Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onzekere tijden voor de Spaanse steenfruitbranche

“De vraag die elke supermarkt ons stelt is: hoeveel mogen we bestellen?”

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de levensmiddelensector en zeker ook die van verse groenten en fruit, een van de branches die niet zijn stilgevallen in Spanje. Toch heeft de sector ook te kampen met veel problemen en onzekerheden.

"De vraag op de binnenlandse markt heeft intussen weer normale proporties aangenomen, maar nu zijn de consumenten in de Noord-Europese landen massaal aan het hamsteren geslagen, zoals hier in Spanje de afgelopen dagen is gebeurd. De bestellingen bij ons zijn de lucht ingeschoten”, zegt Sergio Orobal, de manager van Catman Fresh, een afzetbedrijf uit Alicante gespecialiseerd in citrus in de herfst en de winter en in steenfruit in de lente en de zomer.

“De vraag die alle inkopers van de grote supermarktketens ons elke dag stellen is: hoeveel mogen we bestellen? Het is echt chaotisch. We proberen al een tijdje te voldoen aan de enorme vraag van de retail, maar we geven toch wel voorrang aan onze vaste klanten. Anderzijds heeft de horeca uiteraard al zijn bestellingen geannuleerd. De citrusprijzen zijn duidelijk omhoog gegaan door de gestegen vraag”, zegt Sergio Orobal.

Alle werkzaamheden, zowel de oogst, de verwerking als de verpakking, hebben vertraging opgelopen door de mobiliteitsbeperkingen en de hygiënemaatregelen. Zo moeten de arbeiders minimaal 1,5 meter van elkaar gescheiden hun taak uitvoeren. Er komt ook geen bezoek meer langs in de fabriek. “De kantoormedewerkers hebben het iets gemakkelijker want die kunnen vanuit huis werken. Sommige arbeiders of arbeidsters van het pakstation blijven ook thuis omdat ze op niemand een beroep kunnen doen om voor de kinderen te zorgen. De scholen zijn immers al een week dicht.”

De productiekosten zijn gestegen, maar ook die van de logistiek omdat veel vrachtwagens leeg terugkeren vanwege het stilvallen van vele andere branches. Heel wat chauffeurs willen ook de weg niet meer op omdat de eetgelegenheden en hotels bij tankstations langs de snelwegen gesloten zijn. Bovendien zorgen de grenscontroles voor vertragingen.

Dit jaar was er heel wat minder citrus door de slechte weersomstandigheden van de voorbije herfst en winter. “Afgezien van de impact van het coronavirus, was het zonder twijfel een goed citrusseizoen voor zowel teler als retail. De afzetbedrijven hebben het iets moeilijker gehad, want ook al waren de prijzen prima, toch zijn de winstmarges klein gebleven. Soms leed dat zelfs tot verliessituaties, vooral dan voor citroen en sinaasappel. Dat had veel te maken met de mindere kwaliteit door de herfst- en winterstormen. Het percentage bruikbare sinaasappelen en citroenen is lager uitgevallen en de productiekosten zijn gestegen. Het is geen gemakkelijk jaar voor ons”, zegt Sergio Orobal.

Onzekere tijden breken aan voor het steenfruit
“We hebben enkele zakenreizen naar andere Europese landen moeten afzeggen die we normaal organiseren om de programma’s voor het steenfruitseizoen voor te bereiden. Er is veel onzekerheid over hoe alles nu gaat evolueren. Komen er nog meer transportbeperkingen, welke invulling geven andere Europese landen aan hun noodtoestand? Bovendien belooft het een heel mooie oogst te worden..."

Ook al hebben vele telers bomen gerooid door de prijzencrisis van de voorbije seizoenen, toch ziet het er naar uit dat er grote volumes geoogst zullen worden. "De prijzen kunnen best wel eens een redelijk niveau halen. Maar afgaand op de commentaren van de experts, leeft er ook de angst dat nog veel meer mensen zich zullen besmetten met het coronavirus. Dat kan er dan ook toe leiden dat als een geval van coronavirus in een pakstation gedetecteerd wordt, de fabriek in quarantaine wordt geplaatst. Dit is namelijk al het lot van één pakstation uit onze branche”, besluit Sergio Orobal.

Voor meer informatie:
Sergio Orobal (manager)
Catman Fresh
Camino de Iryda, s/n
03190 Pilar de la Horadada (Alicante) - Spanje
Tel.: +34 966 747 902
sergio@catmanfresh.com
www.catmanfresh.com

Publicatiedatum: