Sainsbury's beperkt verkoop levensmiddelen wegens hamstergedrag

IGA kijkt naar Chinese afdeling voor corona-advies
Chinese supermarkten hebben door de corona-uitbraak een scherpe toename in omzet gezien. Restaurants en winkelcentra moesten sluiten, waardoor veel Chinese inwoners waren toegewezen op supermarkten voor hun levensmiddelen, aldus Zhe Zeng van de Chinese tak van IGA. Een groter deel van de omzet van de afgelopen twee maanden wordt gegenereerd door middel van online retail, gezien consumenten wegens COVID-19 aan huis gekluisterd zijn. Retailers hebben dan ook een speciaal protocol op moeten stellen om ook stadswijken in quarantaine van boodschappen te voorzien, zo meldt Zheng. Consumenten richten zich met name op dagelijkse benodigdheden, zoals verse groente, pluimvee en vlees. De afzet van groente alleen al is met twee tot vier keer toegenomen wegens alle klanten die thuis een eigen voorraad aan willen leggen. De Chinese consumenten zijn als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus minder prijsbewust geworden. Ook hebben ze minder interesse in producten die als onnodig worden ervaren, zoals luxeproducten of cosmetica.
Bron: grocerydive.com 

Frankrijk: Carrefour zet schermen op bij kassamedewerkers
Carrefour heeft in zijn Franse vestigingen doorzichtige schermen bij kassamedewerkers opgehangen. De schermen zijn vervaardigd van plexiglas en zijn een van de sanitaire maatregelen die het bedrijf wegens COVID-19 heeft ingezet. De schermen moeten de kassamedewerker beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Andere maatregelen zijn het regelmatige gebruik van reinigende handgel. Carrefour is de grootste retailer van Europa en concurreert in Frankrijk met ketens als Casino, Leclerc of de Duitse discounters Aldi en Lidl. Net als bij de concurrentie heeft Carrefour te maken met hamsterende klanten.
Bron: reuters.com 

VK: Sainsbury's beperkt verkoop levensmiddelen wegens hamstergedrag
Sainsbury's gaat maatregelen treffen tegen hamstergedrag. De keten heeft aangegeven bij online retail een prioriteit te geven aan de meer kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen. Ook mogen klanten slechts drie exemplaren van bepaalde producten inslaan. Volgens directeur Mike Coupe probeert zijn bedrijf op deze manier ervoor te zorgen dat iedereen de producten krijgt die men nodig heeft. Ook andere supermarktketens proberen hamstergedrag te ontmoedigen. Aldi beperkt de hoeveelheid van een bepaald product die een klant in mag slaan te beperken tot vier. Morrisons gaat in reactie zijn online bezorgdienst uitbreiden.
Bron: bbc.com 

Polen: Eurocash Group heeft sterk jaarresultaat
De Poolse retailer Eurocash Group had in het fiscaal jaar 2019 een toename in netto winst van 28%, tot PLN86mln (€1,8mln). De bruto winst steeg jaar op jaar met uitsluiting van eenmalige meevallers met 11% tot PLN415mln (€93,51mln). De omzet groeide in het afgelopen jaar met 9% en kwam daarmee tot boven de PLN24,8mld (€5,59mld). De omzet van het groothandelssegment van het bedrijf steeg jaar op jaar met 6% tot PLN18,7mld (€4,21mld). Het retailsegment had een omzetgroei van 19% en kwam daarmee tot meer dan PLN5,9mld (€1,33mld).
Bron: esmmagazine.com 

Rusland: Magnit heeft marginale toename in LFL-jaaromzet
De Russische retailer had over heel 2019 een toename in like-for-like-omzet van 0,4%. De netto retailomzet in het afgelopen fiscaal jaar stond op RUB1,3bln (€16,1mld). Volgens Magnit kwamen resultaten tot stand door de groei in totale winkelruimte van 12,7%. Het groothandelssegment van magnit steeg met 77,4% tot RUB35,8mld (€430mln), wat met name kwam door de distributie van farmaceutische producten. De kosten van de leveringsketen bleven jaar op jaar gelijk. Er zijn echter we verbeteringen op dit vlak doorgevoerd dankzij onderhandelingen met leveranciers. Dit zal ervoor zorgen dat een grotere kwaliteitsstandaard zal worden gehanteerd en dat het leveringsschema zal worden veranderd.
Bron: esmmagazine.com 

VS: New Yorkse supermarktketen in goede vorm ondanks pandemie
John Catsimatidis, de eigenaar van de in New York City gevestigde supermarktketen Gristedes heeft tijdens een interview met Fox News aangegeven dat zijn bedrijf in goede vorm is. Ondanks dat consumenten bij bepaalde locaties in reactie op het coronavirus massaal boodschappen inslaan, werkt de leveringsketen van Gristedes goed. De angst voor het virus heeft ertoe geleid dat er lange rijen en overvolle parkeerplaatsen zijn ontstaan bij Amerikaanse supermarkten.
Bron: foxnews.com 

Amazon-dc's in VS en Europa krijgen alleen vitale goederen
Amazon.com zal tot 5 april bij zijn Amerikaanse, Britse en Europese distributiecentra alleen goederen krijgen die van vitaal belang zijn. Amazon wil op deze manier meer ruimte vrij krijgen voor huishoudelijke producten en medische artikelen, die wegens het coronavirus van groter belang zijn. Dit beleid betekent niet dat Amazon volledig stopt met de afzet van niet-essentiële producten, zoals speelgoed of telefoonhoesjes. De kans is echter nu wel groter dat deze producten in de komende weken minder makkelijk verkrijgbaar zullen zijn. Bedrijven die op het platform van Amazon zijn aangesloten, zullen mogelijk direct aan de klant moeten leveren in plaats van via een distributiecentrum. 
Bron: reuters.com 

VS: vastgoedbedrijf neemt supermarkten over
Slate Retail REIT, een Amerikaans vastgoedbedrijf dat gespecialiseerd is in winkelcentra, heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van zeven locaties in de Southeast en Mid-Atlantic regio. Alle zeven locaties hebben supermarktketens als belangrijkste huurders. Slate heeft voor de portfolio $106,5mln (€97,4mln) betaald. Het gecombineerde oppervlak van de zeven locaties dat geschikt is voor leasecontracten komt neer op 57.950 vierkante meter. De locaties worden nu gebruikt door de Kroger-dochteronderneming Harris Teeter, de Ahold-Delhaize-keten Food Lion en Weis Markets.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Raley’s en Safeway werven personeel in Californië
De in Noord-Californië gevestigde supermarktketen neemt massaal personeel aan in verband met het coronavirus. Omdat miljoenen consumenten in Californië zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is de vraag naar online retail fors gestegen. Ook de keten Safeway zoekt naar nieuw winkel- en logistiek personeel voor zijn vestigingen in Noord-Californië, Nevada en Hawaii. Safeway is een dochteronderneming van Albertsons. Het bedrijf heeft meer dan 2.000 vacatures bij meer dan 280 locaties van Safeway, Adronico’s, Vons en Pak ‘N Save, die over de genoemde Amerikaanse staten verspreid zijn.
Bron: sacbee.com 

VS: Costco neemt logistiek bedrijf over
Costco Wholesale heeft voor $1mld (€910mln) het logistieke bedrijf Innovel Solutions overgenomen. Het bedrijf zal worden gebruikt om de mogelijkheden voor thuisbezorging van Costco in de VS en Puerto Rico te verbeteren. Innovel werkt al sinds 2015 samen met Costco. Voorheen was het logistieke bedrijf in handen van Sears-eigenaar Transform Holdco. Ook onder het beheer van Costco zal Innovel actief blijven voor Sears en andere bedrijven.
Bron: reuters.com 

Amazon-personeel onder zware werkdruk wegens COVID-19
Hoewel wegens het coronavirus veel Amerikaanse werknemers vanuit huis moeten werken, staat het personeel van Amazon en Whole Foos juist onder druk om de vraag naar online retail het hoofd te bieden. Amazon is de grootste online retailer van de VS en tevens de eigenaar van Whole Foods, de grootste biologische supermarktketen van het land. Volgens de werknemers is de zware werkdruk in combinatie met de aanhoudende problemen rondom het coronavirus funest voor hun fysieke en mentale gezondheid. Naast dat ze de enorme vraag bij moeten houden, hebben ze ook hun eigen zorgen omtrent de huidige pandemie.
Bron: theguardian.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven