost gegeven. Ondertussen is de afzet in de foodservice opgedroogd terwijl het publiek zich verre houdt van restaurants en openbare ruimten.

Er verschenen deze week meldingen over problemen rond schema´s voor de aanvoer naar supermarkten. Naarmate de uitbraak zich ontwikkelt, zijn er enige zorgen over personeelstekorten voor zowel verladers als verpakkers/bewerkers, aangezien een toenemend aantal van de bevolking zichzelf in quarantaine zet volgens AHDB Potato Weekly

Het vroege poten gaat langzaam door, waarbij de regen het proces voor velen vertraagt.

Marktcommentaar
De afzet van consumptieaardappelen in de retail is aanzienlijk gestegen, omdat door de grootschalige paniekaankopen de voorraad aan basisvoedingsmiddelen afneemt. Als gevolg hiervan is er een grote toename van de vraag naar het verpakken van aardappelen, voor zowel de beste als de mindere kwaliteit. Enkele voorraadstations hebben contracten gesloten om een deel van deze druk te helpen verlichten.
De prijzen zijn deze week stabiel gebleven op de markt voor gesneden producten. De handel deze week is gerapporteerd als gemiddeld. Er wordt verwacht dat de vraag aanzienlijk zal dalen naarmate de uitbraak van het coronavirus zich ontwikkelt. Er zijn enkele meldingen geweest van friteszaken die hun orders voor volgende week al hebben geannuleerd.

De afzet van zakken aardappelen is enorm gestegen, waarbij sommige telers deze week meer dan tien keer hun normale hoeveelheden hebben verladen. Doordat de schappen van de supermarkten overdag snel worden leeggehaald, wenden veel mensen zich tot kleinere winkels en teeltbedrijven.

De vraag naar schilmateriaal voor de foodservice is deze week aanzienlijk gedaald. Het restaurantverkeer is enorm afgenomen, omdat steeds meer mensen openbare ruimten mijden. Nu alle scholen in het Verenigd Koninkrijk vanaf vandaag gesloten zijn, zullen we de komende weken waarschijnlijk een verdere daling van de vraag naar schilmateriaal zien.

Ook de vraag naar diepgevroren producten is gedaald. De retailafzet is gestegen als gevolg van grootschalige paniekaankopen, omdat consumenten hun diepvriezers volgooien voor het geval ze zich moeten isoleren.

De logistieke problemen zijn van invloed geworden op de productie van bewerkte producten en kant-en-klaarmaaltijden, waarbij sommigen oplopen tegen transportproblemen om voldoende grondstoffen naar de fabrieken te krijgen. Er is ook bezorgdheid dat er personeelstekorten kunnen ontstaan doordat grotere aantallen mensen zich moeten isoleren.

Klik hier voor de prijstabellen van deze week


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven