Update: Creatieve oplossingen van zelfstandig AGF-ondernemers

Extra hygiënemaatregelen en in actie voor zorg, politie en kwetsbare groepen

Tholen - Dat zelfstandige ondernemers creatief zijn, blijkt wel uit allerlei oplossingen die worden bedacht om consumenten veilig te voorzien van AGF. Daarbij vinden vele ondernemers ook tijd om leuke acties te verzinnen en andere sectoren een hart onder de riem te steken.

Versplaza Weijts levert groente en fruittassen aan medewerkers Intratuin

Door thuiswerken hebben veel bedrijven de wekelijkse werkfruitbestelling bij AGF-ondernemers geannuleerd. Maar sommige bedrijven ontdekken via de groenteman juist de kracht van een pakket gezondheid. Zo delen Versplaza Weijts groenten en fruit en Ton Kanters Gezond genieten het idee om gezonde boodschappentassen  aan medewerkers cadeau te doen.


Ton Kanters met de fruittassen

Groenteboerderij Dings steunde een tekeningenactie van kinderen die ouderen in verzorgingshuizen een hart onder de riem staken met een gezonde aanvulling. 


Fruitcadeautjes van Groenteboerderij Dings

Ook Gebrs van Aarle vroeg aan hun klanten welke oplossingen zij bedachten om klanten zo veilig mogelijk te helpen en om extra omzet te genereren. Zo reageerde Gerrit Krebaum van Braacken Groente en Fruit op deze oproep met: "Onze winkel is van minnen aangepast waardoor contact tussen collega's en klanten tot een minimum is beperkt....Bij de ingang van onze winkel stat een nummertjesautomaat, hiernaast hangt een beeldscherm met het klantnummer die op dat moment wordt geholpen."


Nummertje trekken en wachten op je beurt bij De Braacken

Kees ‘t Jong van Streekwinkel de Lingegaerdt breidde uit met een extra service: “We bezorgen momenteel gratis aan klanten uit omgeving. Bij de hogere bestedingen van nu halen we de omzet wel binnen.”


Extra: gratis bezorgservice  an Streekwinkel De Lingegaerdt

Jo Quaedvlieg van Eet-Idee Quaedvlieg plaatste stoelen bij de winkel voor klanten die even moeten wachten: “We hebben extra maatregelen genomen en huisregels opgesteld die men strikt moet opvolgen. Daarnaast is winkelen met een mandje verplicht. Tenslotte hebben we extra bescherming bij de kassa aangebracht. Als wij ons allen hier aan houden én een beetje op elkaar letten kunnen we het aan.”


Klantvriendelijk: een stoel om op plaats te nemen wanneer je op je beurt moet wachten bij de winkel van Eet-Idee Quaadvlieg

Dennis Zeegers van Slagerij (en traiteur) Arie Zeegers heeft samen met de slager, bakker, visboer in de buurt een besteldienst opgepakt. "Kan sowieso voor later ook nog interessant zijn. Dus ook bestellingen rondbrengen, wij doen vooral maaltijden, soepen etc. voor ouderen. Deze bestellingen worden betaald via een betaalverzoek, zodat er zo min mogelijk contactmomenten zijn. Inspelen op het feit dat gezinnen aan huis vastzitten, dus leuke hapjes assortimenten (tapas ed.) voor in het weekend. Ze willen het toch gezellig hebben.”


Met de nodige dosis Limburgse humor gaat Het Vitamintje er tegenaan

Horecaleverancier Het Vitamientje blijft open en verkoopt vanuit de loods aan particuliere klanten en produceren daar humoristische filmpjes over. 

Update tot en met 24 maart
Maandag 23 maart scherpte het kabinet de maatregelen aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Winkels die zich niet er niet voor zorgen dat hun klanten de afstandsmaatregel in acht kunnen nemen kunnen rekenen op fikse boetes. Veel winkels en ook markthandelaren nemen daarom extra maatregelen.

Al voordat de regering aangescherpte maatregelen over het bezoeken van winkels aankondigde had Van Lente Groente, Fruit, Catering en Verhuur al een partytent voor de winkel geplaatst waarin hun klanten beschut hun entree van de winkel kunnen afwachten.

Winkelmedewerkers staan extra bloot aan coronabesmetting. Branchevereniging ADN heeft in samenwerking met In2Value een klantenscherm aanbieding voor plekken waar het lastig is om afstandsmaatregelen te bewaken. 

De Lange Puur Natuur heeft een hoekje ingericht waar klanten hun handen kunnen desinfecteren of handschoenen aan kunnen trekken tijdens het winkelen.

In Drenthe kunnen de markten voorlopig doorgang vinden, mits bezoeker zich weten te gedragen benadrukte de burgemeester van Assen in een radio-uitzending van Omroep Assen.Stevens op de markt geeft daarom bij de kraam duidelijk aan waar klanten veilig kunnen staan om hun bestelling door te geven(zie boven).

Ook sorteert Stevens voor op een mogelijke sluiting van de markt door van hun loods een pop-up store te maken. 

De markt in Winterswijk is afgelast. Marktkoopman Koos Prins snapt dat goed vertelt hij in een interview met Turbantia. "Dat is in samenspraak met Enschede gebeurd, omdat op deze markten veel Duitsers komen. Maar er komen ook veel mensen uit Winterswijk, die kunnen wij nu bedienen vanaf de Koningsweg.” Voorlopig kan hij vanuit de loods zijn verkoop in Winterswijk organiseren. Tussendoor heeft hij ook tijd gevonden om medewerkers in de zorg te bedanken, getuige bovenstaande foto.

Naast aandacht voor hygiëne maatregelen zetten ondernemers zich extra in voor goede doelen. Zo stelde Gebrs van Aarle 250 bigshoppers aan fruit (zie bovenstaande foto) ter beschikking voor ziekenhuis Bernhove in Uden, het hart van de coronacrisis. Dat na een oproep van Jeroen Looman die geraakt was door een filmpje van een verpleegster die geen eten kon kopen omdat ze na haar werk lege schappen aantrof. 

Ook Groente en Fruit van Meerveld komt in actie voor de zorg.

De SRV-wagen van De Blauwe Tomaat rijdt voorlopig niet rond in Arnhem maar dat betekent niet dat ze stilzitten. "We hebben van Fruitkwekerij De Stokhorst fruittassen (appels en peren) gekregen die we !GRATIS! mogen uitdelen. We zetten de tassen buiten onze wagen, je hoeft niet naar binnen en kan er zo 1 meenemen. Je hoeft niet te betalen, maar moet wel rekening houden met de 1,5 meter. Deze actie is voor mensen in de zorg (neem m mee voor je afdeling), voor mensen die in de financiële problemen zijn gekomen en iedereen die wel een dosis vitaminen kan gebruiken!"

De Samenvers-actie van Van Rijn Culinair (zie ook onder) is een groot succes. Inmiddels zijn er al 2000 maaltijden gedoneerd en deze worden zeer gewaardeerd getuige bovenstaande foto.

Ook de Health Food Wall is een donatie actie gestart in Noord-Holland. Ze maken vegetarische maaltijden "voor alle hardwerkende mensen en organisaties die nog open zijn, zoals daklozenopvangcentra, dierenasielen en onbetwistbare banen zoals de politie. Meer dan ooit is het belangrijk om gezond te blijven. Daarom stellen we vanaf vandaag een donatieoptie beschikbaar op onze website. Mensen uit de buurt kunnen donaties doen, die we in de Zaanstreek volledig inzetten om gezonde maaltijden te bezorgen aan degenen die dat het hardst nodig hebben.

De reguliere consumenten zijn vooral op zoek naar vitaminen voor hun gezondheid. Poortman Versmarkt speelt daarop in met een vitamine-tas. "Deze waren een groot succes, daarom laten we deze actie nog een week doorlopen. Een goed gevulde tas vol met vitamine c fruit, zoals sinaasappelen, citroen en kiwi. Maar ook een fles sap."

De èchte groenteman William van der Vegt maakte een anti-coronatas, ook bordevol gezonde producten en vitaminen

Hieronder de update tot en met 21 maart:Van Rijn Culinair Maaltijden, Traiteur en Catering is een sympathieke actie gestart voor zorgtoppers."Wij wilden niet alleen maar toekijken hoe jullie, medewerkers uit de zorgbranche, je uit de naad werken in de strijd tegen corona", aldus Chantal Kloosterman van Van Rijn Culinair. "Voor iedereen is het van belang om gezond en gevarieerd te kunnen eten. Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor jullie, gezien de drukte en de lege schappen in de winkels, niet altijd mogelijk is." Daarom startten ze de actie Samen Vers, waarbij mensen via www.samenvers.nl voor 2 euro een maaltijd doneren aan een zorgprofessional. De actie loopt bovenverwachting goed, waardoor ze nu ook zorgprofessionals en instellingen oproepen zich te melden voor een maaltijd. "We hopen dat dit landelijk opgepakt gaat worden."

Verantwoord hamsteren kan via Quarantaine pakket. 45 kilo goed houdbaar voedsel rechtstreeks van telers en boeren. De verkoop startte afgelopen zaterdag. "STOM verbaasd zijn wij dat zoveel mensen dachten dat ze zouden worden opgelicht! Er waren mensen met knuppels op de achterbank, mensen die met 2 auto’s kwamen zodat ze ons achterna zouden kunnen zitten.....mensen met toch maar contact geld, want ja: “Ze kunnen je pas afstelen.”", laat Quaraintaine pakket op Facebook weten. Ze postten daarom extra uitleg over wie ze zijn en waarom ze deze pakketten verkopen. Hardwerkende telers die "gewoon iets leuks willen doen met mooie en verse producten. Al onze liefde zit erin. Juist dat houd ons op de been en zal nooooit verloren gaan. We “doen” het daarom volgende week zaterdag nog een keer!"

Veel kwetsbare ouderen durven of kunnen de deur niet uit. Daarom bedacht Pascal Vroonen, groenten, fruit en smakelijkheden  het fruittasje die je aan aan de voordeur kunt hangen: "Verwent ouderen met een kleine attentie, een kleine moeite, een groot gebaar." 

Wokke Groenten en Fruit ontvangt extra klanten door het initiatief van buurrestaurant The Bourbon Room. Zij gaven een recept vrij van de Bourbon Room dat door Wokke wordt bereid en verkocht. "The Bourbon Room wil hiermee de betrokkenheid laten zien. Een sympathieke actie die ook door de slager wordt gesponsord. Onze afzet bij de horeca is weggevallen, maar door dit soort initiatieven krijgen we nieuwe klanten", vertelt eigenaar van Wokke Groenten en Fruit Jeroen van der Stoop. Over het aantal klanten heeft Wokke niet te klagen. "Het is kerstdrukte, maar dan zonder de voorbereiding."


Wim Landwaart met Wilco Berends van De Nederlanden

Landwaart Culinair startte afgelopen week met de verkoop van een zestal opwarmmaaltijden van sterrenrestaurant De Nederlanden. Chef Wilco Berends staat in de winkel om de bereidingswijze aan klanten  toe te lichten. Klik hier voor de reportage van nu.nl over deze samenwerking.

Van Dijk Groenten en Fruit helpt bloementelers door al hun handel te verkopen

In de winkels van Van Dijk Groenten en Fruit in Wijk en Aalburg en Werkendam is het extra druk deze dagen. Er wordt haast de klok rond gewerkt maar ze pakken er ook handel van de bloementelers bij. "Dat loopt uitstekend. De telers zijn er heel blij mee aangezien hun markt helemaal is ingestort", vertelt Arwin van Dijk.

Boerderijwinkel Verhage Fruit benut hun ruimtevoordeel optimaal. Ze ontwierpen op hun erf een Drive-in voor klanten die liever de winkel niet betreden. 

Voor consumenten die de deur liever niet uit willen of kunnen heeft AGF-specialist Gijs van de Hoef de Thuisblijfbox te koop: “Pakketten verse groenten en fruit en zelfs vers gekookte maaltijden, tot aan de deur voor je geleverd. Voor iedereen die niet de deur uit mag, kan of keihard aan het werk is in de zorg. Zo hoef je dus niet zelf de deur uit voor je dagelijkse dosis verse voeding."

Aardappelteler Arwin Bos uit Nieuw-Vennep plaatste een noodoproep op social media. Hij had een groot aantal Agria's klaarstaan voor aflevering aan de horeca die niet meer weg ging. Of er iemand anders interesse had...."Stil van. Onze oproep van gisteren maakt een hoop los. 730 keer gedeeld en al 58000 mensen bereikt. En de auto's rijden af en aan. WAUW. Iedereen bedankt!", aldus een blije Alwin. Hij biedt zijn aardappelen aan in zakken van 20 kilo voor een prijs van 15 euro aan. 

Veel mensen werken momenteel vanuit huis en dat betekent dat de werkfruitmarkt instort. Hier speelt De Fruitman op in: "Thuiswerkers verdienen natuurlijk ook fruit op het werk, eh thuis... Ook onze toppers in de zorg kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. De Fruitman komt hiervoor graag in actie!"


Het Pieperz Pick Up Point in Veghel

Pieperz heeft in Veghel een Pieperz Pick Up point ingericht en doet marktkoopman Kees van der Beek uit ’s Gravendeel (ZH) zijn zaken in deze tijd in een 'drive' op het erf van zijn boerderij en richtte markthandel Bananenboxer een pop-up winkel in in hun opslagloods. 


Verkooppunt van horecaleverancier Theo Opdam

Horeca-ondernemers verleggen hun focus en schakelen over op het leveren aan consumenten. Met een gratis bezorging en 'contactloos'. "Aan de deur is geen contact, wij kloppen of bellen aan en zetten de bestelling voor uw deur neer," aldus op de site van Dick Schaap die in deze crisistijden met het 'kratje van Dick' komt. Ook Theo Opdam levert aan huis en schrijft op social media dat ze het supermarktassortiment aan de consumenten kunnen leveren. 


Zelfbedieningswinkel voor aardappelen en uien bij Novifarm

In het Noorden van het land slaan ondernemers hun handen in een en gaan gezamenlijk gratis bezorgen bij klanten laat Simon Dragt de échte groenteman weten.

Verkopen bij zelfstandig AGF-ondernemers lopen over het algemeen goed. Het is druk in de winkels maar aan de andere kant is ook handel weggevallen. Veel ondernemers leveren werkfruit en aan horecabedrijven en die handel is sinds deze week stilgevallen. Ook diverse weekmarkten zijn door gemeenten afgelast.

Ondernemers geven aan over voldoende handel te beschikken. Echter in Overpelt België meldt de Fruitshop uitverkocht te zijn in aardappelen, bloemkool, broccoli en bananen, producten die door zijn leverancier niet geleverd kon worden. Bij Kristel Groenten en Fruit in Overpelt zijn wel alle producten aanwezig.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven