Slechte weer en coronavirus ruïneren AGF- en bloemensector

Export AGF-producten uit Kenia: - 46%

De export van AGF-producten uit Kenia naar de Europese Unie is de afgelopen twee weken met 46 procent gedaald als gevolg van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Volledige of gedeeltelijke lockdowns hebben belangrijke markten gedwongen om orders te annuleren of te verminderen, hoewel de impact in de AGF-sector nog steeds gemiddeld is, in tegenstelling tot die in de bloemensector. De Agricultural Employers Association (AEA) zegt dat de daling van de export wordt toegeschreven aan het beperkte verkeer van consumenten in Europa.

Volgens Wesley Siele, algemeen directeur van AEA, is de AGF-sector stabiel in tegenstelling tot de bloemensector, die momenteel een van zijn donkerste tijden beleeft. Siele zegt dat supermarkten in voornamelijk het VK, Zweden en Rusland nog steeds versproducten uit Kenia bestellen. "Mensen moeten eten ondanks de pandemie en hoewel de export is gedaald tot 46 procent, doen de exporteurs van AGF-producten het beter in tegenstelling tot die van de bloemenkwekers."

Siele typeert de situatie na de totale ineenstorting van de Nederlandse bloemenveiling, die de belangrijkste markt voor Keniaanse bloemen is, slecht. "De informatie die we krijgen is dat alleen bloemen die bedoeld zijn voor supermarkten worden verscheept, terwijl de export naar Nederland is opgeschort."

In Naivasha kreeg angst duizenden bloemenkwekers in zijn grip, omdat steeds meer hun dagelijkse oogst in rook zagen opgaan. Een meerderheid van de tuinbouwbedrijven moest een derde van hun arbeidskrachten noodgedwongen naar huis sturen.

Volgens een artikel op businessdailyafrica.com is, naast de coronacrisis, het slechte weer verantwoordelijk voor een verlies van Sh 10 mld (€ 88 mln) in de tuinbouw, wat een van de slechtste prestaties van de sector in de afgelopen jaren is. Uit de statistieken van de landbouw- en voedselautoriteit (AFA) blijkt dat de inkomsten in de verslagperiode zijn gedaald van 154 mld (€ 1.357 mln) in 2018 naar 144 mld Sh (€ 1.270 mln).

Bloemen maakten het grootste deel van de winst uit met Sh 104 mld (€ 917 mln), waarbij groenten op de tweede plaats kwamen met Sh 25 mld (€ 220 mln), gevolgd door fruit met Sh 13 mld (€ 114 mln).

[ Sh100 = €0,88 ]

Bronnen: the-star.co.ke en businessdailyafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven