Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omschakeling naar biologische teelt op tilt

Siciliaanse aspergecampagne op volle toeren

Het Siciliaanse aspergeseizoen loopt voor op schema dankzij de gunstige weersomstandigheden afgelopen winter. Enzo Rasà, voorzitter van de aspergecoöperatie Asparago Sovrano, vertelt over de stand van zaken: "Het seizoen van beschermde teelten is vrij vroeg en van goede kwaliteit. Dit jaar zijn we rond 20 januari begonnen met de oogst van de asperges en op dit moment zitten we in volle productie. Het oogsten in het open veld, dat begin maart is begonnen, is ook relatief vroeg."

Enzo Rasà

Rassenkeuze
"In onze sector is de keuze van het ras de grootste moeilijkheid. In de afgelopen 10 jaar heeft het topras, 'Grande' genaamd, geleidelijk aan zijn oorspronkelijk genetische eigenschappen verloren. Aanvankelijk was deze variëteit in staat om een productie van meer dan 70% extra en opbrengsten in de buurt van 10 ton/ha te leveren, hoewel het aan de andere kant een zekere gevoeligheid voor fusarium vertoonde, vooral in zandgronden van het zesde tot zevende jaar. Momenteel kiezen we voor de vroege groene asperges tussen de rassen ‘Vegalim’ en ‘Sunlim’ en een nieuwe versie van het ras ‘Grande’, die het oorspronkelijke ras vervangt, maar die niet even goed presteert."

"Vegalim en Sunlim zijn zeer gelijkaardige variëteiten en geven een gemiddelde vroege oogst, maar met slechts 30-40% van het extra grote product, met een totale opbrengst die niet meer dan 5-6 ton/ha bedraagt. Beide variëteiten zijn vrij goed bestand tegen fusarium, maar ook vrij gevoelig voor roest, een fytopathie die herkenbaar is aan gele vlekken. De nieuwe Grande, die ongeveer 5 jaar geleden op de markt is gekomen, geeft daarentegen een gemiddelde vroege oogst, maar met 40-45% extra product en met een opbrengst van niet meer dan 6-7 ton/ha. We kennen zijn weerstand tegen fusarium nog niet, omdat de oudere planten nu nog niet ouder zijn dan 5 jaar. Ook bij de nieuwe Grande is er een gemiddelde gevoeligheid voor roest."

Commercie
"Op dit moment zijn de prijzen volledig in lijn met die van vorig jaar, hoewel we de laatste tijd een beetje bezorgd zijn over een daling van de consumptie van ons product in Italië, als gevolg van de coronacrisis. De nationale grootschalige retail lijkt daarbij de voorkeur te geven aan Spaans product, dat gekocht wordt voor een prijs van 4 euro per kg, in vergelijking met ons product dat wordt gekocht voor ongeveer 6 €/kg. Een ander probleem is dat Spanje op dit moment zeer weinig productie heeft en we zitten niet te wachten op een product uit Chili en Peru dat op onze markt wordt gebracht."

Overschakeling naar biologische tuinbouw
"De hogere prijs van het nationale product is wat ons betreft gerechtvaardigd door het feit dat onze gewassen nauwgezet een geïntegreerd productiedossier volgen. Dit jaar hebben we het probleem van de onkruidverdelging opgelost, omdat we een volledig natuurlijk systeem voor de bestrijding van onkruid hebben gevonden, zodat we binnenkort voor de asperges zullen omschakelen naar biologische tuinbouw."

Voor meer informatie:
Enzo Rasà
Consorzio Asparago Sovrano
Contrada Imbaccari Soprano
94015 Piazza Armerina (EN)
Italië
+39 3294267178
info@asparagosovrano.it

Publicatiedatum: