Wel 100 keer groter dan de Zuid-Amerikaanse voorouder

Studie naar de huidige grootte van de tomaat

Een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Almería en gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, beschrijft de genetische sleutels voor het domesticatieproces van de tomaat dat ervoor gezorgd heeft dat de huidige tomaat 100 keer groter is dan zijn Zuid-Amerikaanse voorouder, het Solanum pimpinellifolium.

Volgens het onderzoek wordt de grootte van de tomaat bepaald door de zaadcompartimenten van de rijpe vrucht. "De maximale grootte van de tomaat wordt voornamelijk bepaald door het aantal vruchtbladen, die de zaadcompartimenten van de rijpe vrucht vormen", leggen de auteurs uit.

Door middel van sequentietechnieken en de techniek CRISPR-Cas9 is het team erin geslaagd een eiwit te isoleren dat betrokken is bij deze groei, ENO genaamd. Het is een transcriptiefactor die samen met specifieke DNA-sequenties de transcriptie van genetische informatie regelen.

Verhoogd bloemmeristeem
De onderzoekers hebben kunnen aantonen dat ENO de grootte van de tomaat bepaalt via het ontwikkelingsnetwerk van het bloemmeristeem, het weefsel van de plant waarin de stamcellen zitten die de bloemen voortbrengen.

Hun bevindingen laten zien dat een mutatie in dit eiwit de expressie beïnvloedt van bepaalde genetische regio's die betrokken zijn bij het creëren van de holtes, afgeleid van de vruchtbladen, waar de zaden zich bevinden.

In vitro tests tonen ook aan dat ENO de expressiedomeinen van deze genetische regio's direct reguleert om de goede werking of florale homeostase van stamcellen te behouden.

"Onze studie toont ook aan dat een mutatie in het ENO-promotoreiwit werd geselecteerd tijdens de domesticatie om de grootte van de tomaat te verbeteren, wat aangeeft dat de transcriptionele veranderingen in de belangrijkste regulatoren significante effecten hebben op de teelteigenschappen", zo besluiten de auteurs.

Bron: agenciasinc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven