Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Corona: Ministerie van Landbouw geeft een update per exportland

Royal FloraHolland deelt een update van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de impact die het coronavirus heeft op de export van bloemen en planten, maar in veel gevallen ook van andere (vers) producten op onze buurlanden en daarbuiten. Hieronder treft u een overzicht, waarbij opgemerkt dat absolute volledigheid niet gegeven is noch kan worden, omdat de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen.

Duitsland: 
De Duitse agrarische industrie voelt de effecten van het Corona-virus op de export en op de binnenlandse markt. Het Raiffeisen verband (DRV) verwacht echter geen grote prijsdalingen omdat de vraag onveranderd hoog blijft. DRV voorzitter Holzenkamp verwacht dat in april/mei de impact op handelsstromen zichtbaarder zal worden. Momenteel zijn er problemen, voornamelijk vanwege de beperkte beschikbaarheid van gekoelde containers. Enkele deelstaten hebben het zondagsverbod voor vrachtwagenvervoer over de weg opgeheven tot 30 mei voor houdbare levensmiddelen en hygiëne artikelen om zo te kunnen voldoen aan de vraag. Het gaat om Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg, Niedersachsen en Sachsen. (Lebensmittelzeitung).

Frankrijk:
Frankrijk heeft verscherpte maatregelen genomen. Winkels gaan dicht, alleen supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinepompen en banken blijven open. 

In de supermarkten is er een run op lang houdbare producten als pasta en vis in blik. De Franse agrofoodsector bemerkt prijsschommelingen op de internationale markten voor primaire producten (tarwe, mais, koolzaad). Vooral de terugvallende vraag in China wordt door de Franse sector gevoeld, zoals dalende vraag naar melkpoeder t.b.v. babymelk. Danone haalt 10% van zijn omzet uit China en heeft in eerste kwartaal al verlies van 100 miljoen euro. De Franse sector ondervindt verder hinder op agrologistiek vlak, namelijk haperende containerzeetransporten vanuit China. Dit komt bovenop de gevolgen van de stakingen in de Franse havens begin 2020.

België: 
Volgens de sector (Boerenbond) laat de impact op de Vlaamse landbouw zich al voelen, maar gaat het eerder om een indirecte invloed doordat elders de handel stokt, en is het effect mild. Vooralsnog is het voornamelijk een productieschok (stijgende transportprijzen en opstoppingen in de transport- en productieketen), en houdt de vraag stand. Als de epidemie langer aanhoudt kan hier echter snel verandering in komen (en dus grotere gevolgen hebben). Voornaamste sectoren die nu al hinder ondervinden zijn: aardappel(prijzen) en zuivelexport. Er is voorlopig nog geen effect op groente- en fruitprijzen. Jaarlijkse omzet van Belgische voedingsindustrie is voor meer dan 55% afhankelijk van export.

Vanaf vrijdagavond 13 maart middernacht zijn onder andere alle horecazaken dicht voor 3 weken (tot de start van de paasvakantie in België op 3 april). Ook scholen sluiten vanaf maandag de deuren, tot en met de paasvakantie.

Italië:
Bloementoevoer uit Nederland ligt nagenoeg stil, geen afzet omdat er geen bloemen gekocht worden en geen events plaatsvinden waar normaal gesproken een grote afzetmarkt ligt (bruiloften, begrafenissen en andere ceremoniële of kerkelijke aangelegenheden). De aanvoer vanuit Italië stagneert. Er heerst angst bij chauffeurs om het land in of uit te gaan. Ze vrezen dat maatregelen nog steviger worden en dat dan contact met thuisfront wordt afgesloten. Daarnaast staat er een enorme file van vrachtwagens op de uitgaande rijksweg bij Bologna. Door extra controle aan de grens opgelopen tot tientallen kilometers. Als laatste sluiten ook de productiebedrijven steeds meer om sturen hun personeel naar huis.

De levensmiddelen verkoop in de supermarkten loopt heel goed, juist omdat mensen massaal voedsel zijn gaan inkopen en omdat specialistische verkoop in veel gevallen wel sluit (mensen mogen niet/minder de deur uit, dus halen het bij één verkooppunt: de supermarkt). Sluiting restaurants, kantines van onderwijsinstellingen, horeca en catering heeft wel een negatief effect. Lokale markten vinden geen doorgang, op groothandelsmarkten gaan de activiteiten nog wel gewoon door.

Verenigd Koninkrijk:
De regering wacht zo lang mogelijk met zwaardere maatregelen. Daarmee hoopt ze te voorkomen dat mensen die maatregelen beu zijn tegen de tijd dat de risico's het grootst zijn geworden. De gedachte is dat zo een hevige piek in het aantal besmettingen vermeden zou kunnen worden. Het overheidsadvies aan burgers blijft tot nu toe in grote lijnen beperkt tot een week zelf-isolatie in geval van de symptomen hoest en koorts. Er zijn geen restricties aan het verkeer van personen of goederen.

Spanje:
In Spanje worden de maatregelen verscherpt. Mensen worden opgeroepen thuis te blijven en alleen in geval van voedsel, medicijnen, zorg, werk of 'andere noodgevallen' nog de deur uit te gaan. Winkels sluiten en mogen alleen nog bezorgen.

Denemarken:
Op 14 maart zijn alle grenzen dicht gegaan om 12:00 voor persoonsverkeer, voorlopig tot 13 april. Voor vrachtverkeer zijn er géén belemmeringen. De goederenstroom moet doorgaan.

Polen: 
Met ingang van zondag 15 maart 00.01 uur gelden op basis van de 'state of Epidemiological Emergency' aanvullende maatregelen in Polen, waaronder geen toegang voor buitenlanders. Internationale vluchten worden allemaal gecanceld en de grens wordt gesloten. Polen en mensen met een permanente verblijfsvergunning moeten bij terugkomst verplicht 14 dagen in (thuis) quarantaine. De grens blijft open voor goederenverkeer (incl voedselproducten) - zowel export als import. Restaurants, winkelcentra, bars worden gesloten. Levensmiddelenwinkels en apotheken blijven open. Restaurants mogen wel bezorgen. Een van de producenten van minerale meststoffen waarschuwt voor een mogelijk tekort van meststoffen in Polen als gevolg van transportproblemen. Diverse vertegenwoordigers van de voedingsindustrie hebben op donderdag verzekerd dat er geen tekorten in de winkels ontstaan.

Kenia en Ethiopië: 
In Kenia en Ethiopië zijn op 13-3 de 1e officiële besmettingen bevestigd. De markt voor bloemen is ingezakt. De productie blijft zelfde maar het exportbedrag gaat fors omlaag i.v.m. de dalende vraag in Europa. Internationale en nationale meetings met meer dan 14 personen zijn geannuleerd in Kenia.

Tsjechië en Slowakije:
Beide landen hebben op donderdag 12-3 de noodtoestand uitgeroepen. Als gevolg daarvan zijn vliegvelden en grensovergangen gesloten. In Slowakije worden alleen mensen toegelaten met de Slowaakse nationaliteit of met een verblijfsvergunning. In Tsjechië is de toegang voor 15 nationaliteiten, waaronder de Nederlandse, niet mogelijk. Vrachtvluchten en internationale vrachtverkeer worden niet beperkt, zodat bedrijven bevoorraad kunnen worden. Winkelcentra zullen aankomend weekend gesloten zijn, met uitzondering van levensmiddelenwinkels en apotheken.

Turkije:
In Turkije is 1 geval van Covid-19 bevestigd. De geruchtenmachine (sociale media, enz.) heeft het echter over meerdere tientallen zogenoemde 'verdachte gevallen'. De voedselprijzen stegen woensdag 11-3, maar lijken nu weer terug op het oude niveau.

Koeweit:
Koeweit heeft op 11 maart een totale lockdown aangekondigd tot het eind van de maand. Alle overheidskantoren zijn gesloten. Alle vluchten t/m vrijdag 14 maart zijn gecanceld. In de supermarkten wordt inmiddels flink gehamsterd, geldautomaten raken leeg.

Saudi Arabië:
Het reisverbod voor personen uit een aantal landen is uitgebreid, waaronder bijna alle landen uit de EU, inclusief Nederland. De goederentransport wordt niet getroffen. Voor een land dat voor 80% van zijn eerste levensbehoeften afhankelijk is van het buitenland is dit niet vreemd. Er zijn geruchten dat overheidsorganisaties gevraagd zijn te zoeken naar 20% besparingen op het budget, hetgeen ongetwijfeld ook gevolgen zal hebben op de voorgenomen investeringen in de landbouwsector.

Publicatiedatum: