Frank Vermeersch, Agrofair

"Vraag naar bananen stijgt tijdens coronacrisis"

Tholen – Nu in heel Europa regeringen maatregelen nemen om het coronavirus in te perken ziet Agrofair, importeur van fairtrade fruit, een groeiende vraag naar bananen door het hamstergedrag in verschillende landen waar het virus heerst.

een aangesloten teler met Jurien Lelarge, cq-controller bij Agrofair

“Op het moment lijken de mensen hun heil te zoeken bij gezonde voeding,” vertelt Frank Vermeersch van Agrofair. “De banaan is daar een onderdeel van en sommige mensen lijken er wel medicinale kwaliteiten aan toe te schrijven. De vraag stijgt op het moment naar ongekende hoogten.  Dat is wel wat wrang in deze tijden van onzekerheid om toch zulke mooie cijfers voorbij te zien komen. De groei is voor ons fijn omdat we hiervoor te maken hadden met logistieke problemen. Zo waren er congesties in het algemeen in de haven en vertraagden stormen op de oceaan onze aanvoer. Momenteel lijkt dat nu voorbij en op het moment zien we ook geen tekort aan reefercontainers om onze fairtrade bananen van Zuid-Amerika naar Europa te krijgen.”

De voorraad gaat er momenteel snel doorheen maar tekorten zijn nog niet in zicht

Frank benadrukt wel dat hij ziet dat de vraag naar bananen sterk stijgt maar weet niet hoe dat met andere groenten en fruit zit. “We doen 90% van onze handel in bananen maar ik kan mij niet voorstellen dat dit bij andere handelaren niet het geval is. We zien de vraag vooral op de Europese markt toenemen. Vooralsnog blijft het rustig op onze andere afzetmarkten zoals in Oceanië. Maar dat kan zomaar omslaan.”

Een paar weken geleden geen probleem: bij Agrofair op bezoek

“Op de spotprijs heeft deze hausse zeker een invloed,” vertelt Frank. “Maar wij werken vrijwel volledig op contractbasis met eerlijke prijzen voor onze telers en duurzame afspraken met onze klanten. De prijs kunnen we dus niet verhogen en dat willen we ook helemaal niet. Ik kan echter niet zeggen hoe dat gaat met de conventionele bananen. Daar zal de vraag ook wel naar groeien. Dat is echter moeilijk te voorspellen, de bananenmarkt blijft een heel dynamische sector.”

Voor meer informatie:
Frank Vermeersch
Agrofair
Koopliedenweg 10
2991 LN Barendrecht
Tel: +31 (0)180 643 900
Frank.vermeersch@agrofair.nl
www.agrofair.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven