Tesco verwacht geen schaarste op lange termijn wegens coronavirus

Spanje: Mercadona investeert €1,8mld in 2020
De Spaanse supermarktketen Mercadona wil als onderdeel van een reorganisatieplan dit jaar €1,8mld investeren. Het kapitaal wordt gebruikt voor het openen van ongeveer 69 nieuwe supermarkten in Spanje en 10 nieuwe locaties in Portugal. Verder worden zo'n 160 oudere winkels gerenoveerd naar een nieuw, efficiënter format. Daarnaast wordt gewerkt aan een wereldwijd project voor versproducten. In de loop van het jaar worden bij ongeveer 460 winkels afdelingen opgezet voor kant-en-klaar-levensmiddelen.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Tesco verwacht geen schaarste op lange termijn wegens coronavirus
Tesco verwacht niet dat er op de lange termijn sprake zal blijven van schaarste wegens het coronavirus. Consumenten zijn weliswaar aan het hamsteren geslagen, maar dit geeft voor bepaalde producten alleen tekorten voor op de koste termijn, zo meldt voorzitter John Allan. Volgens Allan zijn er nog steeds voldoende volumes in de leveringsketen en is er geen enkele reden voor consumenten om uit paniek massaal in te slaan. “Wij en onze concurrenten vullen zo snel als we kunnen onze leveringsketens aan. Ik denk dat het niet waarschijnlijk is dat we nog meer schaarste gaan zijn dan alleen op de korte termijn", aldus Allan.
Bron: reuters.com

Nederlandse e-commerce was in 2019 €25,8mld waard
De Nederlandse ecommerce-sector had in 2019 een waarde van €25,8mld. Jaar op jaar is dat een toename van 7%. De groei binnen de Nederlandse sector voor online retail kwam met name door de opmars van online boodschappen doen. De groei van 7% is lager dan de groei van voorgaande jaren, waarin toen sprake was van groei in dubbele cijfers. Dit zou echter kunnen impliceren dat de Nederlandse e-commerce-sector volwassen wordt. Het online retailsegment is nu goed voor 10,3% van de omzet van de totale retailsector van Nederland. In 2019 weden in totaal 258 miljoen online retailtransacties uitgevoerd. Ten opzichte van 2018 is dat een toename van 4%, zo blijkt uit recente statistieken van de Thuiswinkel Markt Monitor. Het aantal consumenten dat van online retail gebruik maakt is nagenoeg hetzelfde gebleven. 96% van alle Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder heeft in 2019 minstens een keer online iets aangeschaft.
Bron: ecommercenews.eu 

Amazon kiest locatie voor eerste Britse kassavrije winkel
Amazon gaat zijn eerste kassavrije winkel van het Verenigd Koninkrijk openen in Notting Hill. Het bedrijf werkt met het vastgoedbedrijf Enstar Capital aan een overeenkomst voor een locatie van 1.850 vierkante meter. De vestiging zal gebruik maken van de Just Walk Out-technologie van Amazon. Het assortiment zal worden geleverd door Morrisons. Eerder kondigde Amazon aan dat de Just Walk Out-technologie ook voor andere partijen beschikbaar zal worden gesteld. De eerste klant voor deze technologie is de Amerikaanse restaurant- en retailketen OTG, dat een netwerk heeft van meer dan 350 restaurants en winkels bij Noord-Amerikaanse vliegvelden. De eerste locatie van OTG waarbij Just Walk Out wordt geïmplementeerd is een nieuwe CIBO Express Gourmet Market op de luchthaven van Newark, die per 16 maart in gebruik zal worden genomen.
Bron: retailtechinnovationhub.com 

VK: Poundland-eigenaar stelt verkoop uit wegens Corona
Steinhoff International, dat de eigenaar is van de discountketen Poundland, stelt de verkoop of mogelijke beursintroductie van zijn Europese tak uit in verband met het coronavirus. Ook is de directeur Andy Bond door medische redenen gedwongen om een verlof van twee maanden te nemen, hoewel dit verder los staat van de corona-uitbraak. De Europese tak van Steinhoff, Pepco Europe, heeft een netwerk van ongeveer 2.800 bedrijven. Hieronder bevinden zich naast de Poundland-winkels in het Verenigd Koninkrijk ook de Europese ketens Pepco en Dealz. In november van 2019 bevestigde Steinhoff dat er werd gekeken naar de mogelijkheden voor een beursgang of een overname.
Bron: theguardian.com 

Tesco-huismerken bij Spaanse supermarktketen
De Spaanse supermarktketen The Food Co.gaat aan het einde van maart een nieuwe winkel openen, waarbij Tesco-producten in het assortiment worden opgenomen. De winkel krijgt een oppervlak van 600 vierkante meter en bevindt zich bij de gemeente Mijas aan de Costa del Sol. De Tesco-huismerken zijn exclusief bij The Food Co. verkrijgbaar. Er zijn zo'n 7.500 producten van de Britse keten verkrijgbaar, naast een groot aantal merknamen. The Food Co is onderdeel van Overseas Imports, dat op zijn beurt verbonden is aan Overseas Supermarkets. Overseas Supermarkets beheert in dezelfde regio de van oorsprong Britse Iceland-keten. Zowel bij de Iceland-winkels als de vestigingen van The Food Co. waar de Tesco-artikelen worden aangeboden zal gebruik worden gemaakt van Engelstalige labels. Ook spreken de winkelmedewerkers vloeiend Engels.
Bron: surinenglish.com 

China: Alibaba Cloud helpt online retailers tegen coronavirus
Alibaba Cloud, een afdeling van de Alibaba Group die gericht is op data-verwerking, gaat een aantal oplossingen voor online retailers aanbieden. De oplossingen zijn specifiek bedoeld voor bedrijven die de negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus. Zo kunnen retailers met de oplossingen binnen vijf dagen een eigen ecommerceplatform opzetten. Onder de aangeboden systemen van Alibaba Cloud bevinden zich middelen voor video livestreaming, cyberveiligheid en data-analyse, waarmee retailers in een snel tempo een eigen ecommerceafdeling op kunnen zetten.
Bron: martechseries.com 

VK: Tesco bevestigt vertrek Jack's-directeur
Tesco heeft bevestigd dat Lawrence Harvey, de uitvoerend directeur van de discount-afdeling Jack's, zijn functie neer zal leggen en zich bij de bank Barclays zal voegen. Zijn opvolger is Sarah Lawler, die voorheen actief was als business support director. Harvey is vanaf de oprichting van Jack's actief geweest bij deze keten. Daarvoor was hij onder andere bij Tesco werkzaam als regionaal manager en in verschillende senior-posities bij Aldi. Het vertrek van Lawrence Harvey roept bij analisten vragen op over de toekomst op de lange termijn van de Jack's-keten.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VS: nog steeds meer LFL-groei bij Dollar General
Dollar General heeft al meer dan 30 opeenvolgende jaren lang zijn vergelijkende winkelomzet weten uit te breiden. Ook in het afgelopen vierde kwartaal steeg de vergelijkende winkelomzet. In deze periode kwam het groeipercentage neer op 3,2%. Over het gehele afgelopen fiscaal jaar was dit 3,9%. Volgens Dollar General-CEO Todd Vasos komt het succes door de waardepropositie en het gebruiksgemak van de winkelketen. "Dit slaat aan bij zowel nieuwe als vaste klanten. Ook geeft ons profiel qua vastgoed ons een concurrentievoordeel. Nu we vanuit deze sterke positie 2020 binnen gaan, blijven we bij alles wat we doen ons richten op de klant. Daarnaast willen we op de lange termijn voor meer waarde bij aandeelhouders zorgen". Tijdens het fiscaal jaar 2019 opende Dollar General 975 nieuwe winkels. 1.024 winkels werden gerenoveerd en 100 vestigingen verhuisden van locatie. De netto jaaromzet steeg jaar op jaar met 8,3% tot $27,8mld (€25,0mld). In het vierde kwartaal nam de omzet met 7,6% toe tot $7,2mld (€6,5mld).
Bron: progressivegrocer.com 

Canada: Empire heeft meer omzet en winst in derde kwartaal
Empire Co. Ltd. had in het derde fiscale kwartaal een winst behaald van CA$120,5mln (€78,3mln). In dezelfde periode van het vorige jaar stond de winst nog op $65,8mln (€42,8mln). Empire is als moederbedrijf verantwoordelijk voor de Canadese supermarktketens Sobeys en Safeway. In de periode van 13 weken tot 1 februari kwam de winst per aandeel neer op CA$0,45 (€0,29), ten opzichte van de CA$0,24 (€0,16) van vorig jaar. De omzet van het derde kwartaal bedroeg bijna CA$6,4mld (€4,2mld), waar deze een jaar geleden in deze periode nog op CA$6,2mld (€4,0mld) stond. De vergelijkende winkelomzet steeg met 1%. Met uitsluiting van de afzet van autobrandstof steeg de vergelijkende winkelomzet met 0,8%.
Bron: canadiangrocer.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven