Aardappelprijzen crashen, België in 'lockdown' en monsterfile Duitse grens

Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland. De brandhaard ligt in Noord-Brabant, maar ook elders in het land duiken steeds meer besmettingen op. Klik hier voor een kaartje waarop te zien is waar coronabesmettingen zijn vastgesteld.
De Europese landen kondigen een na een nieuwe maatregelen af om verspreiding van het virus tegen te gaan. Klik hier om te zien welke dat zijn.

Het is officieel: België gaat vanaf vandaag in 'lockdown'. De Belgen mogen alleen naar buiten voor boodschappen en in noodgevallen. Alle non-foodwinkels gaan dicht en ook in Nederland sluiten steeds meer ketens hun deuren. 

Handel: 

Vandaag is bekend geworden dat het bloemengedeelte van Rungis in Parijs haar deuren sluit. Alleen de winkels die onmiskenbare producten verkopen, zoals groenten en fruit, blijven open in Frankrijk. 

Afzet friet wordt hard geraakt
De sluiting van horeca wereldwijd om coronabesmetting in te dammen, treft de afzet van deze frites hard, zegt de Wageningse onderzoeker Silvis. Vandaar de crash van de aardappelprijs. Het kelderen van de prijzen is 'dramatisch' voor de boeren, zegt directievoorzitter Albert Markusse van Cosun. 

Omdat J. De Groot Fruithandel niet naar de markt kan, deed de fruithandel een oproep op social media. Mensen konden hun bestelling rechtstreeks bij Jan de Groot bestellen via Whatsapp. Het initiatief liep een beetje uit de hand waardoor de bestellingen binnenstroomde. Logistiek is het mogelijk om alle bestellingen aan huis te bezorgen en de groothandel denk na over een alternatief. 

Acties voor ondernemers in nood
Honderdduizenden ondernemers worden direct geraakt door het coronavirus: opdrachten vallen weg, zaken moeten dicht. Het is ellendig en de pijn zal nog wel een tijd aanhouden. Ondertussen duiken door heel Nederland initiatieven op om ondernemers een hart onder de riem te steken.

Plus-franchiser Serdar Tolenaar koopt tegen inkoopprijs producten bij horeca-ondernemers die er niets meer mee kunnen omdat ze moeten sluiten. Ook kocht hij 400 kilo aardappelen bij een lokale boer die normaal aan horeca levert en nu zijn afnemers zag wegvallen

'Er is voldoende voedsel in België'
De Belgische producenten van basisvoedsel maken zich geen grote zorgen over de voedselvoorziening. Net als andere voedingsbedrijven zegt de AGF-sector: er zijn genoeg producten, maar ze naar de fabrieken en de winkels brengen is andere koek. "Het is winter, dus we oogsten op dit moment niets", zegt Jan Haspeslagh, de directeur van diepvriesgroentebedrijf Ardo.

"Als de coronacrisis in november uitbrak, hadden we een groter probleem", zegt een bron bij Greenyard. Maar wat als vrachtwagenchauffeurs ziek uitvallen? "Dat kunnen we opvangen. Alleen al dat er geen files zijn, maakt ons 25 procent efficiënter." 

Retail:

Carrefour België en de Albert Heijn Paterswolde brengen transparante schermen aan tussen elke kassa en klanten. Bij Carrefour zullen ook markering op de grond worden aangebracht om de gewenste afstand van 1 meter tussen twee personen weer te geven.

"AH zegt geen leverancierscontracten op na prijsval corona"
Albert Heijn zegt vast te houden aan de leveranciers die vóór de sterke prijsval van bloemen en planten verbonden waren aan het supermarktbedrijf. Dit als reactie op geruchten in de markt over mogelijk 'klokdump-kopen' door de retailer, die op de kleintjes zegt te letten.

"Supermarkten kunnen horeca-ondernemers helpen"
"Supermarkten kunnen de omzet bijna niet aan.... en de horeca staat nu op nul. Het zou de supermarkten sieren wanneer ze hun horeca-collega’s zo meteen een handje toesteken", aldus Jan-Willem Grievink , Food Institute Netherlands. "Dat kan op vele manieren. Op de wat langere termijn is een voor de hand liggende handreiking dat je als retailer straks geen ‘hamsterweken’ of servies-spaaracties gaat opzetten, maar spaaracties voor de consument waarmee die zeer voordelig een 3-gangen menu in de horeca kunnen krijgen. En dan niet te betalen door de horeca-ondernemers, maar door de supermarktbranche zelf. De snelste manier die net zo voor de hand ligt is dat supermarkten de overtollige voorraden van horeca-ondernemers en horecagroothandels gaan overnemen."

"Nu moet er even geen concurrentie zijn. Het zou supermarktondernemers ook sieren wanneer ze nu bijvoorbeeld kant en klare maaltijden van lokale horeca-ondernemers toevoegen aan hun assortiment. De horeca staat voor enorme drama’s. Als deze lockdown te lang gaat duren, gaat de hele voedselketen fundamenteel veranderen, krijgen we enorme kapitaalsvernietiging van tientallen miljarden en verdwijnen honderdduizenden arbeidsplaatsen. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen", aldus Jan-Willem. 

FSIN voorspelt 2,5 miljard omzetverlies voor foodservice door coronavirus
In een eerste voorzichtige analyse heeft Foodservice Instituut Nederland (FSIN) berekend wat de gevolgen zijn van de maatregelen tegen het coronavirus voor de foodservicesector. Volgens het FSIN komt dat verlies in het meest gunstige scenario uit op 2,5 miljard euro.

Logistiek:

Monsterfile van 60 kilometer bij Pools/Duitse grens
De grenzen naar Polen zijn gesloten. Politieagenten aldaar controleren of Duitse automobilisten een speciale vergunning mee hebben. Ook vrachtwagenchauffeurs moeten hun papieren laten zien. Dat Polen nu op slot is gegaan zorgt voor flinke files: woensdagmorgen is een file van 60 kilometer bij Görlitz gemeld. De file blijft groeien

Duitsers houden rustplaatsen open voor chauffeurs
In Duitsland blijven de meeste pleisterplaatsen open voor chauffeurs en passanten. Sanitair is bovendien gratis toegankelijk, melden Duitse media.

Noodtoestand van 30 dagen afgekondigd in Roemenië
De Roemeense autoriteiten hebben op maandag 16 maart de noodtoestand van 30 dagen afgekondigd om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Hoewel het vervoer van goederen is toegestaan, moeten chauffeurs zich aan de maatregelen houden. 

Wachttijden aan de Duits-Poolse grens
Twee dagen nadat de Poolse grenzen met Duitsland en andere EU-buurlanden waren gesloten vanwege de Coronavirus-crisis, zijn de wachttijden voor vrachtwagenchauffeurs en pendelaars bij de Duits-Poolse kruisingen op dinsdag aanzienlijk toegenomen. Vóór de grensovergang Jedrzychowice op de A4 bij Görlitz stonden ’s ochtends chauffeurs meer dan 18 uur te wachten vanwege de controles. Er zijn geen beperkingen op het verkeer van goederen. 

Internationaal:
De directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Radjesh Radjkoemar, heeft de garantie gegeven aan Surinaamse exporteurs dat ze hun vracht, indien ready, normaal kunnen aanbieden. In tegenstelling tot het verbod op personenverkeer, vindt het vrachtverkeer normaal plaats. Suriname exporteert iets meer dan tien ton per week aan groenten en fruit naar het buitenland, met name Nederland.

De uitvoer van AGF-producten uit Bangladesh wordt ernstig belemmerd door de vluchtbeperkingen die door verschillende landen in het Midden-Oosten worden opgelegd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Indonesische regering moet de invoerprocedures voor basisbehoeften zoals knoflook verder vereenvoudigen met het oog op de komende religieuze feesten. In Pakistan staan alle sectoren onder enorme druk als gevolg van de pandemie en de opschorting van de vluchten heeft de handelssector ernstig bedreigd.

Australische groenten- en fruittelers vrezen dat wereldwijde reisbeperkingen dreigende tekorten aan arbeidskrachten op hun teeltbedrijven kunnen veroorzaken, waardoor hun oogst verloren gaat. De Land Transport Federation of Thailand verwacht op haar beurt dat de verzendingen over land zullen blijven dalen en is bezorgd dat de voedselexport zal worden getroffen, aangezien voedingsproducten en goederen die naar China worden verscheept 20-21% van de totale export uitmaken. Ten slotte is de verkoop van kurkuma vanuit India naar Europa en West-Azië sterk gestegen vanwege de vermeende medicinale eigenschappen.

Bangladesh
Volgens een artikel van de thedailystar.net is de export van versproducten uit Bangladesh getroffen door de vluchtbeperkingen die verschillende landen in het Midden-Oosten hebben opgelegd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het Midden-Oosten, waar meer dan vijf miljoen Bengalese migrantenwerknemers wonen, is de grootste bestemming voor de lokaal geteelde groenten en fruit, die in het laatste fiscale jaar bijna 91 miljoen euro hebben opgebracht.

De bederfelijke producten worden per luchtvracht verscheept en hun verzending kreeg te lijden nadat Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar en Oman de toegangsbeperkingen voor internationale vluchten, waaronder die uit Bangladesh, hadden ingevoerd. "Onze export naar deze bestemmingen is tot stilstand gekomen door de annulering van de vluchten. We staan aan het begin van het belangrijkste exportseizoen naar het Midden-Oosten," zegt Mohammed Monsur, van de Bangladesh Fruits Vegetables & Allied Products Exporters' Association (BFVAPEA).

Indonesië
De Indonesische regering moet de invoerprocedures voor basisbehoeften zoals suiker, vlees en knoflook verder vereenvoudigen om te zorgen voor voldoende aanvoer tijdens de Ramadan- en Idul Fitri-feestdagen. Op die momenten neemt de nationale vraag sterk toe.

De aanscherping van de importprocedures om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen, heeft voor een deel gezorgd voor tekorten aan grondstoffen zoals knoflook. De regering heeft herhaaldelijk beweerd dat het aan de vraag kon voldoen tijdens de festiviteiten. Maar het Institute for Development of Economics and Finance heeft twijfels geuit over dergelijke beweringen.

Pakistan
De sluiting van de lucht- en landroutes als gevolg van de pandemie van het coronavirus zal in de komende twee maanden waarschijnlijk een verlies van 136 miljoen euro veroorzaken voor de Pakistaanse tuinbouwexport.

Luchtvluchten zijn verminderd of de luchtvaartmaatschappijen hebben hun activiteiten naar Europa, het Verre Oosten en het Midden-Oosten volledig stopgezet, wat heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de vraag naar groenten en fruit in de hele wereld.

Na de verzegeling van de westelijke grens van Pakistan is ook de export van groenten en fruit via landroutes naar Iran, Afghanistan en Centraal-Aziatische landen opgeschort.

Alle industriële sectoren staan onder enorme druk als gevolg van de pandemie van het coronavirus, en de opschorting van de vluchten heeft een ernstige bedreiging voor de handelssector gecreëerd. Ook het vervoer van levensmiddelen via zeeroutes ondervindt problemen.

Als de coronaviruspandemie niet volledig onder controle wordt gehouden, zou de export van mango's, die in juni zou beginnen, ook ernstig worden getroffen, wat zou leiden tot enorme financiële verliezen voor zowel de exporteurs als de tuinbouwsector.

Australië
Australische groenten- en fruittelers zeggen dat wereldwijde reisbeperkingen een dreigend tekort aan arbeidskrachten op hun teeltbedrijven zouden kunnen veroorzaken, oogsten zouden verloren kunnen gaan als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Overkoepelende organsaties zeggen dat er geen actuele vraag- of aanbodproblemen zijn voor versproducten. Maar de telers hebben alarm geslagen over een dreigend tekort aan arbeidskrachten in een sector die sterk afhankelijk is van seizoensarbeiders, kortetermijnwerknemers en buitenlandse werknemers. "We zijn deze gesprekken met de overheid al een paar weken gestart om er zeker van te zijn dat er een bepaalde aanvoer van arbeidskrachten is," zei Richard Shannon, de beleids- en pleitbezorgersmanager van Growcom.

"Het is het enige probleem dat de telers consequent aan de orde stellen. Er zijn mensen overzee die nu beslissingen nemen over de vraag of ze naar Australië moeten komen, die anders hier in drie en zes maanden tijd groenten of fruit zouden plukken. Alle opties worden onderzocht, met inbegrip van het creëren van grotere flexibiliteit voor tijdelijke en buitenlandse arbeidskrachten die reeds in Australië zijn, of aanbevelingen die wij zouden kunnen verstrekken om meer binnenlandse arbeiders aan te trekken."

De tuinbouw is sterk afhankelijk van backpackers en andere buitenlandse arbeidskrachten, mede vanwege de moeite die telers hebben om Australiërs aan te trekken voor oogstwerkzaamheden. Landen als Australië en Nieuw-Zeeland hebben twee weken verplichte quarantaine afgedwongen voor eventuele aankomsten in het land, terwijl andere landen als Canada hun grenzen volledig hebben gesloten voor buitenlanders.

Deze maatregelen hebben ertoe geleid dat reizigers hun plannen hebben geannuleerd.

Thailand
De Land Transport Federation of Thailand (LTFT) verwacht dat de transporten over land zullen blijven dalen als gevolg van de uitbraak van Covid-19 die de vraag wereldwijd beperkt. De organisatie maakt zich zorgen over de voedselexport, aangezien voedingsproducten en goederen die naar China worden verscheept 20-21% van de totale export uitmaken, waar veel steden in quarantaine zijn geplaatst als reactie op het virus.

Thongyoo Kongkhan, adviseur van de voorzitter van de LTFT, zei dat de Thaise export van voedingsproducten en goederen naar China goed is voor 20-21% van de totale exportmarkt, waarvan het grootste deel via de noordelijke grens van Vietnam gaat. "Hoewel de uitbraak van het coronavirus in China lijkt af te nemen, zal het nog steeds tijd kosten om terug te keren naar de normale situatie."

Thongyoo zei dat veel vrachtwagenchauffeurs zonder werk zitten omdat ze langzaam naar China en de buurlanden exporteren. "LTFT heeft 1,4 miljoen vrachtwagenchauffeursleden in Thailand, en 20-25% heeft geen werk, heeft geen baan en sommige bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om hun werknemers te betalen. China voert meestal versproducten in zoals dragonfruit, longan en durian vanuit Thailand, die veelal verscheept worden door vervoerders die nu benadeeld zijn door de coronacrisis.

India
De verkoop van kurkuma uit India aan Europa en West-Azië is sterk gestegen omdat de geneeskrachtige eigenschappen ervan hernieuwde aandacht krijgen op het moment dat het coronavirus zich snel verspreidt, zeggen handelaren. De bezorgdheid over het virus heeft ook de binnenlandse verkoop van groenten en fruit gestimuleerd. Rauwe kurkuma wordt vaak gebruikt in combinatie met warme melk, wat de luchtwegen gezond houdt.

"De totale stijging van de exportvraag naar groenten en fruit is met 15% gestegen. Maar wij hebben de vraag naar ruwe kurkuma zien stijgen met 300%," zegt Kaushal Khakhar.

Rajiv Gupta, exporteur van groenten en fruit uit Mumbai, bevestigde ook de toegenomen belangstelling van corona-aangetaste landen voor het consumeren van ruwe kurkuma. Van de ongeveer 300 kg ruwe kurkuma die hij elke dag tegen eind februari exporteerde, schoot de vraag in maart op tot 3 ton per dag.

"We hebben vastgesteld dat de vraag naar groenten en fruit met 5% tot 10% is gestegen. Er is echter geen sprake van een prijsstijging omdat we een overschot hebben," aldus Shankar Pingale, directeur van het Agricultural Produce Market Committee, Vashi.

Polen en Oekraïne voeren maatregelen in tegen COVID-19
Klik hier voor de Poolse maatregelen.
Klik hier voor de Oekraïense maatregelen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven