Asia GmbH ziet groot potentieel voor 'nieuwe' exoten op de Duitse markt

"Bijzondere exoten zijn heel duidelijk in opmars"

Bijzondere exoten winnen de afgelopen jaren snel aan betekenis: naast avocado's, papaja's en sugarsnaps vindt men tegenwoordig kleurrijk fruit en kleurrijke groenten van over de hele wereld in de gespecialiseerde handel. "Dit handelssegment is heel duidelijk in opmars", zegt Hacer Temiz, directeur van Asia GmbH uit Krefeld.


Indische okra van het ras Lady Finger: (het ras werd in nauwe samenspraak met de telers kleiner geoogst.)

Okra: het hele jaar door op de markt verkrijgbaar
De ervaren exotenhandelaarster biedt haar klanten een bonte selectie aan bijzondere producten, zoals bijvoorbeeld okra. "Deze vingerdikke groente is een alledaags product in de Turkse en Arabische keuken en wordt over het algemeen zoals een boon gebruikt. Momenteel nemen we onze producten vanuit India af. Vanaf april komen de exemplaren uit Jordanië op de markt, daarna de Turkse", aldus Hacer.


Cherimoya c.q. zoetzak uit Spanje. Over een maand zal dit product vermoedelijk niet meer verkrijgbaar zijn.

Het hoofdras in het assortiment is de Lady Finger, een op de Europese clientèle toegesneden product: "In samenspraak met onze partners in India hebben we de oorspronkelijk 12-15 cm grote vrucht bij een grootte van circa 10 cm laten oogsten. Vanuit Turkije zijn er daarnaast ook nog mini-okra's beschikbaar, die tot 3 cm groot worden, maar zeer kwetsbaar zijn." Momenteel komen de producten eenmaal per week vers per vliegtuig in Duitsland aan. "Zodra we zien dat de vraag stijgt, willen we de import echter vergroten naar twee aankomsten per week."

Cherimoya & mispels: hardlopers van de toekomst?
Wat betreft fruit is volgens de handelaarster de cherimoya noemenswaardig: in Spanje wordt deze vrucht sinds enkele jaren steeds grootschaliger geteeld. Op de Duitse markt wordt de zogenaamde zoetzak tot nu toe overwegend goed ontvangen door afnemers met buitenlandse wortels. "Het Spaanse seizoen loopt van augustus tot en met april en loopt momenteel dus ten einde. Aansluitend stappen we naadloos over op mispels, eveneens uit Spanje. De eerste mispels van de nieuwe oogst komen nu al op de markt", schetst Hacer het seizoensverloop.


De eerste Spaanse Nispero's c.q. mispels van het huidige seizoen.

Exotenhandel sinds 25 jaar
Asia GmbH werd in 1995 opgericht en heeft zich gespecialiseerd op de verkoop van exotische groenten- en fruitproducten. De groenten- en fruitexoten worden overwegend onder het eigen merk Cleopattra verhandeld. De hoofdvestiging van het handelsbedrijf bevindt zich in Krefeld, met een magazijn in het Fresh Park Venlo. "Onze klanten zijn gevestigd in alle belangrijke Duitse groothandelsmarkten evenals in Zweden, Nederland en Denemarken. Ook gaan onze producten deels naar Engeland."

Voor meer informatie:
Asia GmbH
Hacer Temiz
Oder Straße 1
47829 Krefeld
Tel: +49 (0) 2151 36 32 60
Fax: +49 (0) 2151 36 32 611
Web: www.asiagmbh.com  
E-mail: info@asiagmbh.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven