Italiaanse appelmarkt: goede balans tussen voorraadvermindering en omzet

Op 12 maart heeft Assomela, de vereniging van Italiaanse appeltelers, de verhouding tussen de Italiaanse appelvoorraden begin deze maand en de marktsituatie onderzocht.

In navolging van de resultaten van december vorig jaar, is er in februari ook een sterke omzet geboekt, meer dan 205.000 ton, wat de appelvoorraden op 1 maart op ruim 781.000 ton brengt. Dat is 15% minder dan het gemiddelde van de vorige seizoenen (uiteraard met uitzondering van maart 2018, die werd beïnvloed door het sterke tekort aan product in 2017).

Voor alle variëteiten is een perfecte balans tussen voorraadafname en wat er nieuw op de markt wordt gebracht aan volume. Voor de Golden Delicious liggen de voorraden onder de 400.000 ton, dat wil zeggen 16% minder dan het gemiddelde van de voorgaande jaren en met een goede verkoop in februari. Hetzelfde geldt voor Red Delicious, met een voorraad die 22% lager is dan in de afgelopen seizoenen. De verkoop van de Gala's in februari was goed en bedroeg meer dan 36.000 ton.

De omzet van Granny Smith was ook in lijn met de verwachting, waarbij de voorraden op 1 maart 30% lager waren dan het gemiddelde. Ook Fuji deed het goed met voorraden die ver onder het gemiddelde van de laatste seizoenen liggen. Voor alle andere variëteiten, met name de clubvariëteiten, verloopt de voorraadafbouw zoals voorzien bij het begin van de campagne.

De marktontwikkelingen zijn perfect in lijn met wat voorzien is aan het begin van het seizoen, de verkoop verloopt goed en naar verwachting zal dit scenario zich voortzetten.

Wat de Covid-19-crisis betreft, werken de Italiaanse bedrijven nu op volle toeren om de bevoorrading te garanderen en hebben zij onmiddellijk alle nodige maatregelen genomen door hun personeel te beschermen zodat alle activiteiten kunnen worden voortgezet.

Aan de huidige overvraag van consumenten die een voorraad appelen aanleggen, wordt waar mogelijk tegemoet gekomen door de schappen in de winkels zo snel mogelijk aan te vullen. De logistiek is op dit moment niet eenvoudig, maar de producten bereiken wel regelmatig de verkooppunten.

Gezien de onvoorspelbaarheid van de situatie zal Assomela volgende week een nieuwe update publiceren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven