Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Radartechnologie verbetert bestuiving en verhoogt daardoor opbrengst van tuinbouwgewassen

Met een slechte bestuiving die telers wereldwijd miljoenen euro's per jaar kost, heeft een Australische startup een nieuwe innovatie ontwikkeld om deze problematiek te helpen aanpakken. Bee Innovative heeft een radarachtige sensor ontwikkeld, BeeDar genaamd, die onder een drone wordt geplaatst en in staat is om bijen te volgen in een gewas van elke grootte, van een kleine boomgaard tot een breedbladig gewas.

"Wat BeeDar effectief doet, is telers in staat stellen om te meten waar de bijen bestuiven. Maar het is vooral belangrijk dat BeeDar kan identificeren waar bijen niet effectief bestuiven," zegt directeur (en imker) David Lyall. "Voor de meeste mensen is bestuiving iets dat op de achtergrond gebeurt, en ze zijn zich niet echt bewust van wat bestuiving feitelijk betekent; maar als je het nagaat, is 75 procent van de gewassen afhankelijk van bestuiving. Dus het is een kritisch onderdeel van het tuinbouwsysteem."

'Een heel ander signaal dan een groot passagiersvliegtuig'
Lyall legt uit dat de BeeDar op dezelfde manier werkt als de technologie in de luchtvaartindustrie. "Het is in feite een radarachtige sensor. Het zendt een signaal uit dat een bij terugkaatst en we gebruiken de informatie om te meten waar de bijen zich in het gewas bevinden. Dat zetten we vervolgens om in een vorm die de teler intuïtief kan zien waar de bijen wel of niet werken. Het is een beetje zoals een radar die gebruikt wordt bij het identificeren van verschillende vliegtuigen; een snel bewegende militaire straaljager heeft een ander signaal dan een groot passagiersvliegtuig."

Sneller informatie
Een opmerkelijk aspect van de nieuwe technologie is dat het de informatie veel sneller levert, en op een manier waarop een teler kan handelen in het seizoen voordat het te laat is. "Normaal gesproken moeten telers wachten tot de bloei en de bestuiving klaar zijn, en ze moeten het fruit inspecteren om erachter te komen of het een goed of een slecht bestuivingsjaar is. Tegen die tijd is het te laat om nog iets te doen. Wat BeeDar doet is dat het telers in staat stelt om vroeg genoeg te zien waar de bijen niet werken, en deze informatie te gebruiken om ervoor te zorgen dat de bijen over het hele gewas werken, niet alleen in bepaalde gebieden."

David Lyall toont zijn innovatieve producten op de evokeAG. 2020

Optelsom
BeeDar kan worden ingezet op een breed assortiment van tuinbouwgewassen, met name intensieve hoogwaardige gewassen waarbij de bestuiving van vitaal belang is. Bee Innovative heeft bijvoorbeeld gewerkt met een teler van blauwe bessen in New South Wales. Het verschil tussen een goed bestoven en slecht bestoven gewas zou maar liefst 500 procent verbetering van de productiviteit kunnen betekenen, in termen van vruchtvolume en -grootte.

"75 procent van de blauwe bessen in het goed bestoven gebied werd gesorteerd in de premiecategorie en betekende een goed gevulde portemonnee voor de teler. In het gebied dat niet goed bestoven was, was er een lager aantal vruchten en ongeveer 50 procent van het fruit werd gesorteerd als te klein voor de verkoop. De optelsom is dan snel gemaakt."

Begonnen met een kopje thee
Naast de toepassingen in de tuinbouw, heeft Bee Innovative een proef gedaan met zonnebloemen in Noord-Amerika, terwijl de belangstelling en de orders in Australië nu al goed zijn geweest.

"Ons bedrijf begon met een gesprekje bij een kopje thee: omdat we zelf imkers zijn, verhuurden we onze bijen aan bestuivingsdiensten. Telers vroegen ons dan vaak: ‘Hoeveel bijen heb ik nodig en waar denk je dat ik de korven moet zetten?’ Telers zijn experts op alle gebied van het gewas, maar ze wisten niet helemaal zeker hoe ze de bijen optimaal konden laten bestuiven. Bee Innovative levert de technologie, zodat telers de middelen hebben om te zien wat er gebeurt en om de best mogelijke opbrengst te generen."

Voor meer informatie:
David Lyall
Bee Innovative
www.beeinnovative.com.au

 

Publicatiedatum: