Luc Vanoirbeek, VBT

"De Belgische veilingen hebben in deze situatie een grote rol te vervullen"

Tholen – “Het coronavirus en de maatregelen die getroffen worden om het virus in te dammen, hebben vanzelfsprekend ook invloed op de Belgische veilingen en daarom staan we voor een grote uitdaging”, vertelt Luc Vanoirbeek van Verbond Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Gisteren hebben we overleg gehad met alle vijf de veilingen en we zijn tot de conclusie gekomen dat we een grote rol te vervullen hebben, omdat we een groot deel van de verse groenten en fruit in de voedselketen brengen. Dit is een gigantische opdracht en de focus voor nu is het garanderen van verse aanvoer groenten en fruit.”

“Om deze aanvoer te garanderen en het apparaat draaiende te houden, kijken we naar alle mogelijke scenario’s die dit mogelijk maken. De Belgische veilingen zijn in België, maar ook in andere Europese landen een vitaal bedrijf voor de voedseltoevoer in Europa, dus het is belangrijk dat we die draaiende blijven houden”, aldus Vanoirbeek. “Hoe de komende dagen eruit gaan zien, is nog heel onzeker. Ook qua productprijzen kun je er geen lijn op trekken. De situatie is zo verstorend voor de markt, laten we hopen dat het snel voorbij is.”

BelOrta
“De huidige situatie is ook voor BelOrta erg onzeker. Tijdens de klokverkoop zien we voor bepaalde producten een duidelijk hogere vraag en goede prijzen en voor andere producten is de vraag beduidend minder”, vertelt Benny Cuypers van BelOrta. “Grote vraag van de supermarkten zorgen ervoor dat bepaalde producten zoals prei, witloof en komkommers het momenteel erg goed doen, terwijl de vraag naar de typische horecaproducten zoals rucola, asperges en diverse slasoorten bijna stilvalt. Hierdoor zijn de prijzen flink gedaald.”

Toch verwacht Cuypers niet dat de hoge vraag naar bepaalde producten snel gaat normaliseren. “Ik verwacht dat die extra vraag niet snel gaat wegebben, ook omdat de vraag vanuit de export zich gaat ontwikkelen. Stilaan begint ook het Belgische kasgroentenseizoen op te starten, waardoor de aanvoer de komende weken flink toe gaat nemen. Hoewel we de nodige maatregelen hebben getroffen en een deel van de commercie thuis aan het werk is, wordt de werking van de veiling verzekerd. Die situatie is zeer uitzonderlijk en we hopen dat het tij snel gaat keren.”

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Verbond van Belgische
Tuinbouwcoöperaties (VBT)
Tiensevest 136
B-300 Leuven
+32(0)1620 0080
info@vbt.eu   
www.vbt.eu     

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver  
+32(0)155 655 291
verkoop@belorta.be 
www.belorta.be    

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven