AGF tot 3 keer duurder door hamsteren in Spanje

Naar aanleiding van de afkondiging van de noodtoestand in Spanje vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus is de bevolking massaal aan het hamsteren geslagen. Hoewel de regering en de teeltorganisaties melden dat de aanvoer van levensmiddelen verzekerd is, heeft de toenemende vraag naar agrofood, zowel vers, verwerkt als in conserven, de prijszetting beïnvloed.

In de provincie Malaga zijn de afgelopen week veel prijzen verdrievoudigd. "De telersprijs voor tomaten is gestegen van ongeveer 0,40 €/kg tot meer dan €1,48 voor pruimtomaten en €1,53 voor Daniela tomaten. Groene paprika's zijn de laatste dagen met meer dan een euro gestegen en kosten nu €2,36. Courgette kwam van 0,50 €/kg maar nu wordt er meer dan 1 €/kg voor betaald. Hetzelfde verhaal voor de aubergine, die van €0,60 naar €1,20 is geklommen. Dit zijn telersprijzen, in de winkel is dat dus nog wat meer”, legt Miguel uit, een werknemer van de AGF-groothandel Llano de los Frailes uit de provincie Malaga.

De prijzen dateren van zaterdag jongstleden. Zaterdag is altijd een van de drukste dagen van de week op de veiling. Dan zijn er veel meer producten voorhanden dan op een weekdag, maar ook dat kon de prijsstijgingen nauwelijks drukken.

Het tropisch fruit is anderzijds nog niet in prijs gestegen. Momenteel is het avocadoseizoen nog volop bezig. “De prijzen zijn nog steeds dezelfde", zegt Sigfrido Molina, de manager van Sigfrido Fruit, die uitlegt dat er wel veel verwarring heerste, met bijvoorbeeld bestellingen die eerst geannuleerd en dan weer geactiveerd werden.

Het groentenconservenbedrijf Alsur krijgt al enkele dagen een vijfde meer bestellingen binnen, vooral vanuit de supermarkten. “Die moeten natuurlijk de lege schappen aanvullen”, zegt Teresa Jiménez, een van de eigenaren van het bedrijf, dat trouwens voldoende voorraad liggen heeft.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven