Beperking aardappelimport tussen mei en september Canarische Eilanden

Het parlement van de Canarische Eilanden keurde op woensdag 11 maart unaniem een door de politieke partij Sí Podemos Canarias ingediend wetsvoorstel goed dat de regionale regering de bevoegdheid geeft akkoorden te sluiten met importeurs en verdelers om de import van aardappelen van mei tot september te beperken. Het doel is de eigen teelt te ondersteunen.

Het parlementslid Francisco Déniz deelt mee dat de Canarische Eilanden ongeveer 7 mln kilo pootgoed importeren, waarvan ongeveer 5,5 mln effectief gepoot wordt. Het vermoeden rijst dus dat de resterende 1,5 mln afgezet wordt als consumptieaardappelen, wat een frauduleuze praktijk is.

Het wetsvoorstel vraagt aan de gewestregering ook om een herziening van de Specifieke Bevoorradingsregeling (REA) om het importvolume van gesubsidieerde pootaardappelen aan te passen aan de reële behoeften van de sector.

De regering wordt ook aangespoord maatregelen te nemen ter bevordering van de consumptie van Canarische aardappelen. Zo moet er nauwer samengewerkt worden met telersorganisaties om de teelt uit te breiden en de afzet van lokale aardappelen op te drijven, zowel in de retail als in de horeca.

Het wetsvoorstel wil de strijd aangaan met de oneerlijke concurrentie van importaardappelen. Daarom moet het teeltareaal uitgebreid worden, onder andere ook op pachtbasis. Er moet aandacht besteed worden aan de activering van jonge telers en de consumptie moet gepromoot worden met gerichte campagnes.

De regering wordt ook gevraagd alle steun voor de import van poot- en consumptieaardappelen uit Israël op te schorten en een eerlijke en duurzame handel te bevorderen, ook voor andere AGF-importproducten.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven