Prijs Spaanse blauwe bessen blijft dalen

Volgens het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten blijft de prijs van aardbeien in week 10 van 2020 (van 2 tot 8 maart) onveranderd. De blauwe bessen, ook al is het seizoen nog maar net begonnen, zijn al gedaald in prijs.

De aardbeien worden volop geoogst in het zuiden van Spanje in de maand maart. Toch is de afzet in week 10 nauwelijks toegenomen, voor sommige bedrijven zelfs helemaal niets.

Aardbeien
De gemiddelde telersprijs in week 10 bedroeg 1,16 €/kg. Die prijs is vergelijkbaar met die van de week ervoor, maar ligt ruim onder het niveau van de twee vorige seizoenen. Naar verwachting is tot en met week 10 reeds 24,57% van het seizoenstotaal afgezet. De cijfers zijn gebaseerd op de gemiddelde afzet van de afgelopen zes jaren.

Blauwe bessen
Volgens het Observatorium zet de trend van de voorgaande seizoenen zich verder. De gemiddelde prijs in week 10 was 5,76 €/kg. De daling is te wijten aan het ruime aanbod van blauwe bessen van verschillende oorsprong op de internationale markt. Nu doet dus ook het Spaanse product zijn intrede op de markt.

Naar verwachting is de afzet in de maand februari ongeveer verdrievoudigd tegenover februari van vorig jaar en 150% meer dan in februari 2018. In de eerste week van maart is naar schatting nog maar 4% van het totale volume op de markt gebracht, te oordelen naar de gegevens van de vier vorige seizoenen.

Frambozen
De telersprijzen voor frambozen zijn in week 10 verder gedaald, dit keer met bijna 6%. De gemiddelde telersprijs wordt geraamd op 6,06 €/kg, nog steeds boven het niveau van dezelfde week van vorig jaar. Dat is trouwens al zo sinds week 4.

Het Observatorium heeft berekend dat naar verwachting reeds 36,35% van het totale seizoensvolume op de markt is gebracht, te oordelen naar de gemiddelde afzet van de vier vorige seizoenen.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven