Flower power: Sierteelt deelt uit in tijden van crisis

De prijzen voor snijbloemen zijn lager dan ooit en voor veel bloemenkwekers is het een verschrikkelijke tijd. Toch weerhoudt dat de sierteeltsector er niet van om met hun product zoveel mogelijk anderen blij te maken. Het ene initiatief na het andere wordt opgezet om er het beste van te maken - misschien dan niet voor de kwekers zelf, maar wel voor anderen. Zo zet de sector er, al dan niet met steun van anderen, samen de schouders onder.

Tulpen voor Toppers
Op veel plaatsen doneert de sierteeltsector de onverkoopbare bloemen aan medewerkers van de ziekenhuizen, omdat die in deze zware tijd wel een bloemetje verdienen. Met de website en doneeractie Tulpen voor Toppers, wordt gezorgd dat tulpen niet hoeven te worden vernietigd en krijgen tulpenboeren nog een vergoeding voor hun bloemen, waar zoveel tijd en moeite in wordt gestoken. Op een paar dagen tijd is al meer dan €2000 gedoneerd. 

Ook bewoners en medewerkers van verzorgingstehuizen krijgen, bijvoorbeeld in Hillegom, Amsterdam, Katwijk en Lisse, boeketten aangeboden van tulpenkweker Van Rijssel, om het voorjaar binnen te halen nu de bewoners minder bezoek mogen krijgen. Ook bij Triamant Haspengouw zijn 3000 tulpen geschonken door de Bloemenhal, en bij DSV, zoals te zien op onderstaande foto.


Bron: AVB Export op Facebook

Bloemenveiling
Ook Royal Flora Holland schenkt bloemen aan verzorgingstehuizen en heeft de zorgsector een hart onder de riem gestoken door talloze boeketten uit te delen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk.


Bron: Royal FloraHolland op Linkedin

Lente in uw kot
Ook in België schonken siertelers bloemen aan bewoners van rusthuizen, onder het motto van #lenteinuwkot, laat het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw zien. 


Bron: Vlaams infocentrum Land- en Tuinbouw

Drive-thru
Helaas is succes soms ook te veel. Van Geest Potplanten uit 's-Gravenzande wilde een drive-thru houden waar mensen om 2 planten konden komen voor de prijs van 1. Wegens de enorme interesse is echter besloten deze niet door te laten gaan, omdat anders teveel mensen bij elkaar zouden komen.

Amsterdamse tulpen
Bloemisterij Moonflower op Centraal Station Amsterdam deelde tulpen uit. Normaal komen er veel toeristen, mensen die naar hun werk gaan, of mensen die op bezoek gaan bij opa en oma, langs, en die nemen dan een bloemetje mee. Die klanten zijn er nu niet en daarom deelde Richard de bloemen uit aan mensen die van de pont af kwamen. Daar kreeg hij veel blije reacties op. 

FlowerBoostChallenge gaat viral
Viral gaan in deze tijden klinkt misschien ideaal, maar dat is wel wat de bedoeling is met de #FlowerBoostChallenge. Met de hashtag, in het leven geroepen door de Van der Ende Groep, dagen bedrijven elkaar via LinkedIn uit om bloemen te kopen voor collega's, vrienden of familie. Er hebben al veel bedrijven en anderen aan meegedaan, onder andere; burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland, KUBO Greenhouse Projects, SchermNed B.V. en A1 Tuinbouwtechniek B.V.

Burgemeester Arends doet mee aan de #FlowerBoostChallenge


En ook bij SchermNed worden de bloemen uitgedeeld. "Zelf hebben wij Valk Horti systems, Ludvig Svensson en Van der Ende Aluminium genomineerd om bloemen te halen voor hen personeel en / of klanten!", laten ze weten. 

BuyFlowersNotToiletpaper
Daarnaast is er de #BuyFlowersNotToiletpaper uit onderstaand filmpje waarmee wordt opgeroepen niet wc-papier te hamsteren, maar bloemen te kopen om de sierteeltsector te steunen. Twee Naaldwijkse tweelingbroers steken zo de sector een hart onder de riem!

Brood en bloemen
Tijd voor een boel B's bij elkaar. In Obdam heeft Borst Bloembollen bakkerij Braas een hart onder de riem gestoken, omdat het personeel daar nu extra hard moet werken om genoeg brood te bakken en het op tijd bij alle supermarkten af te leveren. 

Rozen van de paus naar het ziekenhuis
De KRO-NCRV wil een bloemengroet brengen aan al het medisch personeel in Nederland. Deze week stelt John Meijer uit Pijnacker 20.000 rozen beschikbaar hiervoor. Een groot deel hiervan was eigenlijk bestemd voor de Paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome, maar deze gaat niet door.


De paasviering op het Sint-Pietersplein. Bron: KRO-NCRV

Paul Deckers, al jarenlang hoofdarrangeur van de versiering op het Sint-Pietersplein: "de ontwikkelingen omtrent het gevreesde Coronavirus in Italië zijn zo ernstig, dat in overleg met alle betrokkenen besloten is de bloemversiering dit jaar niet door te laten gaan." KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers: "Dit is een eerbetoon en hart onder de riem voor het verplegend personeel van Nederland. Ze hebben een ongelooflijk belangrijke, zware taak. Ze blijven verzorgen, terwijl ze zelf het risico lopen om besmet te raken. Met deze bloemengroet tonen we onze solidariteit."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven