Marokkaanse seizoensarbeiders voor de aardbeienpluk geraken niet meer in Spanje

Marokko heeft het lucht- en zeeverkeer met Spanje opgeschort om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is een harde klap voor de zachtfruitteelt in de zuidelijke Spaanse provincie Huelva want door die maatregel kunnen er geen Marokkaanse seizoensarbeidsters het land meer in.

Voor de maand maart was de komst voorzien van zo'n 4.000 Marokkaanse arbeidsters voor het aardbeienseizoen. Dit wordt nu uitgesteld tot de maand april. De sector had het op zich al niet gemakkelijk in de provincie, maar deze situatie maakt het extra moeilijk.

José Luís García Palacios, de voorzitter van Interfresa, de vereniging voor de Andalusische aardbei, heeft er vertrouwen in dat de sector een oplossing zal vinden voor het probleem, net zoals het gepast kon reageren toen het seizoen vertraging opliep door de weersomstandigheden. Maar mocht de situatie aanhouden tot de maand mei, dan zal er niet veel meer te plukken vallen, zo benadrukt García Palacios.

De mogelijkheid tot besmetting op de werkplek is een andere bron van zorg. Daarom is nu een specifiek protocol van kracht met strikte hygiënemaatregelen.

De sector heeft al enkele maatregelen klaar om tegemoet te komen aan de arbeidsschaarste, maar vraagt aan de centrale overheid dat ook zij dringend een plan uitwerkt.

De zachtfruitsector is met een omzet van €500 mln goed voor 10% van het BBP in de provincie Huelva.

Bron: cope.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven