Spaanse Cieza perzik wil als eerste de Europese markt bereiken

Dankzij de weersomstandigheden van de afgelopen maanden in de Spaanse provincie Murcia, met een bijzonder natte herfst en een winter zonder vorst, belooft het een mooi steenfruitseizoen te worden, aldus Manuel Martínez, de vice-voorzitter van Fecoam, het Verbond van Telersverenigingen van Murcia, en Esperanza Ramírez, de plaatselijke vice-voorzitster van de telersvereniging Coag in de streek Vega Alta.

Het doel is om de Cieza perzik zo snel mogelijk op de Europese markten te brengen. "Als we als eerste de Europese markten bereiken en dan nog eens met gunstige voorwaarden, dan denk ik dat we een mooi seizoen tegemoet gaan", zegt Martínez. "Ons product is ook een nieuwigheid, dat verkoopt altijd goed en kan de consumptie stimuleren."

“Het seizoen ziet er veelbelovend uit, zoals het in geen jaren geweest is. Het weer is niet normaal, maar voor de bomen is het prima”, zegt Martínez, die zich aan geen gokje waagt welk fruit er dit jaar het populairst zal zijn. "Enkele jaren geleden, vóór het Russische embargo, was de Paraguayo-perzik het topproduct op de internationale markten. Maar nu, na enkele jaren van zoeken, kan ik niet zo direct stellen dat één product boven alle andere uitsteekt. Een goed seizoen is nu meestal voordelig voor alle steenfruitsoorten. Maar als er voortdurend moeilijkheden de kop opsteken, dan houdt geen enkele soort het hoofd boven water”, legt hij uit.

“We lopen dan wel wat vooruit vanwege de mooie temperaturen, maar dat maakt eigenlijk niet zo veel uit want de Europese markten gaan toch pas open rond mei. Ik neem aan dat we eind april – begin mei met de export zullen kunnen starten”, zegt Esperanza Ramírez.

"De afzetkanalen moeten open zijn wanneer wij ons fruit klaar hebben. Wat vorig jaar is gebeurd, is niet voor herhaling vatbaar. Wanneer wij met de export starten begin mei, dan moeten de schappen al in gereedheid gebracht worden eind april, zodat het fruit niet vastloopt. Het is vroeger immers al voorgekomen dat het daardoor uiteindelijk weggegooid moest worden", voegt de vice-voorzitster van de lokale afdeling van de telersvereniging eraan toe.

De telers willen liever niet horen praten over het coronavirus. "We zien wel wat het gaat brengen. Er is bijvoorbeeld momenteel veel vraag naar de aardbei uit Huelva en dat in volle coronavirus crisis. Hoe je het ook draait of keert, mensen moeten eten”, zegt Manuel Martínez. "Ons personeel komt werken, volledig beschermd, dat wel. En we voeren ook temperatuurcontroles uit bij al onze werknemers, zowel bij het begin van de werkdag als bij het naar huis gaan.”

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven