Banken geven bedrijven extra lucht: half jaar uitstel van aflossingen

De coronacrisis brengt een grote schok teweeg in de samenleving en de economie.Daarom komen banken nu in aanvulling op het omvangrijke pakket van het kabinet met gezamenlijke maatregelen die hun zakelijke klanten meer lucht geven.

Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn, kunnen zes maanden uitstel van aflossing krijgen op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank en BNG Bank besloten.

Keteneffecten
Het economische beeld voor ondernemers verslechtert zienderogen. Steeds meer keteneffecten worden zichtbaar en steeds meer ondernemers kloppen aan bij banken. De bankensector zet zich vanuit alle geledingen in om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden en voelt de verantwoordelijkheid alles uit de kast te halen voor haar klanten.

Banken kunnen dit doen omdat zij de afgelopen jaren gezonde buffers hebben opgebouwd en hier van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank de ruimte voor krijgen. De gezamenlijke aanpak van banken biedt ruimte voor zakelijke klanten in alle sectoren met een financiering tot 2,5 miljoen euro.

Voor de groep met een hogere verplichting zullen banken de verdere ontwikkelingen scherp volgen. Dat kan leiden tot extra stappen in overleg met het kabinet en de toezichthouders. Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten.

Ondernemers tegemoet komen
Banken hebben deze maatregelen vanochtend gepresenteerd aan minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Met het pakket maatregelen voor banen en economie heeft het kabinet belangrijke stappen gezet om ook bedrijven en werknemers door deze moeilijke tijd te loodsen. Banken ondersteunen die maatregelen en komen nu met eigen aanvullende maatregelen om een aanzienlijk deel van ondernemend Nederland extra tegemoet te komen. Met elkaar doen we zo wat nodig is. We moeten samen optrekken: overheid, toezichthouders, banken en ondernemersorganisaties.”

Reactie bedrijfsleven
VNO-NCW en MKB Nederland zijn enthousiast over de gezamenlijke maatregel van de banken. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Prachtig om te zien hoe de overheid en vooral de banken dit mogelijk maken. Dit geeft ondernemers extra lucht in deze zware tijden en dit zijn de perfecte aanvullingen op het pakket van de overheid. Mooi om te zien hoe we met elkaar eendrachtig en daadkrachtig het corona spook gaan verslaan.” 

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Dit is een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven. Chapeau! Hopelijk lukt het ook als het gaat om grotere kredieten waar dat nodig is. Maar een dikke pluim voor de banken en de toezichthouders die dit zo snel regelen.” 

Noodkrediet
Ook kunnen ondernemers bij liquiditeitsproblemen een noodkrediet aanvragen bij hun bank. De bank zal bij die aanvraag een liquiditeitsprognose verlangen. Een dergelijke prognose wordt opgesteld aan de hand van scenario’s. Doel van de prognose is om inzicht te krijgen in hoeveel geld u per maand overhoudt of tekort komt. Tezamen met uw banksaldo wordt dan duidelijk in hoeverre u liquiditeit tekort komt en of een noodkrediet kan helpen.

Banken adviseren een liquiditeitsprognose te maken en goed voor te bereiden, voordat men naar de bank stapt. Een sjabloon voor een liquiditeitsprognose is hier te vinden en een korte handleiding hier. Een eigen sjabloon gebruiken mag ook, net als het gebruiken van een sjabloon van een accountant.

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven