De Medjoul-dadel: Het ras dat de miljoenenmarkt domineert

Van de Medjoul-dadel wordt beweerd dat het het grootste, zoetste en meest aantrekkelijk dadelras is. Vanwege de groeiende populariteit van het ras vervangen steeds meers Israëlische telers traditionele, minder populaire dadelrassen door deze nieuwe 'koning' onder de dadels. 

Het feit dat de Medjoul-dadel zo groot, zoet en aantrekkelijk is, verklaart mogelijk waarom dit ras alle andere dadelrassen achter zich heeft gelaten. Momenteel bestaat de Israëlische dadelproductie voor 85% uit Medjoul-dadels. Israël geldt als 's werelds grootste dadelexporteur en exporteert jaarlijks zo'n 2 ton Medjoul-dadels. Hiermee laat het land de VS en Jordanië ver achter zich, die jaarlijks respectievelijk 15.000 en 10.000 ton exporteren. 

De afzet van Medjoul-dadels levert de Israëlische economie jaarlijks  €254,5 mln aan inkomsten op. De helft hiervan is afkomstig uit de export. Medjoul-dadels zijn na citrus (met een waarde van €152,3 mln) het belangrijkste exportproduct van de Israëlische tuinbouwsector. 

Israël telt ongeveer 850.000 palmbomen die geplant zijn in teeltgebieden die zich uitstrekken van het noorden tot aan het zuiden van het land en dienen als een brug van de oude wereld naar de nieuwe markt waar de honger naar gezonde, plantaardige voeding zeer groot is. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven