Costa Ricaanse fruitexport naar Europa begint te dalen

De uitbraak van Covid-19 in Europa heeft verschillende landen ertoe gebracht strikte maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus in te dammen, gaande van het sluiten van scholen en horeca tot een lockdown van de samenleving. Daardoor is de Costa Ricaanse export naar Europa, de op twee na grootste exportmarkt voor het Midden-Amerikaanse land en zelfs de belangrijkste wat betreft  agrarische producten, vorige week met 20% gedaald tegenover dezelfde periode van vorig jaar.

Volgens de Kamer van Exporteurs van Costa Rica (Cadexco) worden de bloemen-, planten- en AGF-sector (bananen, ananas, meloenen, watermeloenen, wortelgroenten en knollen) het zwaarst getroffen.

Logistiek gezien klaart de situatie wat op omdat er meer en meer containers uit China vrijkomen. Ook blijft de export naar de Verenigde Staten momenteel op peil, zo verklaren Laura Bonilla, de voorzitster van Cadexco en Abel Chaves, voozitter van de Nationale Kamer van Telers en Exporteurs van Ananas (Canapep).

Chaves en Bonilla zijn het er beiden over eens dat de situatie nog houdbaar is en dat er vooralsnog geen personeel ontslagen is.

Volgens beide voorzitters moeten er nu echter maatregelen genomen worden om de handel vlotter te laten verlopen zodat de export op geen enkele manier belemmerd wordt. Volgens Bonilla zou de vlotte afhandeling vooral een werkpunt moeten zijn voor de Staatsdienst Gewasbescherming (SFE), de Nationale Dienst voor Diergezondheid (Senasa), beiden ressorterend onder het Ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAG) en voor de Dienst Douane van het Ministerie van Financiën.

Bron: nacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven