Verwerking weer opgestart, maar wordt nu afgeremd door coronacrisis buiten China

"Export Chinese kastanjes 50% lager"

De Chinese kastanjesector is aanzienlijk geraakt door de COVID-19-uitbraak. We spraken hierover met mevrouw Dong, exportmanager van het bedrijf Qinhuangdao Yanshan Chestnut in de Chinese provincie Hebei. Het bedrijf is een professionele kastanjeverwerker die elk jaar ongeveer 1.000 ton kastanjes exporteert. De productie in dit bedrijf is inmiddels hervat, hoewel de markt nog niet echt in beweging is gekomen.

Binnenlandse verkoop
"Wat de binnenlandse verkoop betreft, is het piekseizoen voor het roosteren van kastanjes voorbij. De producten die momenteel beschikbaar zijn op de markt zijn voornamelijk verpakte verse kastanjes. Over het geheel genomen is de Chinese markt de laatste tijd zwak door de coronacrisis en heeft de consument niet zo’n zin om veel inkopen te doen. Vooral omdat kastanjes geen noodzakelijk onderdeel van het menu zijn, is er geen sterke vraag naar deze producten op de markt. Door de uitbraak zijn veel winkels, winkelstraten en winkelcentra gesloten. Sommige winkels zijn nu nog niet eens volledig open. Als gevolg daarvan is het verkoopvolume van onze offline retailkanalen sterk gedaald. Onze e-commerce verkopen zijn in vergelijking iets beter, maar we kunnen niet altijd op tijd leveren vanwege het tekort aan koeriers en door verkeersopstoppingen in de stad. Voor sommige klanten hebben we de levering moeten uitstellen of een compensatiegarantie moeten geven. Op dit moment is de logistiek, met uitzondering van de provincie Hubei en bepaalde regio's, in principe weer normaal en kunnen de goederen die we verzenden naar onze klanten op tijd geleverd worden, als niets tegen zit. De huidige prijs van verse kastanjes in China is 9-9,5 yuan/halve kilo (1,17-1,24 euro/halve kilo), dat is 20-30% lager dan die van voor het Chinese Nieuwjaar."

Export
"Nadat we de export hadden hervat, kregen we meteen te maken met de coronavirusuitbraak in het buitenland. Sommige orders moesten tijdelijk worden opgeschort of uitgesteld. In het algemeen is ons exportvolume van rauwe kastanjes in vergelijking met voorgaande jaren met ongeveer 50% gedaald. Momenteel gaat het grootste deel van onze export naar Japan, Zuidoost-Azië, Hongkong en Taiwan. Het ordervolume in deze markten is over het algemeen niet beïnvloed, en de beweging is in principe normaal, maar we kunnen niet uitsluiten dat het exportvolume in de toekomst zal dalen."

"De prijs van elke markt varieert sterk, maar over het algemeen liggen de exportprijzen iets hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit komt omdat de momenteel geëxporteerde producten vorig jaar zijn aangekocht, zodat de huidige marktprijs wordt bepaald door de hoge aankoopprijs van vorig jaar. Gezien de recente economische situatie op de overzeese markten overwegen we ook om kortingen aan te bieden voor nieuwe klanten. De huidige voorraden verse kastanjes zijn iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Om de voorraden zo snel mogelijk te kunnen verwerken, zijn we ook van plan om verse producten te verwerken tot andersoortige kastanjeproducten."

Beurzen uitgesteld
"Door de uitbraak zijn al onze geplande beurzen in de eerste helft van het jaar uitgesteld of geannuleerd, wat onze marketingplannen om nieuwe klanten te werven aanzienlijk negatief heeft beïnvloed. Met name nieuwe orders op overzeese markten zijn sterk gedaald," besluit Dong het interview.

Voor meer informatie:
Qinhuangdao Yanshan Chestnut Co., Ltd.
Chinese markt contact: Yue
+86 18233599980
75 Changzheng Rd, Funing District, Qinhuangdao, Hebei
China

Overzeese markt contact: Dong
+86 18712739625, +86 03357129281
naomidong@163.com
www.qhd-chestnut.cn


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven