Transport punt van zorg en aandacht

Record Zuid-Afrikaanse citrus exportseizoen verwacht

"Zuid-Afrika zal naar verwachting in 2020 een recordaantal van 143,3 miljoen dozen citrus naar meer dan 100 landen exporteren. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van 2019, toen 126,7 miljoen dozen werden geëxporteerd, wat R20 miljard (ruim 1 miljard euro) aan exportinkomsten genereerde en 120.000 banen creëerde," zo verklaart Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers Association.

"Deze stijging zou zich moeten vertalen in meer werkgelegenheid en meer deviezeninkomsten en zal bijdragen aan de doelstelling van de nationale regering om de AGF-export in de komende jaren te verhogen.

De groei is grotendeels het gevolg van het in productie komen van nieuwe boomgaarden en van goede regens in sommige regio's.Valencia sinaasappelen vormen met 35% het grootste deel van de exportmarkt voor citrus, gevolgd door navelsinaasappelen (19%), citroenen (18%), mandarijnen (16%) en grapefruit (12%).

De categorieën mandarijnen en citroenen zullen naar verwachting de grootste groei vertonen in 2020. Het volume van mandarijnen zal met 28% toenemen, waarbij de Boland-regio 12% meer dozen zal bijdragen dan vorig jaar. Regio's in de noordelijke delen van het land, waaronder Burgersfort/Ohrigstad, Senwes en Hoedsruit zullen ook een exponentiële volumegroei van mandarijn laten zien.

De Sunday's River Valley, die bijna de helft van de citroenen in de regio exporteert, zal dit jaar naar verwachting 12 miljoen dozen exporteren, een stijging van 18% ten opzichte van 2019. De noordelijke regio's Nelspruit, Letsitele en Burgersfort/Ohrigstad zullen ook een enorme groei laten zien, variërend van 40% tot 55% ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel we er vertrouwen in hebben dat het seizoen 2020 een succes zal worden, zijn we ons er ook van bewust dat er gebeurtenissen zijn die buiten de invloedssfeer van de telers liggen en die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke exportcijfers. Met name de uitbraak van het Coronavirus vormt een nieuwe uitdaging voor de exporteurs van versproducten over de hele wereld. Het is bemoedigend dat de logistieke diensten van China naar verwachting binnenkort weer volledig operationeel zullen zijn, aangezien de vrachtvolumes de afgelopen twee weken snel zijn teruggelopen.

De uitbraak in de hele Europese Unie (EU), de grootste exportmarkt voor Zuid-Afrikaanse citrus, blijft echter een punt van zorg en kan nog steeds leiden tot een daling van de vraag en een tekort aan containers wanneer het exportseizoen in mei begint. Het is daarom van cruciaal belang dat exporteurs bevestigen dat er containers beschikbaar zijn voordat ze beginnen met de verzending.

De uitdagingen in de Zuid-Afrikaanse havens, waaronder de veroudering en de buitendienststelling van de infrastructuur en de onopgeloste arbeidsvraagstukken, blijven een bedreiging vormen voor de exportvolumes. De Citrus Growers' Association werkt echter proactief samen met Transnet en verwelkomt de recente stappen die onder andere door het bedrijf zijn genomen om de situatie in een aantal havens te verbeteren. Dit omvat de aankoop van nieuw materieel voor zowel de haven van Port Elizabeth als de haven van Durban, die naar verwachting voor het begin van het exportseizoen zal arriveren.

Aangezien de citrussector de komende drie tot vijf jaar naar verwachting met nog eens 500.000 ton zal groeien, zal de Citrus Growers' Association zich blijven richten op het openen en uitbreiden van de markttoegang in belangrijke markten, waaronder China, de VS, India, de Filipijnen, Japan, Vietnam en de EU. De sector kijkt ernaar uit om in het komende seizoen met al zijn partners samen te werken om opnieuw een recordjaar te bereiken en bij te dragen tot het scheppen van werkgelegenheid en inclusieve groei in het land."

Voor meer informatie:
John Edmonds
CGA
+27 031 765 2514
www.cga.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven