"Wees niet bang om groenten en fruit te eten"

Als gevolg van de huidige uitbraak van Covid-19 maken veel Amerikanen zich zorgen over de veiligheid van verse groenten en fruit. 

Volgens Amanda Deering, verbonden aan de faculteit Voedingswetenschappen van de Purdue universiteit, wijst onderzoek uit dat het virus niet kan worden overgebracht door voeding. 

"Alles lijkt erop dat het virus dat Covid-19 veroorzaakt op dezelfde manieren wordt overgedragen als andere virussen," zegt Deering. "Dit is gunstig omdat we dus de gebruikelijke methoden kunnen gebruiken om de kans op besmetting te minimaliseren, zoals het regelmatig wassen van de handen en het grondig wassen van groenten en fruit voor consumptie."

Scott Monroe, docent voedselveiligheid aan dezelfde universiteit, benadrukt dat telers altijd al doeltreffende maatregelen toepassen om het risico van besmetting van AGF met ziekteverwekkers zo laag mogelijk te houden. 

"Aangezien virussen overbracht kunnen worden via oppervlakten, nemen veel telers maatregelen om besmetting te voorkomen. Op dit moment is de angst voor Covid-19 dan ook geen reden om te stoppen met het kopen van verse groenten en fruit," zegt hij. 

Hoewel de kans dat men Covid-19 oploopt bij het inkopen van verse AGF gering is, geven Deering en Monroe de volgende tips om het risico zo laag mogelijk te houden: 

  • Het regelmatig wassen van de handen is een doeltreffende manier om de kans op besmetting te verlagen. Na een bezoek aan de supermarkt is het verstandig om de handen te wassen, met name wanneer men gebruik gemaakt heeft van tangen of andere gedeelde instrumenten.
  • Probeer te producten niet teveel aan te raken. Hoewel men voor het kopen graag even aan de producten voelt, verhoogt dit de kans dat er ziekteverwekkers op de producten komen en op besmetting via aanraking met de producten.
  • Consumenten met een verminderde weerstand kunnen overwegen om voorverpakte AGF te kopen of ervoor kiezen om hun groenten en fruit gedurende deze periode gekookt te eten. 
  • Alle groenten en fruit moeten voor consumptie grondig worden gewassen. 

Het is bewezen dat het eten van verse groenten en fruit de algehele gezondheid verbetert en de afweer verhoogt. Door de gezondheid op peil te houden, is het lichaam beter in staat om infecties te bestrijden. Door een aantal logische voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals het regelmatig wassen van de handen en het wassen van verse AGF, kunnen consumenten blijven profiteren van al het goede dat groenten en fruit hen te bieden heeft zonder risico te lopen om met Covid-19 besmet te raken. 

 

Bron: Purdue University (Amanda Deering en Scott Monroe)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven