Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In België zijn alle markten tot en met 5 april afgelast

Ambulante markthandel steeds verder onder druk

Tholen - De regering van België heeft met ingang van vandaag het houden van openbare markten geheel verboden. Ook diverse gemeenten in Nederland zijn openbare markten afgelast vanwege de corona-uitbraak. Vanuit de ambulante handel wordt daar heftig tegen geprotesteerd en dragen diverse argumenten aan om markten open te houden. Branche vereniging voor ambulante handel CVAH sleept zowel de gemeente Dordrecht als Rotterdam voor de rechter in een kort geding om het houden van weekmarkten in Nederland af te dwingen.

In België hebben alle gemeenten tot en met 5 april hun weekmarkten moeten opschorten. "Er geldt een uitzondering voor voedingskramen die ‘onmisbaar’ zijn.  Wanneer een kraam als onmisbaar wordt gezien werd niet gespecificeerd. Dit zal mogelijk door de gemeente/stad zelf bepaald kunnen worden.  Het zou bv een groentenkraam kunnen zijn in een dorp waar geen supermarkt of groentenwinkel aanwezig is", meldt Markten.be. In Nederland zijn de weekmarkten in Rotterdam, Dordrecht, Eindhoven en Amstelveen afgelast.


Super AGF markten volgt de richtlijnen van het CVAH

CVAH heeft een kort geding aangespannen dat waarschijnlijk aanstaande donderdag aan de rechter worden voorgelegd. "Tot de uitspraak is het nog even afwachten wat er met de Nederlandse markten gaat gebeuren de komende week. Veel gemeenten wachten met het treffen van maatregelen tot de uitspraak van de rechter er is", aldus de branchevereniging. Ook adviseren ze om direct bezwaar te maken indien een gemeente voornemens is een markt te sluiten en heeft voor  haar leden een concept bezwaarschrift ter beschikking gesteld.

Sommige Nederlandse gemeenten stimuleren juist marktbezoek. "In Delft  worden extra voorzieningen gemaakt voor de marktbezoekers. Toiletten vormen daar een onderdeel van omdat de horeca gesloten is", aldus branche-organisatie voor de zuivelhandel GemZu. In Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel namens de landelijke overheid gezegd dat naast de supermarkten ook de warenmarkten open blijven. "Een steun in de rug voor de duizenden ambulante ondernemers. De Bondskanselier heeft oog voor deze relatief veilige sector en weet hierdoor ook deze sector te behouden voor de tijd na de coronacrisis", zegt GemZu.

Ondertussen worden er op de markten die wel openblijven  door ondernemers maatregelen genomen om het boodschappen doen zo veilig mogelijk te maken. Het CVAH heeft hiervoor een plan van aanpak online gezet.