"Sommige supermarktketens hebben onmogelijke orders geplaatst"

Spaanse retail plaatst grote AGF-bestellingen

De vraag naar groenten en fruit van de Spaanse gewesten Madrid en Baskenland, maar ook van andere gebieden met een aanzienlijk aantal coronavirus besmettingen, is de afgelopen 3 dagen fors toegenomen. Sinds enkele dagen hebben de cijfers van de door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bevestigde gevallen een flinke vlucht genomen.

Het meest voor de hand liggende geval is Madrid. Het gewest is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de coronavirusinfecties in Spanje. Zelfs enkele leden van de Spaanse regering hebben positief getest. De bevolking is aan het hamsteren geslagen, wat zorgt voor lange rijen in de supermarkten en online winkels die de lawine aan bestellingen niet kunnen bolwerken. De minister-president van het gewest heeft daarenboven aangekondigd dat dit weekend het aantal gevallen nog beduidend gaat toenemen. De grote supermarktketens hebben voor dit weekend grote bestellingen geplaatst bij hun AGF-leveranciers.

Zo is er veel vraag naar sla, broccoli of bloemkool uit Murcia. “Op dit moment komen er grote bestellingen binnen, maar het is nog altijd geen gekkenwerk. De supermarktketens proberen de consument gerust te stellen door hen te verzekeren dat er voldoende aanbod zal zijn. Ze raden dan ook af paniekaankopen te doen”, legt Sebastián Aguilar uit, commercieel directeur van Campo de Lorca, een belangrijk teeltbedrijf van broccoli en bloemkool uit Murcia.

“Een bepaalde supermarktketen die normaal 6 pallets per dag bij ons haalt, heeft een bestelling van 20 pallets geplaatst voor dit weekend. Andere supermarktketens vragen aantallen die buiten proportie zijn en die we helemaal niet kunnen leveren. De broccoli- en bloemkooloogst is bovendien niet bijzonder groot dit jaar door de stormen die we in oktober en december hebben gehad. Het is zeer goed mogelijk dat we binnenkort de bestellingen niet meer aankunnen. We moeten de consument bewust maken van het feit dat paniekaankopen echt wel een probleem creëren."

Ondertussen verloopt de export van groenten en fruit naar de rest van Europa relatief normaal, maar de komende dagen kan er zich ook een toename van bestellingen voordoen mochten sommige markten en grenzen worden gesloten voor producten uit Italië.

Als reactie op de bezorgdheid en angst bij de consument hebben de grote Spaanse groothandelsmarkten zoals Mercamadrid en Mercabarna duidelijk gesteld dat ze de komende dagen geen enkel probleem verwachten om verse producten te blijven leveren. De activiteit in beide markten gaat gewoon door zoals altijd.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven