Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jack Vera: van ontwikkelingshulp naar handelsrelaties

Zuid-Afrika neemt afscheid van Nederlandse tuinbouwattaché

Jack Vera (foto rechts) neemt afscheid als tuinbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika. Hij zal worden opgevolgd door Niek Bosmans, die momenteel nog werkzaam is als landbouwattaché in Ethiopië.

Jack Vera blikt terug op een interessante loopbaan. Hij heeft in zijn periode in Zuid-Afrika een positieve verschuiving meegemaakt, waarbij er meer interesse is gekomen van de kant van Nederlandse investeerders. Die verandering heeft een nieuwe focus als gevolg: "Er is een verandering van beleid, van hulp naar handel, onderzoek en innovatie. Tien jaar geleden deden we met name ontwikkelingshulp, maar het aandachtspunt is verschoven naar de handel en het leggen van relaties. Het betekent niet dat we alleen maar handeldrijven, er zijn nog steeds mogelijkheden voor bijvoorbeeld onderwijsprogramma's, maar dat moet wel gerelateerd zijn aan een soort handelsrelatie. De Nederlandse regering heeft in drie jaar tijd 4,5 miljoen euro gereserveerd voor de ondersteuning van praktisch beroepsonderwijs in de tuinbouw en veeteelt in Zuid-Afrika. In de West-Kaap is er een kennis- en ontwikkelingscentrum voor de tuinbouw opgericht, de eerste in zijn soort in Zuid-Afrika."

Flying Swans Consortium
Het Flying Swans Consortium is één van de projecten waar Jack Vera zich sterk voor heeft gemaakt. "Het is een agrologistiek project om van het vrachtvervoer van citrus uit het noorden van het land naar de havens over te stappen op vervoer per trein. Het doel is om distributiecentra op te zetten, bijvoorbeeld in Tzaneen, of in Johannesburg, om het product in de trein in containers te laden. Vanaf dat moment worden de containers direct naar de haven getransporteerd en heb je een ononderbroken koelketen."

"De export is vooral bedoeld voor de Europese markt. De kwaliteit moet beter zijn, met een langere houdbaarheid. We hebben berekend dat zelfs als de trein naar Coega in de Oost-Kaap of naar Kaapstad gaat, in plaats van naar Durban, de tijd vanaf het teeltbedrijf met vijf tot tien dagen kan worden teruggebracht. Op deze manier kan de congestie in de haven van Durban worden verlicht. Overdracht op het spoor betekent ook nog eens een lagere uitstoot van kooldioxide en dat is alleen maar meegenomen."

Het consortium bestaat aan Nederlandse zijde uit de Haven van Rotterdam en belangenvereniging GroentenFruit Huis en aan Zuid-Afrikaanse zijde uit Transnet, de Citrus Growers' Association en Fruit South Africa.

De plattegrond toont de logistieke voordelen van treinvervoer (roodgekleurde pijlen) naar met name de havens van Durban en Kaapstad.

e-Certificaat veiliger en sneller
Nederland vertrouwt op het Zuid-Afrikaanse Phytclean-systeem dat gegevens over valse fruitmotten en zwarte vlekken op citrus inspecteert, controleert en registreert, in de hele keten vanaf het teeltbedrijf via de verpakkingsfaciliteit tot op het schip. Het papierwerk is inmiddels meer en meer gedigitaliseerd middels het e-Certificeringsproces. "De handel vroeg altijd relatief veel papierwerk, maar we zijn middels overgestapt op elektronische certificering van zendingen. Phytclean informeert het e-Certificeringsproces en zodra het e-certificaat wordt overhandigd, is het een paar seconden later in Nederland, zelfs als een zending nog in het verpakkingscentrum in Zuid-Afrika ligt. Het geeft de Nederlandse douane enkele weken de tijd om gedeeltelijke controles uit te voeren voordat de zendingen aankomen. Daarna zijn de rest van de controles gebaseerd op het elektronische certificaat. Er is minder administratieve rompslomp en het is ook nog eens veiliger.”

"De Zuid-Afrikaanse verssector is bezig om 100% van de zendingen van druiven en citrus naar Nederland via het e-Certificeringsproces te laten verlopen. Andere sectoren zullen te zijner tijd volgen. Het systeem is makkelijk te kopiëren om in andere landen te gebruiken, bijvoorbeeld in de VS of China waar het systeem ook al in gebruik is. De volgende stap is de uitbreiding van de e-Certificering naar veterinaire producten en de invoer uit Nederland in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld voor appelen en peren en voor varkensvlees en gevogelte," besluit Jack tevreden.

Voor meer informatie:
Agricultural Affairs, Embassy of the Kingdom of the Netherlands
+27 12 425 4570
pre-lnv@minbuza.nl
Twitter: Agri_NlinSA
www.netherlandsandyou.nl
www.agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: