Franse Amazon-werknemers in protest wegens coronavirus

Russia: X5 Retail in heeft 13,2% meer jaaromzet
De Russische supermarktketen X5 Retail Group heeft over 2019 een forse toename in like-for-like omzet behaald. De resultaten van 2019 kwamen met name tot stand door de focus op innovatieve technologie binnen de eigen bedrijfsvoering, kostenbesparende maatregelen en een verbeterde winkelervaring. Volgens X5-CEO Igor Shekhterman steeg de omzet jaar op jaar met 13,2%. "We hebben hierdoor een marktaandeel verkregen van 11,5% binnen de sector, terwijl we ook meer focus hebben gelegd op de respons van onze klanten, onze like-for-like-prestaties hebben verbeterd en nieuwe activiteiten hebben ontwikkeld. In elk kwartaal van 2019 hadden we een positieve like-for-like-groei dankzij onze sterke merken en de loyaliteit vanuit de klant. We bleven voortdurend investeren in onze klantenbasis en hebben verbeteringen doorgevoerd wat betreft het assortiment en de dienstverleningen binnen onze winkels".
Bron: essentialretail.com 

Spanje: Mercadona biedt 36 vestigingen aan
Mercadona heeft een portfolio van 36 supermarkten ter overname aangeboden. De vestigingen bevinden zich verspreid over heel Spanje en worden naar verwachting verkocht voor een totaal van €200 mln. Mercadona wil op deze manier zijn vastgoedportfolio in Spanje verkleinen. De supermarkten die in de betreffende panden zijn gevestigd zullen nog steeds actief blijven, maar nu onder een leaseconstructie. Volgens bronnen binnen het bedrijf is reden voor de verkoop van de vaste activa om zo meer kapitaal te genereren voor een grootschalig reorganisatietraject.
Bron: auraree.com 

Ierse supermarkten zien meer vraag naar thuisbezorging
SuperValu en Tesco Ireland hebben een forse toename in vraag gezien naar de mogelijkheden voor thuisbezorging. De vraag naar online kanalen voor boodschappen is een gevolg van de sociale afstand die men in Ierland houdt om de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk te beperken. SuperValu omschrijft de toegenomen vraag als een enorme piek, terwijl Tesco het heeft over een significante toename. De chauffeurs en winkelmedewerkers van Tesco werken continu om het aantal bestellingen te verwerken. Klanten hebben via social media laten weten dat er sprake is van wachtdagen voor beschikbare bezorgtijden. Er wordt opgeroepen om alleen van de middelen voor thuisbezorging gebruik te maken als hier een speciale reden voor is.
Bron: irishtimes.com 

Australië: Coles krijgt 36.000 aanmeldingen voor vacatures
Zo'n 36.000 Australische inwoners hebben zich aangemeld voor vacatures bij Coles. De supermarktketen zoekt naar 5.000 nieuwe tijdelijke werknemers om tijdens de huidige COVID-19-crisis in vestigingen vakken te vullen. Volgens Coles zullen de nieuwe werknemers snel worden ingewerkt, zodat de keten beter bestand is tegen de forse toename in vraag
Bron: 7news.com.au 

Franse Amazon-werknemers in protest wegens coronavirus
Enkele honderden werknemers van Amazon hebben in Frankrijk geprotesteerd tegen de huidige werkomstandigheden. De werknemers willen dat Amazon in verband met het coronavirus de activiteiten staakt. Indien dit niet kan, willen de werknemers op zijn minst dat het voor diegenen die nu wegens het risico niet aan het werk willen het makkelijker wordt gemaakt om thuis te blijven. Retailers verspreid over Frankrijk moesten onlangs als noodmaatregel tegen de huidige epidemie hun deuren sluiten. Alleen supermarkten en andere retailers die dagelijkse benodigdheden leveren mogen nog in bedrijf blijven. Online thuisbezorging is echter nog steeds toegestaan.
Bron: reuters.com 

Polen heft verbod op koopzondagen tijdelijk op
De Poolse overheid is om tijdelijk het verbod op koopzondagen op te heffen, aldus de onafhankelijke radiozender Radio Zet. De maatregel moet helpen om ervoor te zorgen dat niet teveel consumenten op hetzelfde moment boodschappen doen. In Polen zijn onder andere restaurants, clubs, winkelcentra en cafés wegens de virusuitbraak gesloten. Supermarkten en apotheken zijn vooralsnog open.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Omzetgroei verdubbeld bij Ocado
De online supermarkt Ocado Retail heeft zijn resultaten voor het eerste kwartaal bekend gemaakt. De online retailer is een joint venture van de Ocado Group en Marks & Spencer. De resultaten geven inzicht in hoe het consumentengedrag door het coronavirus is veranderd en wat voor effect dit heeft op online retailers. In de periode van 13 weken tot 1 maart steeg de omzet jaar op jaar met 10,3% tot £441,2 mln (€484,7 mln). Het gemiddelde aantal bestellingen per week steeg met 10,2% tot 343.000. De waarde van de gemiddelde bestelling steeg met 0,3% tot £110,24 (€121,10). De gevolgen van het coronavirus waren in deze periode nog vrij beperkt. Het bedrijf heeft echter aangegeven dat de vraag in de afgelopen significant is toegenomen. De groei in het tweede kwartaal tot nu toe is twee keer zo groot in vergelijking met het eerste kwartaal.
Bron: kamcity.com 

Indiase online supermarkten houden stand tijdens viruscrisis
De uitbraak van het coronavirus heeft in India enorme mogelijkheden gegeven voor online supermarkten. Het moet echter nog blijken of de online retailers deze mogelijkheden daadwerkelijk kunnen benutten. Indiase inwoners vermijden drukke locaties uit voorzorg. Zodoende hebben Indiase supermarkten een toename in activiteiten gezien. Het winkelverkeer en de omzet van BigBasket is bijvoorbeeld in minder dan twee weken tijd verdubbeld. De waarde van de gemiddelde online winkelwagen van het BigBasket-platform ligt ongeveer 20% hoger dan op normale dagen. Ook melden zich veel nieuwe gebruikers op het platform aan. De concurrent Grofers heeft verspreid over Mumbai, Begaluru, Pune en Ahmedabad in de afgelopen weken een groei in het aantal online bestellingen gezien van bijna 80%. In het Grofer-netwerk van de omgeving rondom Delhi en Hyderabad is deze toename 60%. Het gemiddeld aantal bestellingen per dag ligt bij Grofers 45% hoger dan op normale dagen. De waarde van de gemiddelde bestelling is bij Grofers met 18% gestegen.
Bron: qz.com 

Zuid-Afrika: Massmart sluit slecht presterende winkels
De Zuid-Afrikaanse retailer Massmart heeft besloten om alle winkels die niet goed presteren te sluiten. Zuid-Afrika wordt op dit moment geteisterd door hoge werkloosheidscijfers, geringe loonsverhogingen en hogere prijzen voor benzine en algemene producten. Dit leidt ertoe dat Zuid-Afrikaanse consumenten minder geld te besteden hebben. Massmart, waarin Walmart een meerderheidsbelang heeft, heeft op 19 maart 23 vestigingen van de Dion Wired Stores-keten gesloten. Binnenkort besluit het bedrijf of ook 11 vestigingen van de keten Masscash de deuren moeten sluiten. Massmart is verder in gesprek met vakbonden om ervoor te zorgen dat het banenverlies zoveel mogelijk wordt beperkt. Waar mogelijk worden werknemers van de gesloten vestigingen overgeplaatst naar vestigingen waar vacatures openstaan.
Bron: reuters.com 

VAE: Carrefour heeft 59% meer online klanten
Carrefour heeft aangegeven dat binnen de Verenigde Arabische Emiraten het aantal nieuwe klanten op het online platform is toegenomen met 59%. Consumenten in de Verenigde Arabische Emiraten kiezen wegens de crisis omtrent het coronavirus voor online kanalen in plaats van het bezoeken van een fysieke supermarkt. In de eerste twee weken van maart had Carrefour jaar op jaar gezien een toename in online omzet van 32%. "Om aan de toegenomen vraag aan online bestellingen te voldoen, hebben we zes nieuwe distributiecentra in deze regio geopend", aldus een woordvoerder van Carrefour UAE. "We vullen nu ook onze inventaris vaker aan en zorgen voor meer voorraad bij onze distributiecentra. Zo kunnen we garanderen dat bestellingen op tijd aankomen bij consumenten die voor online retail kiezen."
Bron: arabianbusiness.com 

Britse overheid versoepelt regels voor samenwerking tussen supermarkten
De Britse overheid heeft de regelgeving omtrent concurrentie versoepeld, zodat retailers nauwer samen kunnen werken. Op deze manier kan de totale leveringsketen van het Verenigd Koninkrijk tijdens de huidige COVID-13-crisis beter in stand worden gehouden. Verschillende supermarktbedrijven mogen met elkaar samenwerken om winkeltijden op elkaar af te stemmen, distributiecentra en andere logistieke middelen te delen en om data met elkaar uit te wisselen over de eigen voorraad. Ook kunnen verschillende retailers eigen werknemers bij elkaar inzetten om zo beter aan de vraag tegemoet te komen. Ook wordt tijdelijk de toegevoegde belasting op plastic tassen opgeheven, zodat retailers makkelijker boodschappen kunnen leveren aan klanten in zelfisolatie. De plastic tassen geven minder risico op besmetting als de herbruikbare bezorgkratten.
Bron: theguardian.com

Amerikaanse supermarkten zien enorme groei in winkelverkeer
Bij Amerikaanse supermarkten is de vraag wegens het coronavirus met name sterk toegenomen in de tweede week van maart. Placer.ai, een analyseplatform gespecialiseerd in winkelverkeer, heeft de laatste statistieken omtrent de COVID-19-pandemie bestudeerd door naar zes van de grootste supermarktketens van de VS te kijken. Dit zijn Kroger, Wegmans, Albertsons, Whole Foods Market, Safeway en Publix. Uit de analyse blijkt dat jaar op jaar gezien Kroger, Wegmans en Albertsons een sterke start in maart hadden, na eerder een zwakker einde in februari te hebben meegemaakt. Bij Publix, Whole Foods en Safeway is het klantenverkeer jaar op jaar afgenomen. De grootste daling was te zien bij Publix, met een jaar op jaar afname van 5,3% in februari en een afname van 6,7% in maart. Ook Wegmans had een relatief matige laatste week in februari met een afname van 6,7%. De keten zag echter in het begin van maart fors verbeteringen wat betreft het aantal bezoekers.
Bron: chainstoreage.com 

VS: SpartanNash heeft ongekende omzetgroei wegens COVID-19
SpartanNash heeft wegens het coronavirus een ongekende stijging in omzet gezien. Het bedrijf s daarom een initiatief begonnen om tijdelijke werknemers aan te nemen binnen het landelijk netwerk. Mogelijk kunnen werknemers hun tijdelijk dienstverband omzetten in een permanente betrekking. Er wordt met name gezocht onder studenten en werknemers die wegens de pandemie zonder werk zijn komen te staan. De omzet binnen de retail en distributiesegmenten van SpartanNash liggen bij sommige locaties twee tot drie keer zo hoog dan normaal. SpartanNash is een van de grootste distributeurs van levensmiddelen in de VS. Het bedrijf heeft een netwerk van meer dan 150 eigen winkels, levert aan meer dan 2.000 zelfstandige retailers en is de grootste distributeur die Amerikaanse militaire instanties verspreid over de wereld van inventaris voorziet.
Bron: apnews.com 

VS: Walmart neemt 150.000 werknemers aan wegens coronavirus
Walmart is van plan om 150.000 werknemers aan te nemen in de Amerikaanse thuismarkt. De reden hiervoor is het sterk toegenomen klantenverkeer wegens de coronavirusuitbraak. De grootste concurrent van Walmart, Amazon, heeft onlangs een soortgelijke stap genomen door 100.000 logistieke medewerkers in de VS aan te nemen. De nieuwe werknemers zijn actief bij distributiecentra en thuisbezorgtrajecten en zijn een directe reactie op de sterk gestegen vraag naar online retail. Verder wil Walmart een speciale bonus uitkeren van $300 (€280) voor voltijdsmedewerkers en van $150 (€140) voor deeltijdswerknemers. De volgende kwartaalbonus wordt eerder uitgekeerd. De 150.000 nieuwe werknemers zullen tot het einde aan mei worden aangenomen en zullen te werk gaan bij winkels, clubwinkels en distributiecentra.
Bron: reuters.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven