Avocadocampagne op koers

"Er is geen tekort, maar het idee van tekort is genoeg om de prijzen op te drijven"

Dit is een drukke week geweest voor de avocadoverwerkende bedrijven als gevolg van een toename van de vraag van de retail, die hun schappen gevuld willen houden. Hoewel de huidige situatie met de crisis rondom het coronavirus allesbehalve normaal is, is een hoge vraag voor de avocadosector niet ongebruikelijk. In Canada zijn de prijzen iets meer gestegen dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar, maar in de VS zijn de prijzen gelijkmatig omdat leveranciers proberen om de markt stabiel te houden.

Hogere vraag en prijzen dan gewoonlijk in Canada
Avocados Aguirre is een avocadoverpakker gevestigd in Jalisco, Mexico. De belangrijkste exportbestemmingen van het bedrijf zijn momenteel Japan en Canada. "We hebben de afgelopen twee weken een toename van de vraag vanuit Canada gezien. Onze klanten bestellen meer avocado's dan gewoonlijk. Er zijn twee belangrijke factoren voor deze vraag. Ten eerste hebben maart en april lagere volumes van de Hass oogst en dus weegt de vraag meestal zwaarder dan het aanbod in deze periode. Ten tweede proberen mensen over het algemeen gezonder te leven, vooral met de huidige crisissituatie neemt de focus op gezond eten, een goede lichaamsverzorging en het verhogen van de consumptie van groenten en fruit alleen maar toe," zegt Juan Escorcia van Avocados Aguirre.

Juan Escorcia (links) en Efraín Escorcia op de PMA Fresh Summit, oktober 2019

Nu de stijging van de vraag samenvalt met een lager volume, zijn de prijzen in Canada logischerwijs gestegen. "Meestal zien we rond deze tijd van het jaar een prijsstijging van ongeveer 30% ten opzichte van de andere maanden van het jaar. Maar op dit moment zijn de prijzen 40-45% gestegen, dus ze zijn nog hoger dan normaal. We verwachten dat de prijzen de komende 2-3 weken zullen blijven stijgen in Canada."

"Gelukkig lijkt het erop dat de nieuwe oogst vroeg is dit jaar. Vorig jaar zijn we op 9 mei begonnen met de pluk van de nieuwe oogst, maar op basis van de percentages droge stof die we nu in de boomgaarden zien, lijkt het erop dat we medio april van dit jaar kunnen beginnen met oogsten. Dit zou de hoge vraag en de prijsstelling moeten verlichten."

Amerikaanse markt stabiel houden
In deze tijd van het jaar wordt het grootste deel van de Amerikaanse markt bevoorraad door avocado's uit Michoacán, Mexico. Villita Avocados heeft boomgaarden in Michoacán en distribueert avocado's door de hele VS. Aaron Acosta van Villita Avocados: "Over het geheel genomen gaan we door met onze oogst zoals gepland en willen we er zeker van zijn dat we gedurende het hele seizoen voldoende voorraad hebben. We verwachten en bereiden ons voor op een toename van 15-20% voor Cinco de Mayo, dus we houden vast aan onze normale oogstplanning. Eventuele extra volumeaanvragen zouden zeker een prijsverhoging veroorzaken en de totale beschikbare hoeveelheid aan het einde van het seizoen beïnvloeden, maar dat is in niemands belang."

Acosta wijst erop dat het belangrijk is om de retailers en consumenten ervan te verzekeren dat er voldoende voorraad is. "We hebben nog geen prijsverhoging gehad, maar als er maar de indruk bestaat dat er misschien niet genoeg volume is, dan is de neiging om de prijzen op te drijven. Daarom is het belangrijk dat we werken aan het kalmeren van de sector en hen laten weten dat de avocado's beschikbaar blijven op het huidige verwachte volume."

"We kijken uit naar de andere landen, zoals Peru en Californië, die zullen helpen om het Mexicaanse seizoen aan te vullen. Dit zal zeker helpen om deze verkeerde perceptie te verminderen dat er druk is op het aanbod. Maar ik wil benadrukken dat er geen tekort is en we zullen blijven oogsten zoals gepland en doorgaan met het op tijd leveren van volledige leveringen," besluit Acosta.

Voor meer informatie:
Juan Escorcia
Avocados Aguirre
+1 619 365 7694
jescorcia@avocadosaguirre.com
www.avocadosaguirre.com 
 
Aaron Acosta
Villita Avocados
+1 (956) 207-3428
aaron@villitaavocados.com  
www.villitaavocados.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven