AGF-specialist valt expliciet onder cruciaal beroep

Consumenten weten groenteman weer te vinden

Tholen - De consumenten weten de groenteman weer te vinden. Omdat de schappen in de supermarkt vaak leeg zijn, is het extra druk bij de zelfstandig AGF-ondernemers. Inmiddels is de lijst met cruciale beroepen en vitale processen uitgebreid. Ambachtelijke levensmiddelen winkels staan nu expliciet genoemd binnen deze categorie. De extra toeloop en het thuiskoken leidt mogelijk tot hogere prijzen, meldt Gebrs van Aarle. Niet doordat de verse aanvoer stokt, maar door extra handelings- en distributiekosten. 


Ambachtelijke levensmiddelenzaken staan expliciet op lijst cruciale beroepen, ambulante markthandelaren leven nog in onduidelijkheid

Branchevereniging ADN had de afgelopen dagen veelvuldig aandacht gevraagd voor de groenteman omdat alleen de supermarkten vermeld stonden binnen de categorie food. Markthandelaren staan niet expliciet genoemd. Vandaag dient een kort geding van branchevereniging CVAH over het open houden openbare markten in Nederland. In België zijn inmiddels alle markten gesloten. In Duitsland vallen de markten wel onder de cruciale sector.


Extra vlog ADN over coronacrisis

Dat ambachtelijke winkels een grote rol vervullen, blijkt uit de enorme toeloop van klanten die hamstergedrag vertonen. "Het is ongelofelijk, oudere dames die normaal een kilootje aardappelen meenemen, die laden nu drie zakken aardappels op", vertelt Arwin van Dijk van Van Dijk. Hij benadrukt dat er geen tekorten zijn, ook niet in personeel want de scholieren die op zaterdag meehelpen staan nu ook klaar. Zelf werken ze bijna 24/7 door. 

Full Service Groothandel Gebrs van Aarle constateert een toenemende vraag vanuit de speciaalzaken, boerderijwinkels en ambulante handelaren. "Deze extra vraag komt mede tot stand doordat mensen meer aangewezen zijn op thuis koken nu de horeca gesloten is. De afzet aan klanten in deze kanalen draait op volle toeren, ondanks het wegvallen van de zakelijke markt zoals werkfruit. Door tekort aan personeel (inpakkers), (lucht)vracht en transporteurs in de aanleverende landen kunnen de prijzen wel gaan oplopen", meldt Gebrs van Aarle.

Gebrs van Aarle spreekt van veerkrachte ondernemers in de AGF en steunt hen waar mogelijk. "Na eerste instantie, grote verslagenheid, bij met name (horeca)ondernemend Nederland zien we dat bij ondernemers in de getroffen bedrijfstakken mooie en creatieve initiatieven ontpoppen. De getroffen (horeca)ondernemers verleggen hun focus en schakelen o.a. over op het leveren aan consumenten en/of bundelen hun krachten met de plaatselijke restaurants. Wij hopen dat deze ondernemers in combinatie met de getroffen voorzieningen vanuit de regering deze onzekere periode doorkomen. Gebrs van Aarle is volop met de bedrijven in gesprek met velen hebben wij al een jarenlange samenwerking. We bespreken op welke manieren we elkaar nu kunnen helpen zodat we de economische schade kunnen beperken en na de corona-periode zonder al te veel kleerscheuren gezamenlijk weer verder kunnen."

Voor Gebrs van Aarle is het ook zoeken en balanceren om (binnen de regels die opgelegd zijn door de regering en de voorschriften van het RIVM) de continuïteit te waarborgen: "De veiligheid van onze medewerkers en klanten staat voorop. Wij hebben hiervoor een zeer uitgebreid pakket aan maatregelen getroffen, zowel voor de medewerkers in Schijndel als onze chauffeurs op de weg. Voor alle maatregelen verwijzen wij u naar onze website www.gebrsvanaarle.eu.  Op kantoor werken we momenteel met een minimale bezetting en het team wordt daarbij volop ondersteund door thuiswerkende collega’s zodat alle processen door kunnen gaan. Al onze klanten kunnen ook alles 24/7 online bestellen via onze webshop, waarna de bestelling uiteraard nog even telefonisch doorgesproken wordt met de verkoper."


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven