John van der Kroon, Aardappelhandel John van der Kroon

“Met de weekmarkten hopen we het te overleven”

Tholen – De specialiteit van John van der Kroon is aardappelen, vooral frietaardappelen die hij zorgvuldig selecteert per ras en rechtstreeks afneemt bij de boer en verkoopt aan ruim 130 frietzaken. Begin deze week nam het kabinet echter het besluit om tot 6 april alle restaurants en cafés in Nederland te sluiten, ook de frituren moesten hun deuren sluiten.

"Klanten nemen nu 20 kilo in plaats van 5 kilo aardappelen mee"

“Er gebeurt op het moment helemaal niets meer bij ons en dat moet niet te lang gaan duren,” vertelt John. “We mogen nog van geluk spreken dat we naast onze horecaleveranties ook nog op de weekmarkten staan met ons kraam want anders hadden we dat niet overleefd.”

Van de 130 gingen er maar 6 open
Inmiddels mogen frietkramen wel weer open voor afhaal en, waar dat van toepassing is, bezorging. Een kleine opluchting voor John. “Begrijp me niet verkeerd, maatregelen zijn nodig in deze tijden, maar dat mensen wel bij de bakker en de visboer mogen komen maar niet bij de frituur vond ik niet helemaal eerlijk. Bij die andere zaken sta je vaak ook gewoon nog in de rij. Van de 130 frietzaken waar wij aan leveren, gingen er op dinsdag maar 6 open, mondjesmaat worden dat er weer wat meer. Het is momenteel triest voor de horeca in Nederland en het blijft onzeker wat er de komende weken gaat gebeuren. Ik ben bang dat dit nog wel een aantal maanden kan aanhouden.”

Eind van de week denkt John dat er wel wat meer frietzaken de deuren weer openen voor afhaal. “Thuisbezorgd denk ik nog niet want daarvoor moet je je eerst aanmelden bij een platform en daar loopt het nu waarschijnlijk storm op want dat wil iedere horecaondernemer wel doen op het moment. Het gaat echter nog maanden duren voordat we weer een normale verkoop kunnen hebben.”

Ondertussen loopt het wel storm bij het marktkraam van John. “Ongekend. Mensen kopen in plaats van 5 kilo aardappelen opeens 20 kilo. Ik vraag mij eigenlijk af het nu zo’n goed idee is om aardappelen in die hoeveelheden te hamsteren. De consumptie zal wel iets hoger liggen maar niet zo hoog dat je zoveel meer gaat eten. Over twee weken gaan ze scheuten en na drie weken kunnen we ze poten. Goede business voor ons wel maar het compenseert onze verliezen in de horeca niet.”

Aan de inkoopkant valt het nog mee. “Daar loopt het nog stabiel door,” vertelt John. “Maar ik verwacht wel binnen een paar weken een kentering hierin. Zelf kopen we de aardappelen rechtstreeks in bij de boer en leveren ook aan de grossiers in de handel. Binnenkort krijgen we weer de importaardappelen uit Malta en Doré uit Italië. Of dat nog wat gaat worden, weet ik echter niet.” 

Voor de komende tijd is het voor John vooral zaak deze periode te overleven. “Ik ben bang dat dit nog maanden gaat duren en ik houd ook in het achterhoofd dat we in Nederland nog wel eens in een totale lockdown terecht kunnen komen. Het is gewoon allemaal erg onzeker. Veel alternatieven hebben we ook niet. We moeten het nu echt hebben van de weekmarkten de komende weken. Maar je zag in het zuiden van het land dat Dordrecht en Rotterdam de weekmarkt hadden afgeblazen. Hopelijk komen ze daar van terug. Het is natuurlijk belachelijk dat de supermarkt wel open mag blijven maar dat je een markt in de open lucht zou moeten sluiten.”

Voor meer informatie:
John van der Kroon Aardappelhandel
Tel: +31 (0)6 11 31 02 17
info@johnvanderkroon.nl
www.johnvanderkroon.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven