Goed Siciliaanse nieuw aardappelseizoen verwacht

“Met betrekking tot het seizoen 2019/2020 constateren we een vertraging van ongeveer een maand ten opzichte van het vorige seizoen. Dit is een gevolg van de overstromingen van 26 oktober 2019, waardoor de gebruikelijke periode van zaaien eind oktober/begin november niet mogelijk was. Het zaaien is noodgedwongen uitgesteld tot eind november.” Dat zegt Gabriele Francesco Tarallo uit Sicilië, die sinds 2002 aardappelteler is.

Tarallo, afgestuurd in landbouwwetenschappen en technologie vertelt over het aardappelseizoen, dat op het punt van beginnen staat.

“Ondanks het feit dat we dit jaar achterlopen op het schema, moeten we erkennen dat de hoge temperaturen van 2020 de cyclus hebben versneld. Het nadeel hiervan was wel dat we de planten veel water moest geven vanwege het gebrek aan regen. Ik denk dat de afzet van de nieuwe aardappelen zal gaan starten rond 15 april. De hoeveelheden en de kwaliteit zijn uitstekend. En als het weer het toelaat, dan zal dit zo blijven tot ongeveer 10 juni.”

De Siciliaanse aardappelen doen het goed, maar de prijzen zijn afhankelijk van buitenlandse concurrentie
“De komende twee of drie weken zullen we meer zicht hebben op de prijzen. Deze worden beïnvloed door de kwaliteit en de opbrengsten per hectare. Ik ben wat dit betreft optimistisch, maar we zijn niet gerust op de kwaliteit en kwantiteit van de aardappelen die zijn geïmporteerd uit Noord-Afrika en de voorraden van de vorige oogst. Dit heeft ook invloed op de prijzen. Het aantal hectares met nieuwe aardappelen is vrijwel gelijk aan vorig seizoen. Dit is een goede hoeveelheid, maar het is zeker geen vetpot.”

Het meest gebruikte ras is Arizona, gevolgd door Bellini, Universa en een aantal andere nieuwe rassen. Dit is een goed voorteken voor de toekomst.

 “De smaak en de kwaliteit van de aardappelen zorgen ervoor dat de aardappelen worden aangekocht en gegeten. Onze nieuwe aardappel, die binnen 48 uur na de oogst al wordt afgezet, heeft geen conserverende behandeling nodig en wordt geteeld in overeenstemming met de gewasspecificaties. De aardappelen hebben een uitstekende smaak, bijna zoet. Wat we ook in acht moeten nemen, is het feit dat de Italiaanse richtlijnen met betrekking tot de teelt de meest strikte ter wereld zijn.”

“Meer dan ooit streven jonge telers ernaar om onze beste gewassen, zoals de nieuwe aardappel, op de markt te brengen. Zij baseren zich op een duidelijke en etnische keten die goed wordt nageleefd.”

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven