Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christo Strydom, Wolfpack

Zuid-Afrikaanse peren: kleinere oogst maar betere kwaliteit

Het kleine beetje kans dat Zuid-Afrikaanse peren hadden om dit seizoen naar China te worden verladen, lijkt door de uitbraak van het coronavirus te zijn verkeken en dat is maar goed ook want het heeft Zuid-Afrikaanse exporteurs behoed voor een totaal ontwrichte markt. 

In Europa en het Midden-Oosten, de traditionele markten voor Zuid-Afrikaanse peren, is er weinig sprake van ontwrichting, zegt Christo Strydom, algemeen directeur van Wolfpack Fruit Packers in Wolseley. 

"Wat we momenteel zien, is dat het fruit vlot wordt verladen, de logistiek soepel verloopt en de markt echt op het fruit zit te wachten. We zien nergens belemmering vanwege een tekort aan koopkracht. Mensen moeten natuurlijk eten, hoewel hier zomaar verandering in kan komen."

De perenraming is met 4% naar beneden bijgesteld en dit geldt vooral voor het ras Abate Fetel, waarvan de oogst in de Kaap zo'n 28% lager uit zal vallen dan vorig seizoen (het minst in de regio Ceres). 

Links: Packhams Triumph, rechts: Forelle (foto: Wolfpack)

“We zijn momenteel volop bezig met het verpakken van Packham-peren, ons belangrijkste ras, en zullen nog tot juni of juli de rassen Abate Fetel en Forelle exporteren," vervolgt Christo. "Dit zijn de enige rassen die nog over zijn in onze koelhuizen. De voorraden zomerperen, zoals Bon Chretien (Williams of Bartlett), Rosemarie, Flamingo en Cheeky, zijn allemaal uitgeput."

Het bedrijf stopt met de export van peren zodra deze overlapt met de aanvoer van peren van het noordelijk halfrond. 

Kleinere oogst, hogere verhandelbare volumes
“De kwaliteit en het verhandelbare volume zijn absoluut beter dan vorig jaar. Dit geldt met name voor Packhams, waarvan er dit jaar meer gemiddelde maten beschikbaar zijn. Hierdoor hebben we een betere verdeling van de meer gangbare maten op de markt. Ondanks het feit dat we minder peren oogsten, kunnen we meer dozen voor de export vullen en is de kwaliteit van het fruit beter."

De lagere opbrengsten zijn gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de winter pas laat inzette. "De maand mei is een cruciale periode voor de boomgaarden waarin zij de rustfase ingaan, net zoals dit in november in het noordelijk halfrond het geval is. Toch heb ik hier in mei nooit zulke hoeveelheden sneeuw gezien als in november in Bologna. Vorig voorjaar waren de temperaturen in de maand mei te mild. Het was niet koud genoeg."

Sector en regering zeer proactief
Met betrekking tot de impact van het coronavirus, die vooralsnog in Zuid-Afrika veel kleiner is dan in Europa, merkt Christo op dat de sector zeer proactief is. "Als een pakstation het werk neer moet leggen dan zou dit een forse klap voor de economie van dit landelijke gebied betekenen dus we moeten dit proberen te voorkomen. Ik neem mijn petje af voor alle maatregelen die president Ramaphosa zondag jongstleden heeft aangekondigd en de reisbeperkingen die hij heeft ingevoerd. 

Hij zegt te verwachten dat traditionele AGF-categorieën niet al te veel last zullen ondervinden van de coronacrisis. 

"Het is een redelijke normale oogst. De kwaliteit is goed en ondanks alle onzekerheden zijn de vooruitzichten niet al te slecht voor ons."

 

Voor meer informatie: 
Christo Strydom
Wolfpack, Wolseley Fruit Packers
Tel: +27 23 231 1066
Email: Christo@wolfpackpears.co.za
http://www.wolfpackpears.co.za

 

Publicatiedatum: