Del Monte Kenia opnieuw naar de rechter vanwege pachtovereenkomst

De in Thika gevestigde fruitteler Del Monte is terug naar de rechtbank gegaan om verlenging te vragen van een verordening die de lokale bevolking verbiedt haar grootschalige teeltbedrijven in Kiambu en Murang'a te bezetten. 

Het bedrijf heeft gevraagd om een spoedprocedure en stelt dat zij over een verordening beschikt die de Kandara Residents Association en cannaries Environ Redidents Association de toegang tot haar negen percelen land ontzegt. 

Volgens rechter Njoroge Reguru werd deze verordening vorig jaar toegekend en eindigde deze recent waardoor Del Monte opnieuw naar de rechtbank moest. De hoorzitting kon echter niet doorgaan vanwege het feit dat de rechtbank momenteel minder zaken behandelt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

Het hooggerechtshof had een verbod uitgevaardigd om te voorkomen dat de inwoners van Kandara de grond waarop Del Monte momenteel fruit teelt, in zou nemen, in afwachting van de uitkomst van de zaak. Del Monte stapte vorig jaar naar de rechter om het besluit van de National Land Commission (NLC) met betrekking tot de bezetting van de omstreden grond aan te vechten. 

In haar besluit stelde de NLC dat het land opnieuw moest worden opgemeten in samenwerking met de regeringen van Kiambu en Murang'a om te bepalen of het land dat de fruitteler in gebruik heeft, afwijkt van het land dat wordt gepacht. 

De commissie voegde eraan toe dat het eventuele teveel aan land teruggegeven zou moeten worden aan de Kandara Residents Association en de lokale regering met een ratio van 70:30. Het bedrijf heeft echter laten weten dat het niet betrokken was bij de zittingen van het NLC en bekritiseerde de inwoners dat zij de aanklacht indienden voor de NLC vanwege vermeend historisch onrecht. 

Het bedrijf daagde ook de NLC voor de rechter maar er werd een middenweg gevonden en beide partijen kozen voor bemiddeling. De commissie koos later voor de route historisch onrecht, waardoor Del Monte gedwongen werd tot een rechtszaak. 

Volgens businessdailyafrica.com tonen de documenten die de rechtbank in bezit heeft aan dat het bedrijf zo'n 9.143.455 hectare in gebruik heeft. Stergios Gkaliamoutsas van Del Monte laat weten dat het bedrijf geïnvesteerd heeft in het land door het bouwen van woningen, scholen en de aanleg van een irrigatie-infrastructuur.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven