“Er zal in Frankrijk geen gebrek zijn aan voedingsmiddelen”

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd strengere voorzorgsmaatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De groenten- en fruitsector is zich hieromtrent ook aan het organiseren. Zoals bij veel bedrijven geniet werken op afstand waar mogelijk de voorkeur. Op de Franse markt is de afzet van sommige producten momenteel geïntensiveerd om ze vervolgens aan inkoopcentra te kunnen leveren, aangezien veel winkels de afgelopen dagen een bijzonder grote toestroom hebben gekend.

De internationale markt van Rungis blijft vooralsnog open
De internationale markt van Rungis blijft vooralsnog open. “De toegang tot de markt is onbeperkt en alles werkt normaal,” aldus Semmaris in een persbericht. Een aantal spelers in de sector maakt zich echter wel zorgen om het marktaanbod voor de komende weken. “In alle teeltlanden – Italië, Spanje, Frankrijk en andere landen – zal er namelijk een te kort zijn aan arbeidskrachten om de groenten te kunnen oogsten. En meer in het algemeen is er in de hele sector minder bedrijvigheid, doordat er een gebrek is aan beschikbare arbeidskrachten en doordat er beperkingen zijn opgelegd of simpelweg doordat mensen ziek worden. Er is echter vooralsnog geen reden om de markt in Rungis te sluiten. Mensen moeten nog steeds eten,” aldus een op de markt aanwezige bron.

Directeur van de markt Stéphane Layani heeft over de hele situatie het volgende aangegeven: “Wees gerust: op de markt in Rungis doen we alles wat in ons vermogen ligt om de activiteiten op de markt te kunnen voortzetten, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om iedereen te beschermen, van groothandelaren tot kopers en marktpersoneel. Bij het Frankrijk blijven voorzien van verse kwaliteitsproducten kunt u rekenen op onze collectieve intelligentie.”

Supermarkten blijven hun voorraden krijgen
Net als in verschillende Europese landen heeft het coronavirus in heel Frankrijk tot ongebruikelijke aankopen geleid. De winkels zijn – ondanks de oproep van politici en supermarkten om alleen de gebruikelijke boodschappen te doen – werkelijk bestormd en de schappen zijn leeggeplunderd.

“De voorzieningszekerheid van de Fransen ten aanzien van voedselproducten en basisbehoeften is zowel op dit moment als de komende weken gegarandeerd. Er zal geen tekort zijn,” zei de Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire in een toespraak. Aan zijn zijde: minister van Landbouw en Voedselvoorziening Didier Guillaume en directeur van de internationale markt van Rungis Stéphane Layani.

Didier Guillaume, Bruno Le Maire en Stéphane Layani

Supermarkten hebben reeds meerdere keren benadrukt dat de supply chain blijft werken. “Al onze winkels blijven open, onze supply chain zal dus blijven werken en er is geen tekort,” aldus Carrefour. Directeur van Système U Dominique Schelcher heeft de Fransen gevraagd om op een nette manier inkopen te doen. “Blijf redelijk en denk ook aan anderen, er is voldoende aanbod.”

Restaurants kunnen hun afhaal- en thuisbezorgactiviteiten voorlopig voortzetten
Restaurants worden ook beïnvloed door het besluit van de regering van zaterdag 14 maart om “alle openbare gelegenheden te sluiten die niet essentieel zijn voor het leven van alledag in het land.” Gelukkig kan het personeel daar voorlopig afhaalproducten blijven verkopen en producten thuisbezorgen. Bepaalde restaurants hebben zo de mogelijkheid een deel van hun voorraad te verkopen en een minimum aan activiteit te garanderen in deze tijden van crisis. Ondanks dit alles zullen vele restaurants nog steeds veel verlies lijden.

Om verspilling te voorkomen, hebben restauranteigenaren besloten hun gerechten te blijven bereiden en op straat, bij organisaties en bij hun medewerkers te verspreiden. Sommige online reserveringsplatforms voor restaurants, zoals La Fourchette, roepen op tot solidariteit en nodigen uit om "steun te betuigen aan lokale restauranteigenaren en hun onverkochte koopwaar te redden". Dit soort initiatieven zijn meer dan welkom, in een tijd waarin wederzijdse steun essentieel is om deze ongekende crisis het hoofd te kunnen bieden.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven