Grote voorraden van de hand gedaan

"Exportprijs van Chinese knoflook vertoont dalende trend"

De Chinese knoflookmarkt was vrij rustig in de twee maanden voorafgaand aan het traditionele Chinese Lentefeest [25 januari, 2020]. De prijs van knoflook van gemengde kwaliteit bleef aanvankelijk stabiel rond 956 euro per ton. Maar de situatie veranderde in de periode daarna.

"Oorspronkelijk verwachtten we dat de knoflookprijs na het Lentefeest licht zou stijgen, maar de uitbraak van het coronavirus verstoorde de reguliere patronen op de knoflookmarkt. De knoflookverwerkend bedrijven waren tot eind februari niet in staat om knoflook te verpakken voor de export. Ook de vraag op de binnenlandse markt daalde in deze periode. Dit verhoogde de druk op de opslag van knoflook. De groeiende knoflookreserve in combinatie met een krimpende consumentenvraag zorgde voor paniek op de Chinese knoflookmarkt. Knoflookhandelaren met een voorraad in opslag gingen met elkaar in zee om hun reserves te verkopen. Hierdoor daalde de prijs van knoflook met 273 euro per ton in een periode van 20 dagen," zegt Christian Kong van Shandong Fortunate Farm Trading.

"De omstandigheden in de knoflookindustrie zijn in de periode sinds eind februari tot nu toe verbeterd. Veel knoflook verwerkende bedrijven hebben hun activiteiten hervat. Buitenlandse bestellingen voor knoflook komen binnen. En ook de binnenlandse vraag neemt geleidelijk toe. De prijs van knoflook is de afgelopen 10 dagen met bijna 55 euro per ton gestegen. De prijs van vandaag is min of meer gelijk aan die van gisteren. De prijs lijkt voorlopig stabiel.”

De prijzen voor normale witte knoflook:
Regelmatig gemengde knoflook: 5.900-6.200 yuan [765-803 euro] per ton
5 cm knoflook: 6.600-6.800 yuan [856-882 euro] per ton
5,5 cm knoflook: 7.300-7.600 yuan [947-986 euro] per ton

"We zijn op dit moment in staat om orders te verwerken zoals gewoonlijk. Het merendeel van de markt ziet er echter nog steeds niet goed uit. De Europese markt is op dit moment in orde, maar andere markten, zoals het Midden-Oosten, lijden onder de ernstige gevolgen van de COVID-19 epidemie. Het totale verbruiksvolume daalt. Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Ook op de Zuid-Aziatische en Zuidoost-Aziatische markten is veel aanbod. We hadden niet verwacht dat de prijs zo snel zou dalen. Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor handelaren die knoflook in opslag hebben."

"De vraag op de binnenlandse markt groeit momenteel. Het dagelijkse verbruik bedraagt echter nog steeds slechts ongeveer 60% van het verbruik rond deze tijd in de voorgaande jaren. De knoflookreserve is vrij groot en er is al verse knoflook uit Yunnan op de markt gekomen. Vroege seizoensknoflook uit Henan zal na 1 mei op de markt komen. De knoflookreserve vanaf 2019 is enorm en het nieuwe seizoen nadert snel. Deze ontwikkelingen zetten de opslag van knoflook onder grote druk."

"We verwachten dat de prijs zal dalen en minstens enkele maanden laag zal blijven. We hebben ons vooral gericht op de Aziatische markt en de markt in het Midden-Oosten. Ons aanbod is vrij groot. We zijn echter ook actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe markten om onze knoflook naar nog meer overzeese klanten te brengen. We kunnen een verscheidenheid aan knoflookproducten leveren op basis van verzoeken van klanten. De Europese markt heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor 5 cm en 5,5 cm knoflook en we hebben meer dan genoeg aanbod."

"Marktbeheer is van cruciaal belang voor knoflookhandelaren. We moeten begrijpen hoe de consumentenmarkt werkt, maar het is nog belangrijker om de omstandigheden in de teeltgebieden van knoflook te begrijpen. We hopen met nog meer knoflookhandelaren uit de hele wereld in contact te komen om informatie uit te wisselen en de toekomst van de knoflooksector te bespreken. Samen kunnen we een duurzame ontwikkeling van de knoflooksector tot stand brengen."

Voor meer informatie:
Christian Kong
Shandong Fortunate Farm Trading Co., Ltd
+86 15069720600 
WhatsApp: 0086 15069720600 
fortunatefarm@hotmail.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven