Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen geïnfecteerden in Ghana, maar AGF-export ligt stil

"Het coronavirus heeft al onze zendingen stilgelegd"

Het coronavirus heeft vat op Europa, maar de effecten zijn ook te voelen in landen waar het virus nog niemand heeft besmet, zoals in Ghana. De handel is tot stilstand gekomen, omdat Europese kopers hun bestellingen annuleren. "In Ghana zijn er geen bevestigde gevallen van besmetting met COVID-19, maar de Europese strijd met het virus is ook in Ghana voelbaar," zegt Alex Kravecas, eigenaar van mango-exporteur MakolaHub Fresh.

"Wij zijn een kleine leverancier die ananas en papaja per luchtvracht naar Europa vervoert, op een inconsistente basis. Maar we kunnen nu even helemaal niets doen. Het coronavirus heeft al onze zendingen tegengehouden. Doordat een aantal Europese landen in lockdown zijn, moeten we bestellingen van enkele van onze nieuwe contacten die tijdens de Fruit Logistica zijn gelegd, annuleren. We beginnen de gevolgen van het coronavirus nu echt te merken. Vorige week nog zei een klant, die ik op de Fruit Logistica ontmoette en die een testzending van papaja's had besteld, dat de markt daar stil ligt door de crisis. Op dit moment heeft de angstcultuur rondom het coronavirus een serieus effect. De horecabestellingen zijn momenteel 30 procent lager en dalen dagelijks verder."

Mocht het virus nog geruime tijd aanhouden, dan zal MakolaHub andere markten moeten aanboren voor de verkoop van hun producten: "We zullen op zoek gaan naar kopers in nieuwe markten zoals het Midden-Oosten, hoewel ze daar ook zwaar getroffen zijn door het virus. We zullen het gewoon moeten uitzingen en hopen dat het warmere weer een einde maakt aan het virus. Gelukkig begint ons mangoseizoen in mei-juni als het weer in Europa warmer is."

Kravecas hoopt dat het gaat lukken, want ze hebben grote plannen voor het komende mangoseizoen: "Dit jaar zijn we begonnen met het huren van mangobedrijven voor 3-5 jaar in Ghana, omdat kwaliteit voor ons nog steeds een probleem is. Het krijgen van export kwaliteitsfruit is in Ghana bijna onmogelijk geweest. We zijn niet langer bezig met het co-managen van de bedrijven samen met de telers, of met het geven van chemicaliƫn en met de verwachting dat ze het dan goed doen op hun eigen manier. We denken dat de sleutel is om teeltbedrijven te leasen en die door ons eigen tuinbouwteam volledig te laten beheren."

De verwachtingen zijn hoog. "We bieden de telers die deel gaan uitmaken van ons team een gegarandeerde pachtgarantie per jaar op basis van de grootte van het bedrijf. Er is al interesse getoond door telers. We denken dat dit nieuwe concept zich uiteindelijk als een lopend vuurtje zal verspreiden onder de telers in heel Ghana, omdat ze tijdens de 3-5 jaar durende pachtperiode gemiddeld meer geld zullen gaan verdienen. En ze zullen beseffen dat we de kwaliteit en de opbrengst op hun teeltbedrijven hebben verbeterd," concludeert Kravecas optimistisch.

Voor meer informatie:
Alex Kravecas
MakolaHub Fresh
+1 201 394 0368
+233 548 762 162
akravecas@makolahub.com
www.makolahubfresh.com

Publicatiedatum: