Aangescherpte grenscontroles aan de Duits-Poolse grens beïnvloeden de handel

Acuut leveringstekort bruine champignons door chaos aan de grens

Afgelopen weken werden er aangescherpte veiligheidsmaatregelen aan de Duits-Poolse grens van kracht, met als doel een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De aanscherping van de grenscontrole heeft ook invloed op de handelsbetrekkingen tussen beide buurlanden, blijkt uit een rondvraag van FreshPlaza.

"Klanten willen niet van tevoren bestellen“
De actuele coronacrisis treft in eerste instantie de Poolse exportbranche, want jaarlijks exporteert de Poolse landbouwsector tonnen groenten en fruit naar Duitsland en andere landen. De situatie heeft een duidelijke uitwerking op het aantal bestellingen, meldt een woordvoerster van een fruitverwerker. "Klanten willen niet meer twee tot drie weken van tevoren bestellen. Ook de gastronomie – één van onze belangrijkste afzetmarkten – werd vrijwel helemaal lam gelegd. In Oostenrijk evenals in verschillende Duitse deelstaten zijn alle hotels, restaurants enzovoort dicht. Dat is echter ook bij ons in Polen het geval", luidt het. 

Ondertussen probeert het West-Poolse bedrijf de productie zo goed mogelijk overeind te houden. "De bestellingen vanuit de retail worden wel meer, waardoor de productiecapaciteit vooralsnog niet te zeer beïnvloed wordt.“ Ook bij het transport ziet men nog geen grote gevolgen van de aangescherpte grenscontroles. "We leveren onze producten overwegend naar Berlijn, van daaruit worden ze verder gedistribueerd.“

"Acuut leveringstekort bij bruine champignons“
Bij de importeurs zijn de gevolgen van de crisis reeds sterk merkbaar, vertelt een paddenstoelengroothandelaar die een deel van zijn producten uit Polen afneemt. "We hebben deze week nog een levering gekregen maar dat was volgens de actuele prognose ook de laatste keer. Het wordt een catastrofe. De branche wordt sterk beïnvloed en er komen nauwelijks nog producten uit Polen naar ons toe“, aldus de gespecialiseerde handelaar. 

In de dagelijkse handel zijn reeds acute leveringstekorten merkbaar: "We hebben onlangs helemaal geen bruine champignons uit Polen ontvangen. We hebben veel aanvragen van afnemers gekregen, maar konden helaas lang niet iedereen van producten voorzien", luidt het.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven