Parallellen tussen de EHEC-crisis en het coronavirus: handelsangst

"Het valt nog te bezien of we geleerd hebben van eerdere epidemieën"

Er is nog veel onzekerheid over wat de exacte impact van het coronavirus op de handel zal zijn. Dit is echter niet het eerste geval van een ziekteverwekker die zo'n grote invloed heeft op de handel. Negen jaar geleden woedde de EHEC-epidemie in Duitsland en stierven er 53 mensen.

"Er waren toen veel problemen bij de aanpak van de situatie", merkt een speler uit de sector op. "Er waren veel waarschuwingen voor kasgroenten (sla, komkommers, tomaten), maar later bleek dat gekiemde groenten de schuld waren." De gevolgen voor de Europese groenten- en fruitsector waren ernstig en uiteindelijk werden de telers door de EU gecompenseerd. "In Duitsland werden de mensen ziek en de telers leden ook onder de valse beschuldigingen van kasproducten. In Spanje bijvoorbeeld, een van de belangrijkste leveranciers van deze producten aan de Duitse markt, waren de gevolgen voor de productiebedrijven ernstig. Het is nog maar de vraag of we van eerdere epidemieën hebben geleerd."

Het geval van EHEC was een regionaal probleem. Nu hebben we te maken met een wereldwijde crisis: "De omvang is vandaag de dag veel groter. Destijds werden Duitsland en het Middellandse-Zeegebied getroffen met gevolgen voor met name groenten en fruit. Het coronavirus verlamt nu alle gebieden van het dagelijks leven."

De komende weken en maanden maakt hij zich zorgen over de handel: "Mensen moeten voedsel blijven kopen. Zelfs als de producten zelf niet besmet zijn of beschermd worden door de verpakking, kunnen mensen toch besmet raken door werknemers of andere consumenten in de winkels." Het komende groentenseizoen in Duitsland zou dus grote problemen kunnen opleveren.

Er is een gebrek aan noodplannen en voorbereidingen voor dit soort gevallen. "We zitten ergens vast tussen hulpeloosheid en overdreven preventieve consumentenbescherming, die in het verleden vaak meer problemen heeft veroorzaakt dan dat ze er baat bij heeft gehad. Hoe dan ook, de Duitse fruithandel zal eronder lijden."

"In het geval van EHEC werd een veel grotere bureaucratische last op de schouders van de telers, coöperaties en handelaren gelegd, maar de prijzen bleven gelijk en waren op den duur zelfs geneigd om te dalen als ze moesten stijgen. Groenten kregen ten onrechte de schuld van de verspreiding van een ziekte, maar uiteindelijk liep de sector toch schade op. Daar zijn we nu ook bang voor..."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven