Bama pleit voor maatregelen om Noorse teeltseizoen te redden

Bama en Gartnerhallen garanderen dat er genoeg groenten, fruit en aardappelen beschikbaar zijn in Noorwegen. Tegelijkertijd moeten de Noorse autoriteiten er rekening mee houden dat de gewassen dit jaar niet geoogst worden door buitenlandse seizoenarbeiders maar door Noren.

Rune Flaen, CEO van Bama: “Net als de andere nationale leveranciers kunnen wij bij Bama iedereen ervan verzekeren dat we goede toegang hebben tot producten en dat deze op de gebruikelijke manier de winkels zullen bereiken. We moeten echter wel maatregelen nemen zodat we dit ook voor de rest van 2020 kunnen garanderen. Binnenkort zouden normaal gesproken de eerste seizoenarbeiders bijdragen aan het planten, zaaien en uitzetten van groenten en aardappelen. Later zijn het zelfs voornamelijk de seizoenarbeiders die de gewassen op Noorse bodem oogsten. Nu zullen de Noorse autoriteiten er rekening mee moeten houden dat het werk dit jaar door Noren zal moeten worden gedaan.”

Noorse telers zijn geheel afhankelijk van deze arbeidskrachten. Als grote partijen in de Noorse voedselindustrie pleiten Bama en Gartnerhallen daarom voor nationale maatregelen om de Noorse voedselvoorziening te kunnen garanderen.

Gartnerhallen is een landbouwcoöperatie van meer dan 1000 Noorse groenten- en fruittelers. CEO Elisabeth Morthen: “De coronasituatie zorgt ervoor dat veel buitenlandse seizoenarbeiders nu hun land niet mogen verlaten, een maatregel om de wereldwijde besmetting te beperken. Het is nog onzeker hoe lang de situatie zal duren. Op verschillende plaatsen in het land zijn de voorbereidingen van het seizoen al in volle gang, terwijl er in de kassen al begonnen is met het oogsten van tomaten en komkommers. Iedere week zal de behoefte aan seizoenarbeiders alleen maar verder toenemen. De situatie kan een fikse vraag naar arbeidskracht veroorzaken.
Het Noorse bedrijfsleven wordt geconfronteerd met een zeer lastige situatie en veel bedrijven hebben al ontslagen aangekondigd. We verwachten helaas dat veel werknemers binnenkort helemaal of gedeeltelijk werkloos zullen zijn. We dringen er daarom op aan bij de regering dat beschikbare studenten en ontslagen werknemers aan de slag kunnen in de Noorse voedselindustrie in de lente, zomer en herfst.”

De telers runnen hun bedrijven zelf en zijn werkgevers voor seizoenarbeiders. Flaen en Morthen zijn het erover eens dat de telers hulp nodig hebben. Flaen: “We hebben een zeer goede samenwerking met Noorse groenten- en fruittelers, die tot de wereldtop behoren wat betreft voedselkwaliteit en arbeidsomstandigheden. Bama is een van hun grootste klanten en heeft daarmee de verantwoordelijkheid om voor de Noorse voedselvoorziening te zorgen. In de situatie die nu ontstaan is, moeten we samenwerken en creatief zijn om tot goede oplossingen te komen. Wij zijn van mening dat als we allemaal onze schouders eronder zetten, we zowel de Noorse voedselvoorziening kunnen garanderen als bij kunnen dragen aan de werkgelegenheid in een onzekere periode.”

Over Bama en Gartnerhallen:

  • Bama Gruppen AS is een van de oudste handelsondernemingen van Noorwegen en tevens de grootste distributeur van groenten en fruit in Noorwegen. Het bedrijf heeft een netwerk van bijna 1400 telers verdeeld over 80 landen, en verwerkt jaarlijks grote hoeveelheden vers fruit, groenten, bessen, aardappelen, dranken en bloemen.
  • Gartnerhallen SA is de grootste coöperatie van Noorwegen binnen de groente-, fruit- en aardappelteelt. Zo’n 1030 groenten- en fruittelers zijn eigenaar.
  • Vandaag de dag bestaat 34% van de goederenstroom uit in Noorwegen geteelde producten, met een totaalvolume van 140.000 ton groenten en fruit. In het Noorse teeltseizoen (van mei tot oktober) bestaat de goederenstroom voor zo’n 70% uit Noorse producten.

Bron: bama.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven