Het overige Corona-nieuws verzameld

"Het is één grote puinhoop aan de Poolse grens"

In totaal zijn 2051 mensen in Nederland positief getest op het virus, zegt het RIVM. 58 mensen zijn inmiddels overleden. Dat het coronavirus ook de economie keihard raakt, is nu duidelijk. Het verschil tussen een normaal draaiende economie, zoals een paar weken geleden, en één waarin het virus huishoudt, is enorm. 

Handel: 

“Door het hamsteren zijn de prijzen van witloof en bloemkool in een week tijd verdubbeld”
De ambulante fruit- en groentehandelaar Sanne Vantomme uit het Belgische Wervik mag middenin de coronacrisis gelukkig nog de baan op. “Zestig procent van mijn klanten zijn ouderen en hoogbejaarden die voor een stuk minder mobiel zijn”, aldus Sanne. “Ik ben blij dat we de mensen verder kunnen helpen. Ik lever ook aan restaurants en tearooms maar die zijn nu allemaal gesloten.”

Tweeduizend mandarijnen en sinaasappels voor ziekenhuis Adrz in Goes
Aan sinaasappels en mandarijnen zullen ze de komende dagen geen gebrek hebben in het Adrz in Goes. Twee groenteboeren gaan donderdag tweeduizend stuks fruit afleveren bij het ziekenhuis in Goes. Het gaat om De Winter en Van Vliet, twee ondernemingen die op de Goese weekmarkt staan. 

Haagse Markt blijft open: ‘We zijn ons bewust van de risico’s’
Ondanks de coronacrisis blijft de Haagse Markt open, tot onbegrip van menigeen. ‘Mensen moeten hun noodzakelijke spullen kunnen blijven kopen.’

Minder naar buiten = minder besteden
Nederlanders moeten zoveel mogelijk binnen blijven en geven minder geld uit. Dat heeft grote gevolgen, want wat huishoudens consumeren, is samen goed voor grofweg de helft van wat we in een jaar samen in Nederland verdienen. "Zo'n schok aan de vraagkant hebben we nog nooit gezien", zegt Aline Schuiling, econoom bij ABN Amro. 

SMK: Uitzonderingsmaatregelen voor inspecties in verband met het coronavirus  
De Nederlandse overheid heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom kan het zijn dat inspecties op bedrijven voor de keurmerken en certificaten van SMK gedurende enige tijd niet, of niet volledig kunnen worden uitgevoerd. Klik hier voor de oplossingen die SMK sinds woensdag biedt. 

Arbeidsvoorziening grote zorg voor zachtfruittelers
In de fruitteelt staan vooral de telers van zachtfruit voor een grote uitdaging om tijdens de coronacrisis al het werk op hun bedrijven gedaan te krijgen. "Ook bij ons staat het seizoen voor de deur met de teelt frambozen en bramen onder glas", aldus teler René Simons. "De arbeidsbehoefte is zelfs groter dan normaal, omdat we vanwege de natte winter ook achterstand hebben opgelopen bij het onderhoud van onze gewassen."

België: ABS wil tijdelijke werklozen inzetten voor de pluk
In de land- en tuinbouwsector is er dringend nood aan helpende handen. Die noodkreet lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Concreet moeten dringend asperges worden geoogst en tomaten en aardbeien worden geplukt. Andere mogelijke werkkrachten waar de sector aan denkt zijn de vele (oudere) scholieren die vandaag thuis zitten, en ook vluchtelingen die in de asielcentra op erkenning wachten.

Retail:

Supermarkten nemen maatregelen tegen hamsteren en besmetting
Nederlandse supermarktketens proberen hun winkels ondanks de hamsterwoede bij het publiek zo goed mogelijk te bevoorraden. Ook nemen ze maatregelen om te voorkomen dat klanten elkaar of winkelmedewerkers kunnen besmetten met het coronavirus. De Britse supermarktketen Sainsbury maakte woensdag bekend dat klanten slechts drie van dezelfde producten mogen kopen en van de populairste producten zelfs maar twee.

Supermarkten hebben ook maatregelen genomen om te voorkomen dat klanten elkaar of de winkelmedewerkers besmetten met het coronavirus. Klanten wordt gevraagd afstand van 1,5 meter van elkaar te bewaren. Daarom wordt er tape op de vloer aangebracht. Zowel Albert Heijn als Jumbo is bezig plexiglas te plaatsen bij kassa’s en servicebalies om hun medewerkers te beschermen. 

Online boodschappendiensten bezwijken onder grote vraag
De website voor thuisleveringen door Delhaize kent grote storingen, terwijl ook andere online boodschappendiensten het moeilijk hebben onder een toevloed van bestellingen. Ook Carrefour zegt last te hebben van de toegenomen online bestellingen en de Britse online supermarkt Ocado heeft zijn app al moeten sluiten. 

Arbiter Björn Kuipers ervaart gekte in zijn supermarkten van heel dichtbij
Björn Kuipers (46) is door de corona-pandemie meer dan ooit aanwezig in Jumbo Kuipers in Oldenzaal en Denekamp. „Omdat er helemaal geen voetbal is en omdat de situatie daarom vraagt”, zegt de supermarkteigenaar én internationaal topscheidsrechter.

Logistiek: 

"Het is één grote puinhoop’ aan de Poolse grens"
Vooral Midden-Europese landen sluiten hun grenzen in een poging corona buiten te houden. Dat zorgde voor een massale toestroom van Polen die in Duitsland of elders in de EU op reis waren of werken (dat zijn er naar schatting 1,5 miljoen), van wie allemaal de temperatuur gecontroleerd moest worden. Wachttijden liepen op tot wel twaalf uur, ook voor vrachtverkeer dat van de beperkingen is uitgezonderd. "Het is één grote puinhoop”, zei de woordvoerder van een Poolse transportvakbond tegen persbureau Reuters.

"We zijn al zeven uur verder en misschijn vijf kilometer opgeschoten”, vertelt de Nederlandse chauffeur Boaz. Hij vervoert glazen potjes voor de voedselindustrie. Geen bederfelijk waar, maar wel producten waar juist nu grote behoefte aan is. „Voor de vrachtwagenchauffeurs gaat het werk gewoon door natuurlijk”, legt Boaz uit. 

Frankrijk: toegangsproblemen Haven van Calais & Eurotunnel 
Sinds deze ochtend is het bijzonder druk in de richting van de Franse havens. De N216 is verzadigd en een file van 2 km is ontstaan op de A16 in de richting Duinkerke/Calais. De wisselaar nr. 47 Calais is afgesloten in beide richtingen. De opritten naar Eurotunnel zijn verzadigd in beide richtingen. Een file van 2 km is ontstaan op de A16 in de richting Calais/Boulogne en de afrit nr. 43 is afgesloten.

Chauffeurs moeten na laden en lossen onmiddellijk Bulgarije verlaten
Chauffeurs uit Nederland, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kunnen goederen laden en lossen maar moeten dan onmiddellijk het grondgebied van Bulgarije verlaten. In het geval van doorvoer moet de doorvoer binnen 24 uur plaatsvinden.

Actuele wachttijden van interne EU grenzen
Grens met Duitsland:

Zgorzelec – geen wachttijd
Jędrzychowice – 6 uur
Olszyna – 15 uur
Świecko – 6 uur
Slubice – 2,5 uur
Kostrzyn nad Odra – 4 uur
Krajnik Dolny – geen wachttijd
Kołbaskowo – 8 uur

Bekijk hier een overzicht van alle wachttijden per grensovergang.

België: Verlenging vrijstelling rij- en rusttijden
Febetra meldt dat de tijdelijke vrijstelling van de rij- en rusttijden voor bestuurders die betrokken zijn bij de volledige logistieke keten betreffende de levensnoodzakelijke goederen en geneesmiddelen, wordt verlengd tot 31 maart om 23u59.

Deze vrijstelling behelst uitsluitend:
- Een verhoging van de wekelijkse rijtijd van 56 uur naar 60 uur,
- Een verhoging van de tweewekelijkse rijtijd van 90 uur naar 96 uur;
- De mogelijkheid om de wekelijkse rusttijd uit te stellen.
- De betrokken bestuurders moeten de reden voor het afwijken van de toegelaten limieten vermelden op printouts of op de achterzijde van de tachograafschijf.

Nieuwe verklaring goederenvervoer in Italië
TLN krijgt veel vragen over de verklaring die chauffeurs bij zich moeten hebben in Italië. Volgens de laatste informatie kunnen goederen Italië nog steeds binnenkomen en verlaten. Het vervoer van goederen wordt beschouwd als essentieel: vrachtwagenchauffeurs kunnen daarom Italië binnenkomen en verlaten. Transporteurs die goederen vervoeren tussen Nederland en Italië kunnen dit blijven doen maar dienen wel de opgelegde preventieve voorzorgsmaatregelen toe te passen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven