Updates TLN over coronavirus en de invloed op de transportsector

Verklaring nodig voor goederenvervoer in Italië

Oostenrijk schort het rijverbod op voor vrachtwagens in de vroege zaterdagochtend. Vanwege de grenscontroles als gevolg van het coronavirus ontstonden lange files op de Brennerpas. De autoriteiten controleren ook bij de Sillian- en Reschenpas. Oostenrijk vervroegde het weekendverbod voor vrachtwagens op 4 januari 2020 naar 7 uur ’s ochtends. Deze regeling zou eigenlijk tot en met 14 maart 2020 duren, maar de Oostenrijk trekt dit nu in. Concreet betekent dit dat het ‘normale’ weekendrijverbod weer van kracht is, dat geldt van zaterdag 15.00 uur tot zondag 22.00 uur.

Verklaring nodig voor goederenvervoer in Italië
TLN krijgt veel vragen over de verklaring die chauffeurs bij zich moeten hebben in Italië. Volgens onze laatste informatie kunnen goederen Italië nog steeds binnenkomen en verlaten. Het vervoer van goederen wordt beschouwd als essentieel: het personeel dat de transportmiddelen bestuurt, kan daarom Italië binnenkomen en verlaten. Transporteurs die goederen vervoeren tussen Nederland en Italië kunnen dit blijven doen maar dienen wel de opgelegde preventieve voorzorgsmaatregelen toe te passen:

  • De chauffeurs mogen in principe niet uit de voertuigen stappen (verplaatsingen zijn weliswaar beperkt tot de strikte levering of inzameling van goederen) en dienen uitgerust te zijn met beschermende en preventieve medische hulpmiddelen zoals wegwerpmaskers en handschoenen;
  • Als het laden / lossen van het voertuig vereist is, moet de veiligheidsafstand (1 meter) bewaard worden en moet de transportdocumentatie elektronisch verzonden worden;
    Idealiter heeft de chauffeur een document van het Italiaanse bedrijf dat verklaart dat deze goederen geleverd dienen te worden voor zijn productieproces;
  • Men dient tevens een verklaring in te vullen die de autoriteiten op waarheid controleren en waarop strafrechtelijke sancties staan als die niet naar waarheid is ingevuld.

Je kan de verklaring (en een niet officiële vertaling hiervan) hier downloaden. Je moet de Italiaanse versie van de verklaring meegeven met de chauffeurs.

Tsjechië
De Nederlandse ambassade in Tsjechië laat TLN desgevraagd weten dat Tsjechië nu grenscontroles uitvoert bij tien grensovergangen. Het is de ambassade onbekend welke grensovergangen dit zijn. Het is ook niet bekend of de Tsjechische autoriteiten specifiek vrachtverkeer of bepaalde kentekens selecteren. Als mensen getest worden moeten zij bij de grens wachten op de uitslag. Indien de uitslag positief is, dan worden zij overgebracht naar het ziekenhuis en hoogstwaarschijnlijk in quarantaine geplaatst, aldus de ambassade in Praag. 

Bron: TLN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven