Leden maken zich zorgen over toekomst aardappelhandel tussen de EU en het VK

Toekomstig handelsakkoord EU-VK: Position paper Europatat

Nadat de Europese Commissie groen licht heeft gegeven voor het heropenen van de onderhandelingen over een samenwerking met het VK heeft Europatat een position paper naar de onderhandelaars gestuurd. Volgens potatopro.com, werd het document ook aan de verantwoordelijke ambtenaren van DG AGRI en DG SANTE gestuurd. In haar position paper roept de sector de Europese Commissie op om prioriteit te geven aan het wijzigen van de huidige EU-wetgeving om het VK als een derde land op te nemen vanwaaruit de EU consumptie- en pootaardappelen kan importeren. 

Zorgen over de handel
De leden van Europatat maken zich grote zorgen over de toekomstige aardappelhandel tussen de 27 EU-lidstaten en het VK. Naast de eigen productie van zo'n 5,5 mln ton consumptie- en pootaardappelen (Goed voor ongeveer 10% van de totale productie van de EU-28) importeert het VK jaarlijks zo'n 255.000 ton (€112 mln) consumptie- en pootaardappelen, waarvan ongeveer 191.000 ton (€84 mln) uit de 27 EU-lidstaten. 

Dit betekent dat voor de 27 EU-lidstaten de export van aardappelen naar het VK 12% van het volume en 13% van de waarde van haar totale export vertegenwoordigt. 

Voor het VK is de import uit de EU goed voor 75% (zowel in volume als in  waarde) van haar totale aardappelimport. De Britse aardappelexport (295.000 ton, €138 mln) heeft met name betrekking op pootaardappelen, waarbij bijna 70% (ongeveer 205.000 ton) aan de 27 EU-lidstaten wordt geëxporteerd, wat goed is voor meer dan 60% van de waarde (zo'n €84 mln). 

Het is daarom van het grootste belang voor de sector dat de onderhandelingen leiden tot het creëren van een stabiele situatie met betrekking tot de handel en dat de concurrentiepositie van de 27 EU-lidstaten in het VK en op internationale markten niet verzwakt. 

 

Bron: potatopro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven