Europese aardappelmarkt (week 12)

“Industrie is grotendeels afwezig op de aardappelmarkt ”

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: deze week geen prijsopgaven vanwege een nagenoeg volledig gebrek aan industriële kopers (gezien de grote onzekerheden op korte termijn ten aanzien van de handel in eindproducten). De verpakking van de aardappelen verloopt echter goed, zowel voor de binnenlandse versmarkt als voor de export (voornamelijk naar Roemenië, Engeland en Polen). De prijzen voor de meest recente transacties (tot afgelopen maandag) lagen tussen de 7,50 en de 10,00 €/q voor verschillende rassen.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege gebrek aan transacties binnen de branche.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De aardappelmarkten zijn niet helemaal immuun voor de gevolgen van de Covid 19-pandemie. De industrie is afwezig op de markt voor de zeldzame soorten. De angst voor transport- en productiebeperkingen maakt de industriële markten erg nerveus. Alleen de verse binnenlandse handel verloopt nog normaal, met wat (zeer) goede bedrijvigheid en dynamische verkoop voor de detailhandel: de consumenten hebben een voorraad! Exporteurs doen het ook goed, vooral naar andere lidstaten, hoewel sommige bestemmingen wachten met kopen. Er zijn daarentegen niet veel activiteiten op het gebied van de export naar verre bestemmingen.

Er zijn geen Potato NL-prijsopgaven deze week omdat het Comité van mening was dat de prijzen te ongelijk waren tussen de stevige handel op de versmarkt en die van de industriële handel. Laatstgenoemde prijzen hebben een vrije val gemaakt. Het Comité was daarom van mening dat geen enkele prijsmarge de huidige situatie redelijkerwijs kan weergeven.

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Voor de industrie waren de prijzen vorige week over het algemeen lager, met weinig of geen industriële kopers vanwege de onzekerheden over de impact van Covid 19. De versmarkt is echter actief voor de gewassen en verpakte aardappelen, met een aanhoudende vraag als gevolg van de grotere consumptie per huishouden. Toch daalden de prijzen, ook die voor de export (naar Roemenië, Portugal, Spanje), met alle onzekerheden ten aanzien van de logistiek richting de Italiaanse markt.

Duitsland
Versmarkt: stabiele en ongewijzigde prijzen voor vastkokende aardappelen: 23,83 €/q (vergeleken met 23,83 €/q vorige week) en kruimige en bloemige aardappelen 22,67 € / q (vergeleken met 22,67 €/q vorige week). De verkoop in de supermarkt verloopt goed!

Industriemarkt: de prijzen zijn gedaald: Fontane/Challenger: 10,00 €/q (vergeleken met 12,00 €/q vorige week) en Innovator: 11,00 €/q (vergeleken met 13,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: de telersprijzen waarover onderhandeld kon worden lagen tussen de 63 en de 65 €/qt. De handel op de biologische markt ziet er sinds de afgelopen paar weken beter uit: de consumptie per huishouden is gestegen (omdat consumenten minder vaak gaan uiteten). De consumptie via de detailhandel is ook gestegen. Kleinere zakken (van 2,0 en 1,5 kg tot 1,0 kg) zorgen voor meer verkopen. Grote retailers zijn van plan om tot mei met aardappelen uit eigen land te werken (met enkele importaardappelen vanuit Nederland en Oostenrijk om aan de vraag te kunnen voldoen). Biologische aardappelen vanuit Spanje zorgen voor een overgang tussen de oudere en de nieuwere importaardappelen.

Volgens een onderzoek van GfK (Gesellschaft für Konsumforschung, een vereniging die zich bezighoudt met de bestudering van consumptiepatronen) hebben Duitsers in 2019 25% meer biologische aardappelen en aardappelproducten (vooral frites en kroketten) geconsumeerd dan in 2018.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven