Zorgen over degradatie tot junkstatus

Zuid-Afrikaanse Rand op laagste punt sinds 40 jaar

De Zuid-Afrikaanse Rand zakte gisteren naar het laatste niveau in de afgelopen 40 jaar. De daling ging aanvankelijk geleidelijk, maar deze week nam hij een duikvlucht. De devaluatie van de Zuid-Afrikaanse munt wordt toegeschreven aan de slechtlopende economie in het land. Er is momenteel slechts één ratingbureau dat Zuid-Afrika boven de junkstatus plaatst. De vrees bestaat dat Zuid-Afrika zover zal degraderen dat buitenlandse investeringen in de nabije toekomst zullen uitblijven.

Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers' Association, zei dat dit in eerste instantie gunstig is voor exporteurs, omdat het rendement beter zal zijn, maar het nadeel van de geldontwaarding is dat de kosten van geïmporteerde goederen zoals verpakkingen en chemische stoffen die gebruikt worden voor de teelt, zullen stijgen.

Bron: www.exchangerates

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de economie en de wisselkoers. Op dit moment zijn er slechts 5 bevestigde gevallen, maar er zijn veel kwetsbare mensen in Zuid-Afrika en de situatie zou zo maar kunnen verslechteren. Er worden wel voorzorgsmaatregelen genomen; zo wordt iedereen die via de luchthavens van het land binnenkomt, getest op het virus.

Anton Kruger, CEO van het Fresh Produce Exporters Forum, bevestigt de opmerkingen van Chadwick: "De huidige lage waarde van de Rand is als een tweesnijdend zwaard. Wat de export betreft zal het potentiële lagere volumes niet beïnvloeden, maar aan de importzijde zal het een negatief effect hebben, niet onmiddellijk, meer op de middellange tot langere termijn."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven